Forskare föreslår att man byter ut kött med mögel – det är tillfredsställande, hälsosamt och miljövänligt

Nu kan du ofta höra från forskare att köttkonsumtion är skadligt för vår planet. Att föda upp djur kräver mycket resurser, som färskvatten, som är en bristvara på jorden. Dessutom är denna typ av jordbruk förknippat med utsläpp av växthusgaser. Därför har forskare nyligen letat efter ett alternativ till animaliskt kött. Medan vissa odlar konstgjort kött från celler, letar andra efter något som kan ersätta det i naturen. De föreslår till exempel att äta insektsprodukter som är rika på protein. Men anställda vid University of California i Berkeley har gått ännu längre – de föreslår att man tillverkar kött från genetiskt modifierade mikroorganismer. Dessutom är mögel bäst lämpad för dessa ändamål.

Forskare föreslår att ersätta kött med mögel — det är tillfredsställande, hälsosamt och miljövänligt. Forskare föreslår genetiskt modifierad mögel som ett alternativ till kött. Foto.

Forskare föreslår genetiskt modifierad mögel som ett alternativ till kött

Gentiskt modifierad svamp — proteinkälla

Svamp är ett mångsidigt rike av organismer som naturligt producerar ett stort utbud av näringsrika och läckra proteiner, fetter, antioxidanter och andra nyttiga ämnen. Så bioingenjören och kocken Vayu Hill-Maini arbetar för att skapa nya smaker och texturer som kan uppnås genom att modifiera svampgener.

Som Vayu Hill-Maini själv förklarar, arbetar han med sitt team för att hitta de bästa egenskaperna hos svampar, och försöker också upptäcka och förbättra dem. Det vill säga, lagens uppgift är inte att förse svampen med några nya egenskaper, utan helt enkelt att “låsa upp” de som redan finns och justera dem lite. För att göra detta använder teamet ett genredigeringssystem som kallas CRISPR-Cas9.

Genetiskt modifierade svampar är en proteinkälla. Vayu Hill-Maini är huvudförfattaren till studien. Foto.

Vayu Hill Maini — huvudförfattare till studien

Hur en köttersättning gjordes av mögel

I en nyligen publicerad studie publicerad i tidskriften Nature Communications studerade Hill-Maini och hennes kollegor den flercelliga svampen Aspergillus oryzae, mer känd som kojimögel. I århundraden har denna mögel använts i Östasien för matändamål, nämligen — för jäsning av stärkelse i sake, såväl som vid beredning av sojasås och miso.

Med hjälp av ett genredigeringssystem gjorde teamet förändringar i genomet av kojimögel. Förändringarna syftade till att öka mögelsvampens produktion av hem, en järnbaserad molekyl. Denna molekyl finns i olika former av liv, men dess högsta nivåer finns i djurvävnader. Det är detta som ger köttet dess karaktäristiska färg och smak.

Tack vare en syntetiskt framställd hem av vegetabiliskt ursprung började svamparna faktiskt likna kött. Men laget slutade inte där. Forskare, genom att modifiera gener, ökade intensiteten av ergotioneinsyntes. Det är en antioxidant som bara finns i svampar och är fördelaktigt för människors hälsa. Ergotionein har en särskilt positiv effekt på det kardiovaskulära systemet.

Hur en köttersättning gjordes av mögel. Till höger är genetiskt modifierad mögel. Foto.

Till höger finns genetiskt modifierad mögel

Enligt studien, efter genetisk modifiering, blev de en gång vita svamparna rosa. Och efter minimal bearbetning, det vill säga avlägsnande av överflödigt vatten och malning, kunde svamparna formas till en kotlett och stekas som köttfärs, vilket är vad författarna till arbetet gjorde. Resultatet blev ganska aptitretande.

Svamparna ger köttets konsistens

Som nämnts ovan har forskare länge arbetat med att skapa konstgjort kött som odlats från celler under laboratorieförhållanden. Tekniken har dock ännu inte fått stor spridning. Ett av problemen som forskarna stötte på var oförmågan att ge enskilda celler köttets struktur. Tidigare berättade vi att vi bara kunde skapa konstgjorda ister med en liknande struktur, men tekniken är ganska komplex.

I detta avseende kan modifierade svampar vara mer lovande. Enligt studieförfattarna är det möjligt att erhålla karaktäristiska fibrer som kött genom att justera generna som styr mögelns struktur. Dessutom planerar teamet att förbättra lipidsammansättningen, vilket kommer att förbättra smaken och göra mögeln mer lik kött.

Svamp kommer att ge köttets konsistens. Kotlett gjord av mögel. Foto.

Kotlett gjord av mögel

Den här studien är alltså bara början av resan till användningen av genetiskt modifierade svampar för att skapa livsmedelsprodukter. Det visar dock den stora potentialen hos dessa organismer som en användbar och lättodlad proteinkälla. Trots allt kommer även modifierad mögel fortfarande att förbli mögel, vilket är opretentiöst och växer snabbt.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har massor av intressant och spännande vetenskapligt innehåll för dig.

Under tiden ägnar andra forskare mer uppmärksamhet åt köttersättning i naturen. Vi berättade nyligen att pyton kan vara ett alternativ till grisar och kor. Att odla dem kräver mycket mindre resurser, och de är också mer miljövänliga. Dessutom kräver de ingen genetisk modifiering.


Date:

by