Jordbävningen i Lissabon 1755: den allra första naturkatastrofen i modern tid

Varje år inträffar tusentals jordbävningar på jorden. De flesta av dem är svaga, så de går obemärkt förbi, men vissa orsakar förstörelse av byggnader och dödsfall. Sådana naturkatastrofer har alltid hänt, även under dinosauriernas tid, eftersom tektoniska plattor ständigt kolliderar i djupet av vår planet. Tyvärr vet forskarna lite om konsekvenserna av jordbävningar i antiken. Den första naturkatastrofen av detta slag dokumenteradesår 1755Sedan, på alla helgons dag, förvandlade en jordbävning och efterföljande tsunami den portugisiska huvudstaden Lissabon till ruiner.

Jordbävningen i Lissabon 1755: vår tids allra första naturkatastrof. Konsekvenser av jordbävningen i Lissabon enligt DALLE-3 neurala nätverk. Foto.

Konsekvenserna av jordbävningen i Lissabon enligt DALLE-3 neural nätverk

Lissabon jordbävning 1755

På morgonen den 1 november 1755 förberedde sig invånarna i Lissabon för alla helgons dag. På denna högtid går katoliker till gudstjänster, besöker kyrkogårdar och placerar blommor på nära och käras gravar och så vidare.

Inget förebådade problem. Klockan 9:40 började dock marken skaka under de portugisiska fötterna. Inom cirka 6 minuter kände de tre skakningar. Enligt moderna forskare hade en av stötarna en magnitud på 8,5 till 9,0 punkter, men dessa är bara ungefärliga data, eftersom ingen visste hur man skulle uppskatta kraften hos jordbävningar i dessa avlägsna tider.

Jordbävningen i Lissabon 1755. Illustration av jordbävningen i Lissabon 1755. Foto.

Illustration av jordbävningen i Lissabon 1755

Om forskarnas uppskattningar är korrekta borde alla hus i Lissabon ha kollapsat med en magnitud av 9 på Richterskalan. Det var precis vad som hände: panikslagna människor började gömma sig i sina hem och kyrkor och dog sedan under spillrorna. Många stadsbor sprang till vattnet.

Jordbävningen förstörde nästan alla byggnader i den portugisiska huvudstaden, men det är inte allt. På den tiden var rummen upplysta med lampor och ljus; på grund av kraftiga skakningar föll de och orsakade fruktansvärda bränder. Vinden spred elden till andra strukturer, och snart stod hela staden i brand.

Enligt minnena av pastor Charles Davy, som var i staden under denna naturkatastrof, kom ett moln av rök och damm steg upp i luften, vilket helt blockerade solljuset. Människor flydde i panik och bad högljutt om nåd.

Alla borde veta detta:Hur man förutsäger en jordbävning och vad man ska göra när den börjar

När det var en tsunami i Portugal

På grund av den förödande jordbävningen och branden i Lissabon dog många människor. Invånare som tänkte fly till vattnet hade mycket bättre chans att överleva. Tyvärr ställdes de inför ett ännu mer fruktansvärt problem.

Omkring 40-45 minuter efter jordbävningens slut såg portugisernaen 6 meter lång tsunamivåg närma sig.Det täckte människor och förstörde byggnader och dödade ännu fler människor. Forskare tror att jordbävningen i Lissabon,branden och tsunamin dödade 50 000 människor.Tusentals invånare som mirakulöst lyckades överleva lämnade staden, de hade helt enkelt ingenstans att bo. Förutom vanliga hus förstördes även det kungliga palatset med konstverk.

När det var en tsunami i Portugal. Illustration av tsunamin i Lissabon. Foto.

Illustration av tsunamin i Lissabon

Resultaten av modern forskning tyder på att källan till jordbävningen i Lissabon var någonstans i havet, men den exakta platsen är omöjlig att fastställa. Det var inte bara Lissabon som drabbades av denna naturkatastrof. Skakningarna tros ha påverkat den södra delen av Iberiska halvön, liksom delar av Nordafrika. Det är möjligt att ytterligare 10 000 människor dog i dessa regioner.

Läs också:Hur var höjden på den största tsunamin

< h2> De värsta naturkatastroferna

Idag anses jordbävningen i Lissabon vara den allra första naturkatastrofen i modern historia. Dessutom är det det värsta i Europa under de senaste 500 åren. Baserat på allt som skrivits ovan kan denna katastrof enkelt läggas till vårt urval av de mest destruktiva jordbävningarna i jordens historia. I forna tider var jordbävningar mer dödliga eftersom byggnader inte var skyddade från skakningar. Dagens byggnader, särskilt skyskrapor, har ett sådant skydd. Men tyvärr inträffar kraftfulla jordbävningar fortfarande sällan utan offer.

De mest fruktansvärda naturkatastroferna. Jordbävningar överraskar ofta människor, vilket orsakar många offer. Foto.

Jordbävningar överraskar ofta människor, vilket orsakar många offer

< p>Har du prenumererat på våra Zen- och Telegram-kanaler? Om inte, nu är det dags att göra det!

Vi vet lite om forntida jordbävningar, eftersom de inte lämnade några speciella spår efter sig. Men forskare kan berätta mycket intressant om destruktiva vulkanutbrott. Den mest kända naturkatastrofen av detta slag är naturligtvis utbrottet av Vesuvius år 79 e.Kr. Det orsakade försvinnandet av städerna Pompeji, Stabia, Herculaneum och ett antal andra mindre kända romerska bosättningar. Du kan läsa mer om detta i vår artikel “De största vulkanutbrotten i mänsklighetens historia.”


Date:

by