Jordskælvet i Lissabon i 1755: den allerførste naturkatastrofe i moderne tid

Hvert år forekommer tusindvis af jordskælv på Jorden. De fleste af dem er svage, så de går ubemærket hen, men nogle forårsager ødelæggelse af bygninger og dødsfald. Sådanne naturkatastrofer er altid sket, selv i dinosaurernes tid, fordi tektoniske plader konstant kolliderer i dybet af vores planet. Desværre ved forskerne kun lidt om konsekvenserne af jordskælv i oldtiden. Den første naturkatastrofe af denne art blev dokumentereti 1755Så, på Allehelgensdag, forvandlede et jordskælv og en efterfølgende tsunami den portugisiske hovedstad Lissabon til ruiner.

Jordskælvet i Lissabon i 1755: vor tids allerførste naturkatastrofe. Konsekvenser af jordskælvet i Lissabon ifølge DALLE-3 neurale netværk. Foto.

Konsekvenserne af jordskælvet i Lissabon ifølge DALLE-3 neurale netværk

Lissabon jordskælv i 1755

Om morgenen den 1. november 1755 forberedte indbyggerne i Lissabon sig til Allehelgensdag. På denne helligdag går katolikker til gudstjenester, besøger kirkegårde og placerer blomster på deres kæres grave og så videre.

Intet varslede problemer. Klokken 9:40 begyndte jorden dog at ryste under de portugisiske fødder. Inden for omkring 6 minutter mærkede de tre rystelser. Ifølge moderne videnskabsmænd havde et af stødene en størrelsesorden på 8,5 til 9,0 point, men disse er kun omtrentlige data, for i disse fjerne tider vidste ingen, hvordan man skulle estimere jordskælvs kraft.

Jordskælvet i Lissabon i 1755. Illustration af jordskælvet i Lissabon i 1755. Foto.

Illustration af jordskælvet i Lissabon i 1755

Hvis forskernes skøn er korrekte, så burde alle huse i Lissabon med en størrelsesorden på 9 på Richter-skalaen være kollapset. Det er præcis, hvad der skete: panikramte mennesker begyndte at gemme sig i deres hjem og kirker og døde derefter under murbrokkerne. Mange byboere løb til vandet.

Jordskælvet ødelagde næsten alle bygninger i den portugisiske hovedstad, men det er ikke alt. I de dage var rummene oplyst med lamper og stearinlys; på grund af kraftige rysten faldt de og forårsagede frygtelige brande. Vinden spredte ilden til andre strukturer, og snart stod hele byen i brand.

Ifølge pastor Charles Davys erindringer, der var i byen under denne naturkatastrofe, var der en sky af røg og støv steg op i luften, som fuldstændig blokerede for sollys. Folk flygtede i panik og bad højlydt om nåde.

Alle burde vide dette:Hvordan man forudsiger et jordskælv, og hvad man skal gøre, når det starter

Da der var en tsunami i Portugal

På grund af det ødelæggende jordskælv og brand i Lissabon, døde mange mennesker. Beboere, der tænkte på at flygte til vandet, havde en meget bedre chance for at overleve. Desværre stod de over for et endnu mere forfærdeligt problem.

Omkring 40-45 minutter efter jordskælvets afslutning så portugiserneen 6 meter lang tsunamibølge nærme sig.Det dækkede mennesker og ødelagde bygninger og dræbte endnu flere mennesker. Forskere mener, at jordskælvet i Lissabon,ilden og tsunamien dræbte 50.000 mennesker.Tusindvis af indbyggere, der på mirakuløs vis formåede at overleve, forlod byen; de havde simpelthen ingen steder at bo. Ud over almindelige huse blev selv kongeslottet med kunstværker ødelagt.

Da der var en tsunami i Portugal. Illustration af tsunamien i Lissabon. Foto.

Illustration af tsunamien i Lissabon

Resultaterne af moderne forskning indikerer, at kilden til jordskælvet i Lissabon var et sted i havet, men den nøjagtige placering er umulig at bestemme. Det var ikke kun Lissabon, der led under denne naturkatastrofe. Rystelserne menes at have påvirket den sydlige del af Den Iberiske Halvø samt dele af Nordafrika. Det er muligt, at yderligere 10.000 mennesker døde i disse regioner.

Læs også:Hvad var højden af ​​den største tsunami

< h2> De værste naturkatastrofer

I dag betragtes jordskælvet i Lissabon som den allerførste naturkatastrofe i moderne historie. Derudover er det det værste i Europa gennem de seneste 500 år. Baseret på alt skrevet ovenfor, kan denne katastrofe nemt føjes til vores udvalg af de mest ødelæggende jordskælv i Jordens historie. I oldtiden var jordskælv mere dødbringende, fordi bygninger ikke var beskyttet mod rystelser. Nutidens bygninger, især skyskrabere, har en sådan beskyttelse. Men desværre forekommer kraftige jordskælv stadig sjældent uden ofre.

De mest forfærdelige naturkatastrofer. Jordskælv overrasker ofte folk, hvilket forårsager adskillige ofre. Foto.

Jordskælv overrasker ofte mennesker, hvilket forårsager adskillige ofre

< p>Har du abonneret på vores Zen- og Telegram-kanaler? Hvis ikke, er det nu, du skal gøre det!

Vi ved lidt om gamle jordskælv, fordi de ikke efterlod sig særlige spor. Forskere kan dog fortælle en masse interessante ting om destruktive vulkanudbrud. Den mest berømte naturkatastrofe af denne art er naturligvis udbruddet af Vesuv i 79 e.Kr. Det forårsagede forsvinden af ​​byerne Pompeji, Stabia, Herculaneum og en række andre mindre kendte romerske bosættelser. Du kan læse mere om dette i vores artikel “De største vulkanudbrud i menneskehedens historie.”


Date:

by