Du kan ikke engang forestille dig, hvor stor StarShip SpaceX-raketten er

Stjerneskib nåede først rummet den 14. marts 2024 og blev den største og mest kraftfulde raket i menneskehedens historie til at nå stratosfæren. I modsætning til de to tidligere test, fuldførte Super Heavy første etape denne gang sin opgave og adskilte med succes. Den anden fase, det vil sige selve stjerneskibet, kom ind i den planlagte bane og var i stand til at åbne og lukke lastrummet. Sandt nok kan det ikke siges, at testene var vellykkede. Raptor-motoren blev ikke genstartet i et vakuum. Ved genindtræden gik den første fase i opløsning og eksploderede. Samlet set har projektet dog bevist sin levedygtighed. Ikke alle forstod, at dette ikke var almindelige test af endnu en ny raket, men i sandhed begyndelsen på en ny rumalder. For at forstå, hvor storslået begivenheden er, er det nok at forstå størrelsen af ​​apparatet, hvilket er det, vi vil forsøge at gøre herefter.

Du kan ikke engang forestille dig, hvor stor SpaceX's StarShip-raket er. StarShip er den største raket i menneskehedens historie. Foto.

StarShip er den største raket i menneskehedens historie

< h2>StarShip SpaceX & #8212; den største raket i historien

Som vi tidligere har delt, er StarShip en raket, der vil tage folk til Månen og endda Mars. Dette forklarer faktisk dens gigantiske størrelse. Den har to trin: SuperHeavy-boosteren, som fører rumfartøjet ud i rummet, og selve StarShip.

StarShip SpaceX er den største raket i historien. På baggrund af raketten virker en person som bare en fejl. Foto.

På baggrunden af ​​raketten virker en person bare som en fejl

Den samlede højde af de to trin er 120 meter. Peter og Paul-katedralen i Skt. Petersborg har omtrent samme højde sammen med sit spir, som i lang tid var den højeste bygning i byen. Raketten er også 40 meter højere end Trinity Tower, det højeste tårn i Kreml, og 30 meter højere end Frihedsgudinden i USA. Og hvis du lægger raketten fra dig, vil den fylde hele længden af ​​en fodboldbane, da dens maksimale længde også er 120 meter, og dens minimum er 110 meter.

StarShip SpaceX er den største raket i historien. Sammenligning af størrelsen af ​​raketten og klokketårnet i Palace of Westminster, kendt som Big Ben. Foto.Affyringsmassen for begge etaper er 5000 tons. Til sammenligning er den internationale rumstation med alle dens moduler i øjeblikket cirka 73 meter lang. Bredden af ​​ISS sammen med solpaneler er 109 meter, og massen er inden for 420 tons.

StarShip SpaceX er den største raket i historien. StarShip sammenlignet med andre raketter. Foto.

StarShip-raketten er sammenlignet med andre raketter

Den første etape af Super Heavy har en højde på næsten 70 meter, hvilket næsten svarer til højden af ​​en 25-etagers bygning. «Stjerneskibet» har en højde på 50 meter, hvilket kan sammenlignes med højden af ​​det berømte skæve tårn i Pisa.

Således kan StarShip kaldes en “flyvende fæstning” eller en “rumskyskraber.” Derfor er selve det faktum, at raketten lettede og endda nåede rummet, en utrolig succes for SpaceX.

StarShip SpaceX er den største raket i historien. Sammenligning af størrelserne på StarShip SpaceX og andre store objekter. Foto.

Sammenligning af størrelserne på StarShip SpaceX og andre store objekter

StarShip-rakettens kraft

Starship-SuperHeavy raketten imponerer ikke kun med sin størrelse, men også med sin kraft, uden fortilfælde for rumindustrien. Super Heavy er drevet af 33 nye Raptor-metanmotorer. Hver sådan motor udvikler en fremdrift på omkring 230 tons ved havoverfladen. Selve rumskibet er udstyret med 6 motorer: det har 3 Raptor-motorer og yderligere 3 Raptor Vacuum-motorer.

Det første trin med alle motorer i gang udvikler en fremdrift på 85.703 kN. Til sammenligning var fremdriften af ​​den legendariske amerikanske Saturn V-raket, som leverede astronauter til Månen, 34.343 kN. Falcon 9-rakettens fremdrift er kun 7686 kN.

Kraften fra StarShip-raketten. Til venstre er Raptor-motoren, og til højre er Raptor Vacuum. Foto.

Til venstre er Raptor-motoren, og til højre er Raptor Vacuum

Takket være denne kraft kan raketten levere 100 mennesker sammen med last til Mars. Og skibet vil være i stand til at levere last, der vejer op til 150 tons i lav kredsløb om jorden.

Nogle interessante fakta om StarShip-raketten

Her er endelig et par flere interessante fakta om StarShip-raketten, som du måske ikke vidste kendte:

— Både Super Heavy første trin og Starship anden trin vil blive returneret og genbrugt, hvilket reducerer omkostningerne ved opsendelser betydeligt. Begge etaper vil lave en lodret landing.

— Ifølge SpaceX kan Starship opsendes kun få dage efter landing og minimal forberedelse.

— Rumskib kører på miljøvenligt metanbrændstof, som kan produceres på Mars fra atmosfæren og underjordisk is på planeten.

— Rumfartøjets krop er lavet af rustfrit stål, en ikke-traditionel aluminiumslegering, der bruges i de fleste rumfartøjer.

— For at vende sikkert tilbage til Jorden vil rumfartøjet bruge et unikt system af vinger og haleflader til aerodynamisk bremsning i atmosfæren.

Således kan StarShip med rette kaldes det mest ambitiøse SpaceX-projekt, som praktisk talt er blevet bragt til livet. Det betyder, at interplanetariske flyvninger venter på menneskeheden i den nærmeste fremtid.


Date:

by