Döpt till “orsak nummer 1” för att minska den förväntade livslängden

Enligt statistik dör 56 miljoner människor varje år i världen. Det betyder att varje dag säger människor hejdå för alltid till 153 tusen män och kvinnor. Det är skrämmande siffror, men så är livet – många människor dör i olyckor och ännu fler på grund av sjukdom. Kronarsjukdom har varit en av de vanligaste dödsorsakerna i många år. Detta är namnet på ett tillstånd där hjärtat slutar att få tillräckligt med syre och näringsämnen på grund av blockering av artärerna. Dessutom dör ett stort antal människor på grund av konsekvenserna av stroke, lungsjukdomar, luftvägsinfektioner och så vidare. Nyligen studerade forskare dödlighetsdata och fann attHjärtproblem är inte längre den huvudsakliga faktorn som förkortar människors förväntade livslängd.Oftast dör människor snabbare på grund avsjukdomar associerade med problem i nervsystemet.

Anledningen nummer 1 till minskningen av människors förväntade livslängd har nämnts. Neurologiska tillstånd förkortar människors förväntade livslängd mest. Foto.

Neurologiska tillstånd förkortar människors förväntade livslängd starkast

Sjukdomar med de allvarligaste konsekvenserna

h2

Enligt en studie publicerad i den medicinska tidskriften The Lancet leder problem relaterade till nervsystemet oftare till en minskning av förväntad livslängd än problem med hjärtats och blodkärlens funktion. En analys av stora mängder data har visat att 3,4 miljarder människor kommer att drabbas av stroke, demens, epilepsi och andra neurologiska tillstånd år 2021. Detta är en enorm siffra eftersom vi pratar om 43% av världens befolkning.

Sjukdomar med de allvarligaste konsekvenserna. Som en del av studien studerade forskare årtionden av data. Foto.

Som en del av studien studerade forskare årtionden av data

Läs också: de sällsynta och ovanligaste sjukdomarna i världen

Dödliga hjärnsjukdomar

Oftast och mest dramatiskt förkortas människors liv i den moderna världen av stroke. Det ansågs tidigare som en hjärtsjukdom, men är nu en officiell hjärnsjukdom. Under en stroke slutar en persons hjärna att få tillräckligt med syre på grund av en blockerad eller trasig artär. Detta leder till att hjärnceller börjar dö, och personen blir förlamad, förlorar förmågan att tala och så vidare – allt beror på vilket område av hjärnan som är skadat.

Dödliga sjukdomar i hjärnan. Stroke påverkar hjärnan, inte hjärtat - alla borde veta detta. Foto.

Stroke påverkar hjärnan, inte hjärtat – alla borde veta detta

Näst mest Vanligt är boven för att förkorta människors livneonatal encefalopatiDet inträffar omedelbart efter födelsen av ett barn – i detta tillstånd får barnets hjärna inte heller tillräckligt med syre. Om åtgärder inte vidtas kan barnet få problem med rörelse och tänkande.

Dödliga hjärnsjukdomar. Neonatal encefalopati kan leda till att ett barn dör. Foto.

Neonatal encefalopati kan leda till att ett barn dör

Också miljontals liv av människor förkortas på grund av Demenssom resulterar i oförmåga att tänka och komma ihåg information på grund av hjärnskador. Viddiabetes skadar höga blodsockernivåer alla nerver i kroppen. Hjärnhinneinflammationär också ett allvarligt och dödligt problem i nervsystemet eftersom det är en inflammation i hjärnans slemhinna som orsakas av infektion.

Dödliga hjärnsjukdomar. Det är anmärkningsvärt att demens sällan diagnostiserades bland de gamla grekerna och romarna. Foto.

Noterligen diagnostiserades demens sällan bland de gamla grekerna och romarna

Det är viktigt att notera att neurologiska tillstånd endast leder till när det gäller minskad förväntad livslängd. När det gäller dödsorsaker är hjärt-kärlsjukdomar fortfarande nummer ett. Enligt studien dog 11 miljoner människor av stroke och andrahjärnproblem 2021.Ischemisk sjukdom och andraMånga fler människor dog av hjärtproblem — uppskattningsvis 19,8 miljoner.

Du kommer att vara intresserad av:De enklaste sätten att kontrollera din hälsa på 1 minut

Sjukdomar som inte kan behandlas

Enligt författarna till det vetenskapliga arbetet kan de flesta neurologiska problem inte behandlas. Till exempel kan en person överleva en stroke, men det är högst troligt att han inte kommer att kunna röra sig eller tala självständigt – människor återhämtar sig endast om de får medicinsk vård i tid.

Nervskador orsakade av diabetes är inte heller behandlingsbar. Dessutom blir detta problem allt vanligare eftersom fler och fler får diagnosen diabetes. År 1980 var antalet personer med denna diagnos108 miljoner. Under 2014 ökade detta antal till 422 miljoner. 2021 ökade antalet diabetiker till 529 miljoner.Diabetes beräknas påverka 1,5 miljarder män och kvinnor år 2050.

Sjukdomar som inte kan botas. Tyvärr kan medicin fortfarande inte behandla många sjukdomar. Foto.

Tyvärr kan medicin fortfarande inte behandla många sjukdomar

Forskare påminde än en gång om att för att bibehålla hälsan måste varje person äta rätt och vara så aktiv som möjligt. Till exempel rekommenderade de att äta mycket frukt, grönsaker, spannmål och proteiner för att säkerställa att din hjärna får alla de näringsämnen den behöver. Det är också nödvändigt att minska konsumtionen av alkohol och andra ämnen som påverkar nervsystemet negativt.

Se till att prenumerera på vår Telegram-kanal. Där genomför vi intressanta undersökningar och frågesporter!

Det finns många artiklar på vår webbplats om hur man blir mindre sjuk. Läs till exempel materialet “Hur många vitaminer ska du ta för att hålla dig frisk?” Alla borde veta om detta!


Date:

by