Levende fossile fisk, hvis udvikling stoppede for 105 millioner år siden

Livet på Jorden bliver konstant fornyet — Arter enten udvikler sig eller uddør. Det antages, at den gennemsnitlige levetid for en art varierer fra 500 tusind til 3 millioner år. Selvfølgelig kan vi huske væsner som skjoldkrabber og hesteskokrabber, som har eksisteret i hundreder af millioner af år. Men, som vi tidligere fortalte, ligner de kun deres forfædre overfladisk, men faktisk har de også udviklet sig meget. Men som en nylig undersøgelse har vist, er der arter, der faktisk udvikler sig meget langsomt, hvilket resulterer i en lille forskel fra deres forfædre, der levede for mere end 100 millioner år siden. Et eksempel er fiskene fra familien Lepisosteidae, som ikke har ændret sig meget i løbet af de sidste 105 millioner år, og derfor fuldt ud kan kaldes “levende fossiler.”

Levende fossiler af fisk, hvis udvikling stoppede for 105 millioner år siden. Skaldyr er forblevet næsten uændrede i løbet af de sidste 100 millioner år. Foto.Hvad er levende fossiler

Det har længe været kendt, at nogle organismer har en meget lav artsdiversitet og dog kun fysisk adskiller sig lidt fra deres gamle forfædre. Derfor opfandt Darwin i 1859 udtrykket “levende fossiler”. Som du måske kan gætte, refererer dette udtryk til skabninger, der er fossiler, det vil sige dem, der levede for titusinder eller hundreder af millioner af år siden, og som lever den dag i dag. Men indtil for nylig var der ingen klare beviser for eksistensen af ​​levende fossiler.

For at finde ud af, om sådanne arter eksisterer, gennemførte et hold amerikanske og kinesiske forskere en undersøgelse, der brugte computeranalyse af gensekvenser i arter, der blev betragtet som levende fossiler. Ved hjælp af denne analyse bestemte forfatterne, hvor mange gener de havde bevaret fra deres fælles forfædre. På denne måde identificerede de hastigheden af ​​udskiftning (mutation) af gener over tid. I alt undersøgte de 1.105 kodende områder af DNA fra næsten 500 forskellige arter af kæbede hvirveldyr.

Hvad er levende fossiler. Coelacanth er ikke et levende fossil. Foto.

Coelacanth er ikke et levende fossil

Undersøgelsen fandt ud af, at nogle skabninger, der tidligere blev anset for at være levende fossiler, faktisk ikke er levende fossiler. Det gælder for eksempel arter som tuatara (Sphenodon punctatus), coelacanth (Latimeria chalumnae), hoatzin (Oisthocomus hoazin). Alle er de meget forskellige fra deres fossile slægtninge, det vil sige, at de har udviklet sig meget, ligesom de førnævnte hestesko- og skjoldkrabber. Selvom de har bevaret mange fælles egenskaber. Lad os huske på, at coelacanth ifølge videnskabsmænd ser det samme ud som gamle fisk, der begyndte at nå land for 360 millioner år siden.

Levende gamle fisk

På trods af det faktum, at de fleste af arterne ikke viste sig at være “levende fossiler”, udviklede nogle arter sig meget langsomt, hvilket resulterede i, at de, som nævnt ovenfor, ikke er meget forskellige fra deres forfædre. Vi taler om fisk – gedder og beslægtet stør. Hastigheden for deres udvikling er ifølge videnskabsmænd tre gange lavere end andre hvirveldyrarters. For eksempel viste undersøgelsen, at DNA'et fra pansrede gedder praktisk talt ikke adskiller sig fra DNA'et fra forfædre, der levede for mere end 100 millioner år siden.

Levende ældgamle fisk. Langsnudeskold — et rigtigt levende fossil. Foto.

Det skal siges, at en indikator for, at en art har ændret sig minimalt, er dens forskellige repræsentanters evne til at producere hybridafkom. For eksempel kan heste og æsler blande sig og producere afkom kendt som muldyr. Hybriderne er dog sterile. Den sidste fælles forfader til hesten og æslet levede for 4 millioner år siden.

Som rapporteret i en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Evolution, har Mississippi-flagermusfisken (Atractosteus spatel) og langsnudeflagermusfisken (Lepisosteus osseus) udviklet sig så langsomt, at de er i stand til at avle og producere hybride afkom. Desuden, i modsætning til heste og æsler, er deres afkom ikke infertile. Opdelingen mellem disse arter fandt sted for cirka 105 millioner år siden. Det ser ud til, at udviklingen af ​​disse fisk praktisk talt er stoppet.

Levende ældgamle fisk. En hybrid af to arter af Mississippian-skaldyr (Atractosteus-spatel) og lang-snut-skaldyr. Foto.

Hybrid af to arter — Mississippian panser (Atractosteus spatel) og langsnuted panser

Som forskerne selv siger, er begge arters evne til at producere hybridafkom — dette er et utroligt fantastisk fænomen. Med hensyn til den tid, der er gået siden det øjeblik, hvor begge arter blev adskilt, svarer det til, at hybrider ville være blevet født, når de krydsede mennesker og wombats.

Følg linket til vores ZEN-KANAL . Vi har forberedt en masse interessante, spændende materialer om videnskab til dig.

Men hvorfor var generne fra disse arter så stabile? Forskere har endnu ikke besvaret dette spørgsmål. Hemmeligheden bag levende fossiler menes dog at ligge i en kraftfuld DNA-reparationsmekanisme. Alle levende organismer har denne mekanisme, men af ​​en eller anden grund virker den mere effektivt i disse væsner.


Date:

by