Hvor længe du sidder, øger din risiko for død – du ville blive overrasket

Teknologiudviklingen har ført til, at folk på det seneste har mindre behov og lyst til at dyrke fysisk aktivitet, men samtidig skal de sidde i lang tid. Om dagen sidder folk på arbejde, og når de kommer hjem, sidder de foran fjernsynet eller computeren. Samtidig ved alle, at det er sundhedsskadeligt at sidde i lang tid, fordi menneskekroppen ikke er designet til dette. Vi kan sige, at vores krop har brug for bevægelse. Men hvor farligt er det at sidde i lange perioder, og hvor lang tid brugt på at sidde kan være livstruende? Dette spørgsmål blev besvaret af forskere ved University of California i San Diego, som udførte en storstilet undersøgelse.

Hvor meget længere siddende øger risikoen for død — du vil blive overrasket. Forskere har fundet ud af, hvor meget langvarig siddende øger risikoen for død. Foto.

Forskere har fundet ud af, hvor lang tid siddende øger risikoen for død

Hvor farlig lang siddetid er for livet

K I deres arbejde rekrutterede forfatterne næsten 6.000 kvinder i alderen 63 til 99 år. Alle havde de en aktivitetsmåler på i en uge, som viste, hvor meget tid de sad og generelt hvor aktiv deres livsstil var. Forskerne fulgte derefter alle deltagerne i ti år. I løbet af denne tid døde 1.733 kvinder.

Ved hjælp af kunstig intelligens sammenlignede forskerne den tid, deltagerne sad, med risikoen for død. Det viste sig, at kvinder, der sad 11 timer om dagen eller mere hver dag, havde en 57% øget risiko for død sammenlignet med dem, der sad mindre end 9,5 timer om dagen. Forskere rapporterer dette i Journal Of American Heart Association.

Hvordan langtidssiddende er livsfarligt. Langvarigt siddende fører til dannelse af blodpropper, øget blodsukker og andre lidelser. Foto.

Længerevarende siddestilling fører til dannelse af blodpropper, øget blodsukker og andre lidelser

Er det muligt at kompensere for længere siddende og fysisk aktivitet

Der er situationer, hvor en person er tvunget til at sidde i lang tid og ikke kan ændre situationen. Men er det muligt at eliminere sundhedsrisikoen i dette tilfælde? Desværre, som rapporteret i en undersøgelse foretaget af amerikanske videnskabsmænd, forbliver den øgede risiko for død under alle omstændigheder, uanset hvor meget en person træner efter at have tilbragt lang tid i en stillesiddende stilling.

En anden undersøgelse offentliggjort i 2019 viste også, at øget træningsmængde ikke eliminerede risikoen for sygdomme som type 2-diabetes, hjerteanfald og slagtilfælde, som opstår på grund af for meget siddende. Og det er ret logisk. Hvis en person for eksempel har blodpropper, hjælper fysisk aktivitet ikke med at slippe af med dem. Derfor er risikoen for død som følge af brud på blodprop stadig stadig.

Der er dog en undersøgelse udført af australske videnskabsmænd, der viste, at det at tage omkring 10 tusinde skridt om dagen hver dag stadig hjælper med at reducere risikoen for for tidlig død selv hos mennesker, der sidder meget. Men som Science Alert rapporterer, er undersøgelsen foretaget af australske videnskabsmænd muligvis ikke nøjagtig, fordi den forkert estimerede mængden af ​​tid, deltagerne sad i løbet af dagen.

Er det muligt at kompensere for længere siddetid med fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet reducerer ikke den øgede risiko for dødsfald på grund af længere siddende. Foto.

Fysisk aktivitet reducerer ikke den øgede risiko for død på grund af længere tids sidde

Undersøgelsen af ​​amerikanske videnskabsmænd virker mere pålidelig, og den understreger behovet for at sidde mindre. Dette falder også sammen med anbefalingerne fra Verdenssundhedsorganisationen, som anbefaler at begrænse tid og afbryde lange siddeperioder.

Hvor længe at sidde er livstruende

Hvor længe kan du sidde før det er sikkert for livet? En undersøgelse viste, at selv 7 timer om dagen — det er for meget. Derudover er der mange undersøgelser, der har vist, at man ikke bør sidde mere end 30 minutter ad gangen. Ellers stiger blodtrykket og blodsukkerniveauet.

Hvor længe man skal sidde er livsfarligt. Det er tilrådeligt ikke at sidde uafbrudt i mere end 30 minutter. Foto.

Det er tilrådeligt ikke at sidde uafbrudt i mere end 30 minutter

Det følger heraf, at du nødt til at holde pauser med jævne mellemrum, for eksempel , stå op og tage mindst et par skridt. Smarte gadgets, der rapporterer langvarig inaktivitet, kan hjælpe med dette. Hvis du ikke har mulighed for at stå op, for eksempel på arbejde eller i skole, skal du i det mindste lave øvelser med hænderne. En undersøgelse offentliggjort i 2020 viste, at håndøvelser kan sænke blodsukkerniveauet hos kørestolsbrugere.

Følg linket til vores ZEN-KANAL. Vi har forberedt en masse interessante, spændende materialer dedikeret til videnskab til dig.

Lad os endelig minde dig om, at det ikke kun er langvarig siddende, der i høj grad øger risikoen for død. Mangel på søvn har nogenlunde samme negative effekt på kroppen. Desværre er konstant mangel på søvn blevet et andet træk ved det moderne liv.


Date:

by