Hvordan gamle mennesker lavede tatoveringer – en forklaring ved hjælp af eksemplet med ismumien Ötzi

I 1991, under et indtog i Ötztal-alperne, fandt en gruppe tyske turister ismumien af ​​en gammel mand. Analysen viste, athan blev dræbt for cirka 5000 år siden: en ukendt person skød ham, og pilen ramte ham direkte i arterien. Dette fund blev en sensation, så der blev skrevet bøger og lavet dokumentarer om Ötzis mumie. På grund af det faktum, at liget lå et koldt sted, var det perfekt bevaret. Forskere studerer stadig mumien og deler interessante opdagelser næsten hvert år. For eksempel fandt for nyligt forskere og en erfaren tatovør i fællesskab ud af, med hvilken teknologi tatoveringer blev anvendt på kroppen af ​​en gammel mand.

Hvordan gamle mennesker lavede tatoveringer - en forklaring ved at bruge eksemplet med ismumien Ötzi. Forskere og en tatovør har afsløret nye detaljer om ismumien Ötzi. Foto.

Forskere og en tatovør har afsløret nye detaljer om Ötzis ismumie

Indhold

  • 1 Tatoveringer af ismumien Ötzi
  • 2 Hvad var Ötzis tatoveringer til
  • 3 Hvordan blev tatoveringer lavet i oldtiden
  • 4 Undersøgelse af ismumien Ötzi

Tatoveringer af ismumien Ötzi

Manden, der blev til en mumie gennem tusinder af år, var omkring 45 år gammel på tidspunktet for hans død.

strong>Han havde veludviklede muskler og var 165 centimeter høj. Ifølge videnskabsmænd var manden venstrehåndet og bar i moderne termer sko i størrelse 39. Ötzis øjne var brune, han brækkede knogler mange gange i løbet af sit liv og nåede at pådrage sig alvorlige sygdomme som karies i tænderne og borreliose, som overføres gennem flåtbid.

Brelioseer en infektion forårsaget af bakterien Borrelia burgdorferi. Det forårsager hududslæt, træthed, led- og muskelsmerter. I de fleste tilfælde er det ikke dødeligt, men uden behandling kan det give alvorlige problemer med hjerte, led og nervesystem.

Tatoveringer af ismumien Ötzi. Genskabt ansigt af mumien Ötzi. Foto.

Genskabt ansigt af Ötzis mumie

Et af de vigtigste træk ved mumien er, at der var 61 tatoveringer på hans krop.De er hovedsageligt placeret på maven, lænden, benene og venstre håndled. Tegningerne på hans krop er så skematiske som muligt og repræsenterer en masse geometriske former: nogle af dem ligner kun vagt træer. Under en af ​​undersøgelserne blev det bemærket, at tatoveringer overvejende blev lavet i områder med det største slid på knogler og led.

Læs også:Hvorfor holder tatoveringer livet ud ?

h2>Hvad var Oetzis tatoveringer til?

Ötzi er bæreren af ​​en af ​​de allerførste tatoveringer i menneskehedens historie. Hvorfor tegningerne blev anvendt på hans krop, ved forskerne ikke med sikkerhed. Med udgangspunkt i, at tegningerne er lavet i skadede områder, kunne tatoveringerne have været en del af behandlingen af ​​hans sygdomme. Tegningerne kunne for eksempel blive stående efter en slags akupunktursession.

Hvad var Ötzis tatoveringer til. Tatovering på ryggen af ​​Ötzis mumie. Foto.

Tatovering på ryggen af ​​mumien Ötzi

Du kan være interesseret:Hvordan vil tatoveringer se ud i alderdommen?

Hvordan blev tatoveringer lavet i oldtiden

Forskere har heller ikke en konsensus om, hvordan tatoveringer blev anvendt på en gammel mands krop. En version siger, at Ötzis hud først blev skåret langs konturen af ​​fremtidige tegninger, og derefter blev trækul eller et andet sort farvestof gnidet ind. Der er også forslag om, at farvestoffer blev sprøjtet ind under huden ved hjælp af nåle lavet af knogler eller metaller.

For at opklare mysteriet med at tatovere liget af Ötzis mumie, kontaktede arkæolog Aaron Deter-Wolf tatovør Danny Riday. Som en del af eksperimentet, hvis resultater blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift European Journal of Archaeology, påførte tatovøren kopier af tegninger på Ötzis krop på hans ben. Det gjorde han ved hjælp af otte forskellige værktøjer såsom en bennål, vulkansk glas, skærpet kobber og så videre. Han prøvede også forskellige teknikker såsom punkteringer og snit.

Hvordan tatoveringer blev lavet i oldtiden. Tatoveringer på Danny Ridays hud. Foto.

Danny Ridays hudtatoveringer

Hvordan tatoveringer blev lavet i oldtiden. Tatoveringer på kroppen af ​​mumien Ötzi. Foto.

Tatoveringer på kroppen af ​​mumien Ötzi

Efter at tatoveringerne var helet, sammenlignede videnskabsmænd deres udseende med tegningerne på ismumiens krop. At dømme efter bredden af ​​linjerne, korn, afrundede ender og andre egenskaber påførte den gamle tatovør blækket ved at lave små huller i huden. Mest sandsynligt brugte den gamle tatovør en kobbersyl som et værktøj. Forskere finder dem ofte på menneskelige steder, der går 5.000 år tilbage. Men tidligere har man altid troet, at dette værktøj var nødvendigt til at sy tøj. Det ser ud til, at kobbersyle også var en af ​​de første “tatoveringsmaskiner.”

Ötzis ismumie:Hvad blev kendt 30 år efter dens opdagelse

Undersøgelse af Ötzis ismumie

I dag opbevares Ötzis ismumie i en fryser placeret inde i det italienske arkæologiske museum i Sydtyrol. Hvert år skylles en gammel persons krop med sterilt vand, så den frosne krop ikke smelter: Et lag is beskytter den mod skader og nedbrydning.

Undersøgelse af ismumien Ötzi. Dele af ismumien Ötzis tøj. Foto.

Dele af ismumien Ötzis tøj

At blive opdateret med nye videnskabelige opdagelser, skal du sørge for at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler. Det er gratis!

Forskere lærer hele tiden noget nyt om Ötzi, og vi taler ofte om det. For eksempel fremlagde videnskabsmænd i 2022 en ny version af dødsårsagen for en gammel mand. Og i begyndelsen af ​​2024 blev det kendt, at han var inficeret med en farlig svamp.


Date:

by