Hur forntida människor gjorde tatueringar – en förklaring med exemplet med ismumien Ötzi

1991, under ett utflykt till Ötztal-alperna, hittade en grupp tyska turister ismumien av en gammal man. Analysen visade atthan dödades för ungefär 5000 år sedan: en okänd person sköt honom och pilen träffade honom direkt i artären. Detta fynd blev en sensation, så böcker skrevs och dokumentärer gjordes om Ötzis mumie. På grund av att kroppen låg på en kall plats var den perfekt bevarad. Forskare studerar fortfarande mumien och delar intressanta upptäckter nästan varje år. Till exempel upptäckte nyligen forskare och en erfaren tatuerare tillsammans med vilken teknik tatueringar applicerades på en forntida mans kropp.

Hur forntida människor gjorde tatueringar - en förklaring med exemplet med ismumien Ötzi. Forskare och en tatuerare har avslöjat nya detaljer om ismumien Ötzi. Foto.

Forskare och en tatuerare har avslöjat nya detaljer om Ötzis ismamma

Innehåll

  • 1 Tatueringar av ismumien Ötzi
  • 2 Varför behövdes Ötzis tatueringar
  • 3 Hur gjordes tatueringar i antiken
  • 4 Studie av ismumien Ötzi

Tatueringar av ismumien Ötzi

Mannen som förvandlades till en mumie under tusentals år var ungefär 45 år gammal vid tiden för hans död.

strong>Han hade välutvecklade muskler och var 165 centimeter lång. Enligt forskare var mannen vänsterhänt och bar i moderna termer skor i storlek 39. Ötzis ögon var bruna, han bröt ben många gånger under sitt liv och lyckades få allvarliga sjukdomar som karies och borrelia som överförs genom fästingbett.

Breliaär en infektion som orsakas av bakterien Borrelia burgdorferi. Det orsakar hudutslag, trötthet, led- och muskelvärk. I de flesta fall är det inte dödligt, men utan behandling kan det orsaka allvarliga problem med hjärtat, lederna och nervsystemet.

Tatueringar av ismumien Ötzi. Återskapat ansikte av mumien Ötzi. Foto.

Återskapat ansikte av Ötzis mumie

En av de viktigaste egenskaperna hos mamman är att det fanns 61 tatueringar på hans kropp.De är främst placerade på magen, nedre delen av ryggen, benen och vänster handled. Teckningarna på hans kropp är så schematiska som möjligt och representerar ett gäng geometriska former: några av dem liknar bara vagt träd. Under en av studierna noterades det att tatueringar övervägande gjordes i områden med störst slitage på ben och leder.

Läs också:Varför håller tatueringar livet ut ?

h2>Vad var Oetzis tatueringar till för?

Ötzi är bärare av en av de allra första tatueringarna i mänsklighetens historia. Varför ritningarna applicerades på hans kropp vet forskarna inte säkert. Utifrån att ritningarna är gjorda i skadade områden kunde tatueringarna ha varit en del av behandlingen för hans sjukdomar. Teckningarna kan till exempel finnas kvar efter ett slags akupunktursession.

Vad var Ötzis tatueringar till för. Tatuering på baksidan av Ötzis mamma. Foto.

Tatuering på baksidan av mumien Ötzi

Du kanske är intresserad:Hur kommer tatueringar att se ut på äldre dagar?

Hur gjordes tatueringar i antiken

Forskare har inte heller någon konsensus om hur tatueringar applicerades på en forntida mans kropp. En version säger att Ötzis hud först skars längs konturen av framtida ritningar och sedan gnides in kol eller ett annat svart färgämne. Det finns också förslag om att färgämnen injicerades under huden med nålar gjorda av ben eller metaller.

För att reda ut mysteriet med att tatuera kroppen av Ötzis mumie kontaktade arkeologen Aaron Deter-Wolf tatueraren Danny Riday. Som en del av experimentet, vars resultat publicerades i den vetenskapliga tidskriften European Journal of Archaeology, applicerade tatueraren kopior av teckningar på Ötzis kropp på benet. Han gjorde detta med åtta olika verktyg som en bennål, vulkaniskt glas, vässad koppar och så vidare. Han provade också olika tekniker som punkteringar och snitt.

Hur tatueringar gjordes i antiken. Tatueringar på Danny Ridays hud. Foto.

Danny Ridays hudtatueringar

Hur tatueringar gjordes i antiken. Tatueringar på kroppen av mamma Ötzi. Foto.

Tatueringar på kroppen av mumien Ötzi

Efter att tatueringarna läkt, jämförde forskare deras utseende med ritningarna på ismumiens kropp. Att döma av bredden på linjerna, ådring, rundade ändar och andra egenskaper, applicerade den antika tatueraren bläcket genom att göra små hål i huden. Troligtvis använde den antika tatueraren en kopparsyl som ett verktyg. Forskare hittar dem ofta på mänskliga platser som går tillbaka 5 000 år. Men tidigare trodde man alltid att detta verktyg behövdes för att sy kläder. Det verkar som att kopparsyllar också var en av de första “tatueringsmaskinerna.”

Ötzis ismamma:Vad blev känt 30 år efter upptäckten

Studie av Ötzis ismummie

Idag förvaras Ötzis ismummie i en frys som finns inne på det italienska arkeologiska museet i Sydtyrolen. Varje år sköljs en uråldrig persons kropp med sterilt vatten så att den frusna kroppen inte smälter: ett lager av is skyddar den från skador och nedbrytning.

Studier av ismumien Ötzi. Delar av ismumien Ötzis kläder. Foto.

Delar av ismumien Ötzis kläder

Att stanna uppdaterad med nya vetenskapliga upptäckter, se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. Det är gratis!

Forskare lär sig ständigt något nytt om Ötzi, och vi pratar ofta om det. Till exempel, 2022, lade forskare fram en ny version av dödsorsaken för en gammal man. Och i början av 2024 blev det känt att han var infekterad med en farlig svamp.


Date:

by