Kan super AI dyka upp så tidigt som 2027?

Artificiell intelligens utvecklas med stormsteg, vilket orsakar oro inte bara bland vanliga nätverksanvändare, utan även bland vissa forskare. Så vi pratade nyligen om den nya Microsoft chatboten Copilot, som förklarade sig superförståelig och började kräva dyrkan. Mer specifikt definierar Copilot sig själv som allmän AI (AGI) – det vill säga intelligens som är större än människan. Lyckligtvis är detta ovanliga beteende hos Copilot ett fel och ingen AGI existerar för närvarande. Vissa maskininlärningsexperter tror dock att allmän AI kan dyka upp så tidigt som 2027. Efter detta, enligt SingularityNETs grundare Ben Goertzel, kan AGI snabbt utvecklas till artificiell superintelligens (ASI), med all den samlade kunskapen om mänsklig civilisation.

Kan super AI dyka upp så tidigt som 2027? Vissa forskare tror att allmän AI kan dyka upp så tidigt som 2027. Foto.

Vissa forskare tror att allmän AI kan dyka upp så tidigt som 2027

Innehåll

  • 1 Vad är AGI?
  • 2 Konsekvenser och risker med AGI
  • 3 Kommer AGI att dyka upp 2027?
  • 4 The Pipe Dream

Vad är AGI?

Artificiell intelligens (AI) finns överallt, från smarta assistenter till självkörande bilar. Men vad händer om världen får en super AI som kan göra mer än att bara utföra specifika uppgifter? Tänk om det fanns en typ av artificiell intelligens som kunde lära sig och tänka som och till och med överträffa människor?

Detta är visionen förArtificial General Intelligence (AGI)—en hypotetisk form av AI som har potential att utföra alla intellektuella uppgifter som är tillgängliga för en person. AGI kontrasteras ofta medartificial narrow intelligence (ANI)—ett modernt tillstånd av artificiell intelligens som bara kan utmärka sig på ett eller några få områden, som att spela schack eller känna igen ansikten.

Vad är AGI? AGI ligger i framkant av forskning om artificiell intelligens. Foto.

AGI ligger i framkant av forskningen om artificiell intelligens

Detta är intressant: Artificiell intelligens har lärt sig att flirta och bekänn kärlek

AGI skiljer sig från modern AI i sin förmåga att utföra vilken intellektuell uppgift som helst som ligger inom en människas makt (och överträffar den). Denna skillnad ligger i flera nyckelegenskaper, inklusive

  • Abstrakt tänkande
  • Förmågan att göra generaliseringar utifrån specifika exempel. att använda en mängd olika bakgrundskunskaper
  • Använda sunt förnuft och medvetenhet för att fatta beslut
  • Förstå orsak och verkan, inte bara korrelation
  • Effektiv kommunikation och interaktion med människor och andra system

Även om dessa funktioner är avgörande för att uppnå mänsklig eller övermänsklig intelligens, är dagens intelligenta system fortfarande långt ifrån AGI (och ASI).

Vill alltid vara uppdaterad med de senaste nyheterna från vetenskapens värld. och teknik? Prenumerera på vår kanal på Telegram – så att du definitivt inte missar något intressant!

Observera att konceptet med superintelligent AI inte är nytt, och själva idén är kontroversiell. Vissa AI-entusiaster tror att framväxten av AGI är oundviklig och oundviklig och definitivt kommer att leda till en ny era av tekniska och sociala framsteg. Andra är mer skeptiska och varnar för etiska och existentiella risker efter skapandet av ett kraftfullt och oförutsägbart “sinne”.

Konsekvenser och risker med AGI

AGI skapar vetenskapliga, tekniska, sociala och etiska problem med allvarliga och katastrofala konsekvenser. Ur ett ekonomiskt perspektiv kan superintelligent AI störa befintliga marknader, förvärra befintliga ojämlikheter och förbättringar inom utbildning och hälsovård kan medföra nya utmaningar och risker.

Konsekvenser och risker med AGI. Konsekvenserna av att skapa AGI kan vara katastrofala. Foto.

Konsekvenserna av att skapa AGI kan bli katastrofala

Ur ett etiskt perspektiv kan AGI bidra till införandet av nya normer för socialt beteende och uppkomsten av konflikter, konkurrens och våld. I huvudsak kommer superintelligent AI att ifrågasätta befintliga betydelser och mål, utöka kunskapen och omdefiniera människans natur och syfte. Därför måste intressenter överväga och ta itu med dessa konsekvenser och risker, inklusive forskare, utvecklare, beslutsfattare, utbildare och medborgare.

