Den sällsynta och mest fruktansvärda orsaken till huvudvärk hos människor

En huvudvärk kan drabba en person när som helst. I de flesta fall orsakas det av långvariga spänningar och stress, samt brist på sömn på natten. Dessutom är huvudvärk ofta förknippad med alkoholkonsumtion, högt blodtryck och en reaktion på väderförändringar. Vanligtvis, när några obehagliga känslor uppstår i huvudet, tar människor smärtstillande medel. De hindrar antingen hjärnan från att ta emot information om smärta eller påverkar blodkärlen. Men ibland hjälper inte pillren – en 52-årig bosatt i den amerikanska delstaten Florida stötte nyligen på detta problem. Hans huvudvärk förvärrades gradvis och medicinerna hade ingen effekt. På sjukhuset blev det klart att orsaken till smärtan inte var stress och sömnbrist…

Den sällsynta och mest fruktansvärda orsaken till huvudvärk hos människor. Ibland uppstår huvudvärk om något extra dyker upp i hjärnan. Foto.

Ibland uppstår huvudvärk om något extra dyker upp i hjärnan

< p class="toc_title">Innehåll

  • 1 En fruktansvärd orsak till huvudvärk
  • 2 Hur fläskbandmask infekterar människor
  • 3 Fläskbandmask i den mänskliga hjärnan
  • 4 Behandling för fläskbandmask

En fruktansvärd orsak till huvudvärk

John Worthington, universitetslektor i infektionsbiologi från Lancaster University (UK), talade om ett annat ovanligt och skrämmande fall från medicinsk praktik. En dag började en 52-årig man drabbas av huvudvärk som blev värre med tiden. De smärtstillande medicinerna som tidigare hade lindrat hans smärta hjälpte inte längre, så han bestämde sig för att uppsöka läkare.

En fruktansvärd orsak till huvudvärk. Patienten klagade över att inte en enda medicin hjälper honom. Foto.

Patienten klagade över att inte ett enda läkemedel hjälper honom

B På sjukhuset skickades patienten för en datortomografi – läkare misstänkte att något var fel på hans hjärna. Detta visade sig vara fallet, eftersom spår av fläskbandmask (Taenia solium) sågs på fotografierna.

Hur fläskbandmask infekterar människor

Fläskbandmasken, även känd som fläskbandmasken eller beväpnad bandmask, är en bandmask som lever ett parasitiskt liv. Till en början lever den i kroppar av grisar, hundar, harar och en rad andra djur. Men det yttersta målet för denna skapelse är människan. Vanligtvis kommer fläskbandmask in i människokroppen tillsammans med underkokt fläsk och påverkar magkanalen. När den lilla parasiten kommer in känner den matsmältningssafter och klamrar sig fast vid tunntarmens väggar. Därefter tar parasiten upp näring och blir upp till två meter lång.

Hur fläskbandmask infekterar människor. Fläskbandmask. Foto.

Bindmask från svin

I vissa fall lever fläskbandmask i människokroppen i upp till fem år. Under denna tid stjäl den inte bara en del av näringsämnena, utan släpper också ut tusentals ägg. De kommer naturligt från människor och letar efter nya ägare. Fläskbandmaskinfektion är vanligtvis asymptomatisk och kan behandlas med antiparasitmediciner. Fläskbandmasken ska inte förväxlas med den bovina bandmasken, som vi pratade om i artikeln “Vilka djur livnär sig på blod?” Däremot har fläskbandmasken ytterligare krokar som hjälper den att hålla fast i matsmältningsorganen tätare. Och i allmänhet finns det många små men viktiga skillnader mellan dem.

Läs också: Hur vet du att parasitmaskar har satt sig i kroppen?

Fläskbandmask i mänsklig hjärna

Vid en läkarundersökning erkände patienten att han ibland åt dåligt tillagat bacon. Så det är möjligt att det fanns en parasit i mag-tarmkanalen. Men läkarna förstod inte direkt hur det kom in i hjärnan.

Fläskbandmask i den mänskliga hjärnan. Fläskbandmask har förmågan att penetrera den mänskliga hjärnan. Foto.

Fläskbandmask har förmågan att penetrera den mänskliga hjärnan

Först senare gjorde de ett realistiskt antagande att parasiten kunde ha kommit in i den mänskliga hjärnan på grund av dålig hygien. Fläskbandmaskägg kan ha blivit kvar på mannens händer efter toalettbesöket. Om han inte tvättade händerna med tvål kunde parasiterna lätt komma in i blodomloppet på ett av dussintals olika sätt och tränga in i hjärnan.

Det här borde alla veta:En annan fara av rått eller dåligt tillagat kött

Behandling av fläskbandmask

Lyckligtvis är hjärnskador från fläskbandmask behandlingsbara. Bara förutom läkemedel mot parasiter använde läkarna även läkemedel mot inflammation. Enligt Science Alert återhämtar sig patienten redan med minimal möjlig hjärnskada. Utan behandling kan parasiten skada vitala delar av hjärnan, vilket kan leda till komplikationer. Till exempel orsakar bandmaskar ofta förvärvad epilepsi.

Behandling för fläskbandmask. Även den minsta skada på hjärnan kan leda till fruktansvärda problem. Foto.

Även den minsta skada på hjärnan kan leda till fruktansvärda problem

< p>Om du inte har prenumererat på våra Zen- och Telegram-kanaler än, är det dags att göra det!

Redan 2011 publicerades en artikel på vår hemsida om att parasitmaskar kan leva i hjärnan på en frisk person och orsaka anfall. I det då beskrivna fallet sov en 38-årig man lugnt bredvid sin fru tills han föll till golvet i kramper mitt i natten. Han yttrade helt meningslösa ord och förstod inte vad som hände honom. Boven till detta skrämmande fall visade sig återigen vara en fläskbandmask som trängde in i hjärnan.


Date:

by