Du kan inte ens föreställa dig hur stor StarShip SpaceX-raketen är

Starship nådde rymden först den 14 mars 2024 och blev den största och mest kraftfulla raketen i mänsklighetens historia som nådde stratosfären. Till skillnad från de två tidigare testerna, slutförde Super Heavy första etappen denna gång sin uppgift och separerade framgångsrikt. Det andra steget, det vill säga själva Starship, gick in i den planerade banan och kunde öppna och stänga lastutrymmet. Det är sant att det inte kan sägas att testerna var framgångsrika. Raptor-motorn startades inte om i ett vakuum. Vid återinträde upplöstes det första steget och exploderade. Men totalt sett har projektet visat sin lönsamhet. Alla förstod inte att det här inte var vanliga tester av ännu en ny raket, utan verkligen början på en ny rymdålder. För att förstå hur storslaget evenemanget är räcker det med att förstå storleken på apparaten, vilket är vad vi kommer att försöka göra härnäst.

Du kan inte ens föreställa dig hur stor SpaceX StarShip-raket är. StarShip är den största raketen i mänsklighetens historia. Foto.

StarShip är den största raketen i mänsklighetens historia

< h2>StarShip SpaceX & #8212; den största raketen i historien

Som vi tidigare delat är StarShip en raket som tar människor till månen och till och med Mars. Detta förklarar faktiskt dess gigantiska storlek. Den har två steg: SuperHeavy-boostern, som bär rymdfarkosten ut i rymden, och själva StarShip.

StarShip SpaceX är den största raketen i historien. Mot bakgrunden av raketen verkar en person som bara en bugg. Foto.

Mot bakgrunden av raketen verkar en person bara vara en bugg

Den totala höjden på de två trappstegen är 120 meter. Peter och Paul-katedralen i St. Petersburg har ungefär samma höjd tillsammans med sin spira, som länge var den högsta byggnaden i staden. Raketen är också 40 meter högre än Trinity Tower, Kremls högsta torn, och 30 meter högre än Frihetsgudinnan i USA. Och om du lägger ner raketen kommer den att ta upp hela längden av en fotbollsplan, eftersom dess maximala längd också är 120 meter och dess minimum är 110 meter.

StarShip SpaceX är den största raketen i historien. Jämförelse av storleken på raketen och klocktornet i Palace of Westminster, känt som Big Ben. Foto.Lanseringsmassan för båda stegen är 5000 ton. Som jämförelse är den internationella rymdstationen med alla dess moduler för närvarande cirka 73 meter lång. Bredden på ISS tillsammans med solpaneler är 109 meter, och massan är inom 420 ton.

StarShip SpaceX är den största raketen i historien. StarShip jämfört med andra raketer. Foto.

StarShip-raketen är jämfört med andra raketer

Den första scenen av Super Heavy har en höjd på nästan 70 meter, vilket nästan motsvarar höjden på en 25-våningsbyggnad. «Starship» har en höjd på 50 meter, vilket är jämförbart med höjden på det berömda lutande tornet i Pisa.

Således kan StarShip kallas en “flygande fästning” eller en “rymdskyskrapa.” Därför är själva det faktum att raketen lyfte och till och med nådde rymden en otrolig framgång för SpaceX.

StarShip SpaceX är den största raketen i historien. Jämförelse av storlekarna på StarShip SpaceX och andra stora föremål. Foto.

Jämförelse av storlekarna på StarShip SpaceX och andra stora objekt

StartShip-raketens kraft

Starship-SuperHeavy-raketen imponerar inte bara med sin storlek, utan också med sin kraft, utan motstycke för rymdindustrin. Super Heavy drivs av 33 nya Raptor-metanmotorer. Varje sådan motor utvecklar en dragkraft på cirka 230 ton vid havsnivån. Rymdskeppet i sig är utrustat med 6 motorer: det har 3 Raptor-motorer och ytterligare 3 Raptor Vacuum-motorer.

Det första steget med alla motorer igång utvecklar en dragkraft på 85 703 kN. Som jämförelse var dragkraften för den legendariska amerikanska Saturn V-raketen, som levererade astronauter till månen, 34 343 kN. Falcon 9-raketens dragkraft är endast 7686 kN.

Kraften hos StarShip-raketen. Till vänster är Raptor-motorn och till höger är Raptor Vacuum. Foto.

Till vänster är Raptor-motorn, och till höger är Raptor Vacuum

Tack vare denna kraft kan raketen leverera 100 personer tillsammans med last till Mars. Och fartyget kommer att kunna leverera last som väger upp till 150 ton i låg omloppsbana om jorden.

Några intressanta fakta om StarShip-raketen

Slutligen, här är några fler intressanta fakta om StarShip-raketen som du kanske inte visste visste:

— Både Super Heavy första steg och Starship andra steg kommer att returneras och återanvändas, vilket avsevärt minskar kostnaden för uppskjutningar. Båda stegen kommer att göra en vertikal landning.

— Enligt SpaceX kan Starship sjösättas bara några dagar efter landning och minimal förberedelse.

— Rymdskepp går på miljövänligt metanbränsle, som kan produceras på Mars från atmosfären och underjordisk is på planeten.

— Rymdfarkostens kropp är gjord av rostfritt stål, en icke-traditionell aluminiumlegering som används i de flesta rymdfarkoster.

— För att återvända säkert till jorden kommer rymdfarkosten att använda ett unikt system av vingar och stjärtytor för aerodynamisk bromsning i atmosfären.

Därmed kan StarShip med rätta kallas det mest ambitiösa SpaceX-projektet, som praktiskt taget har tagits fram till livet. Det betyder att interplanetära flygningar väntar mänskligheten inom en snar framtid.


Date:

by