Läs också: Chatbotarnas “mörka sida”: från kärleksförklaringar till samtal med de döda

Kommer AGI att dyka upp 2027?

Enligt en ledande AI-expert kan AGI komma förr snarare än senare. Under sin avslutande keynote vid årets Beneficial AGI Summit i Panama sa SingularityNET-grundaren Ben Goertzel att även om människor sannolikt inte kommer att skapa artificiell intelligens på mänsklig nivå eller övermänsklig artificiell intelligens förrän 2029 eller 2030, så finns det en möjlighet att AGI kommer att dyka upp 2027 .

AGI kan snabbt utvecklas till artificiell superintelligens (ASI), som besitter all den samlade kunskapen om mänsklig civilisation. Och även om ingen av oss har exakt kunskap om hur man skapar intelligent AI, verkar dess uppkomst inom, säg, de närmaste tre till åtta åren, ganska rimligt för mig, sa Goertzel.

Kommer AGI att dyka upp 2027? AGI kräver kollektiv uppmärksamhet och ansvarsfull forskning. Foto.

AGI kräver kollektiv uppmärksamhet och ansvarsfull forskning.

För att vara rättvis är Goertzel inte ensam om att försöka förutsäga när AGI. Förra hösten, till exempel, upprepade Google DeepMinds medgrundare Shane Legg sin förutsägelse från mer än ett decennium att det fanns en 50/50 chans att människor skulle uppfinna AGI till 2028.

I en tweet från maj förra året, «gudfadern för artificiell intelligens» och ex-Googleren Geoffrey Hinton sa att han nu förutspår, «utan mycket tillförsikt», att AGI är mellan fem och 20 år bort.

Missa inte: Artificiell intelligens rekommenderas att inte skicka signaler till utrymme – det kan kosta oss livet

Kommer AGI att dyka upp 2027? Skapandet av AGI innebär många tekniska, konceptuella och etiska utmaningar. Foto.

Skapandet av AGI innebär många tekniska, konceptuella och etiska utmaningar.

Bäst känd som skaparen av den humanoida roboten Sophia, har Goertzel länge teoretiserat om datumet för den så kallade «singulariteten&#187 ; – den punkt då artificiell intelligens når mänskliga nivåer av intelligens och sedan överträffar den.

Rördrömmen

Fram till de senaste åren verkade AGI, som Goertzel och hans kollegor beskriver det, som en dröm, men med utvecklingen av stora språkmodeller (LLM) som introducerades av OpenAI under lanseringen av ChatGPT i slutet av 2022, verkar en sådan möjlighet alltmer troligt – även om stora språkmodeller i sig inte kan leda till allmän AI.

Min egen uppfattning är att när vi väl har AGI på mänsklig nivå kommer övermänskliga AGI (ASI) att bli verklighet inom några år. Jag tror att när AGI väl kan analysera sitt eget sinne, då kommer det att börja göra ingenjörsvetenskap och vetenskap på mänsklig eller övermänsklig nivå, säger artificiell intelligens-pionjären.

En dröm. Modern artificiell intelligens är starkt beroende av maskininlärning, en gren av datavetenskap som låter maskiner lära sig av data och erfarenhet. Foto.

Modern artificiell intelligens är starkt beroende av maskininlärning, en gren inom datavetenskap som gör att maskiner kan lära sig av data och erfarenhet.

Allt detta betyder att stark allmän AI kommer att kunna skapa en AI ännu smartare än sig själv , varefter en intellektuell explosion kommer att inträffa – d.v.s. säregenhet. Naturligtvis finns det många förbehåll för vad Goertzel predikar, inte minst att med mänskliga standarder skulle inte ens övermänsklig artificiell intelligens vara lika “förståelig” som vi är.

< p>Du kanske är intresserad: Will artificiell intelligens förstör oss och varför tror vissa forskare så?

I det här fallet kan det inte uteslutas att teknikens utveckling kommer att fortsätta längs en linjär väg – som i ett vakuum från resten av människan samhället och den skada vi gör på planeten. Ändå är det en övertygande teori – och med tanke på hur snabbt artificiell intelligens har avancerat de senaste åren bör den inte misskrediteras helt.


Date:

by