Forskere foreslår at erstatte kød med skimmelsvamp – det er tilfredsstillende, sundt og miljøvenligt

For nylig kan du ofte høre fra videnskabsmænd, at kødforbrug er skadeligt for vores planet. At opdrætte dyr kræver mange ressourcer, såsom ferskvand, som er en mangelvare på Jorden. Derudover er denne type landbrug forbundet med udledning af drivhusgasser. Derfor har forskere på det seneste ledt efter et alternativ til animalsk kød. Mens nogle dyrker kunstigt kød fra celler, leder andre efter noget, der kan erstatte det i naturen. For eksempel foreslår de at spise insektprodukter, der er rige på protein. Men ansatte ved University of California i Berkeley er gået endnu længere – de foreslår at lave kød fra genetisk modificerede mikroorganismer. Desuden er skimmelsvamp bedst egnet til disse formål.

Forskere foreslår at erstatte kød med skimmelsvamp — det er tilfredsstillende, sundt og miljøvenligt. Forskere foreslår genetisk modificeret skimmelsvamp som et alternativ til kød. Foto.

Forskere foreslår genetisk modificeret skimmelsvamp som et alternativ til kød

Genmodificerede svampe — proteinkilde

Svampe er et mangfoldigt kongerige af organismer, der naturligt producerer et stort udvalg af nærende og lækre proteiner, fedtstoffer, antioxidanter og andre gavnlige stoffer. Så bioingeniøren og kokken Vayu Hill-Maini arbejder på at skabe nye smagsvarianter og teksturer, der kan opnås ved at modificere svampegener.

Som Vayu Hill-Maini selv forklarer, arbejder han sammen med sit team for at finde de bedste kvaliteter af svampe og forsøger også at opdage og forbedre dem. Det vil sige, at holdenes opgave ikke er at udstyre svampene med nogle nye kvaliteter, men blot at “låse op” dem, der allerede findes, og justere dem lidt. For at gøre dette bruger teamet et genredigeringssystem kendt som CRISPR-Cas9.

Genetisk modificerede svampe er en kilde til protein. Vayu Hill-Maini er hovedforfatteren til undersøgelsen. Foto.

Vayu Hill Maini — hovedforfatter af undersøgelsen

Hvordan en køderstatning blev lavet af skimmel

I en nylig undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nature Communications studerede Hill-Maini og hendes kolleger den flercellede svamp Aspergillus oryzae, bedre kendt som koji-skimmel. I århundreder er denne form blevet brugt i Østasien til fødevareformål, nemlig — til fermentering af stivelse i sake, samt til fremstilling af sojasovs og miso.

Ved hjælp af et genredigeringssystem foretog holdet ændringer i genomet af koji-skimmel. Ændringerne havde til formål at øge skimmelsvampens produktion af hæm, et jernbaseret molekyle. Dette molekyle findes i forskellige former for liv, men dets højeste niveauer findes i dyrevæv. Det er det, der giver kødet dets karakteristiske farve og smag.

Takket være en syntetisk fremstillet hæm af vegetabilsk oprindelse begyndte svampene faktisk at ligne kød. Men holdet stoppede ikke der. Forskere øgede intensiteten af ​​ergothioneinsyntese ved at modificere gener. Det er en antioxidant, der kun findes i svampe og er gavnlig for menneskers sundhed. Ergothionein har en særlig positiv effekt på det kardiovaskulære system.

Hvordan en køderstatning blev lavet af skimmel. Til højre er genetisk modificeret skimmelsvamp. Foto.

Til højre ses genetisk modificeret skimmelsvamp

Ifølge undersøgelsen blev de engang hvide svampe lyserøde efter genetisk modifikation. Og efter minimal forarbejdning, det vil sige fjernelse af overskydende vand og formaling, kunne svampene formes til en kotelet og steges som hakket kød, hvilket forfatterne til værket gjorde. Resultatet blev ret appetitligt.

Svampene vil give kødets tekstur

Som nævnt ovenfor har forskere længe arbejdet på at skabe kunstigt kød, der er dyrket fra celler under laboratorieforhold. Teknologien er dog endnu ikke blevet udbredt. Et af de problemer, forskerne stødte på, var den manglende evne til at give individuelle celler strukturen af ​​kød. Tidligere fortalte vi dig, at vi kun var i stand til at skabe kunstigt svinefedt med en lignende struktur, men teknologien er ret kompleks.

I denne henseende kan modificerede svampe være mere lovende. Ifølge undersøgelsens forfattere er det muligt at opnå karakteristiske fibre som kød ved at tune generne, der styrer skimmelsvampens tekstur. Derudover planlægger teamet at forbedre lipidsammensætningen, hvilket vil forbedre smagen og gøre skimmelsvampen mere som kød.

Svampe vil give kødets tekstur. Kotelet lavet af mug. Foto.

Kotelet lavet af skimmel

Denne undersøgelse er derfor kun begyndelsen af rejsen til brug af genetisk modificerede svampe til at skabe fødevarer. Det demonstrerer imidlertid disse organismers store potentiale som en nyttig og letdyrket proteinkilde. Når alt kommer til alt, vil selv modificeret skimmelsvamp stadig forblive skimmelsvamp, hvilket er uhøjtideligt og vokser hurtigt.

Følg linket til vores ZEN-KANAL. Vi har masser af interessant, spændende videnskabeligt indhold til dig.

I mellemtiden er andre videnskabsmænd mere opmærksomme på køderstatninger i naturen. Vi fortalte dig for nylig, at pytonslanger kan være et alternativ til grise og køer. At dyrke dem kræver meget færre ressourcer, og de er også mere miljøvenlige. Derudover kræver de ingen genetisk modifikation.


Date:

by