Hvorfor kysse var dødeligt i stenalderen

Vores forfædre, som levede i stenalderen, havde det svært. Deres liv var en konstant kamp for overlevelse og søgen efter mad under barske klimatiske forhold. Det miljø, de boede i, var fyldt med farer. De var truet af voldsomme rovdyr, forgiftet mad eller plettet vand og mærkeligt nok kys. Denne konklusion blev nået af ansatte ved Stockholms universitet og det svenske naturhistoriske museum, som undersøgte patogene mikroorganismer, der cirkulerede blandt mennesker i stenalderen i Skandinavien. Forfatterne af undersøgelsen analyserede mikrobiomet hos næsten 40 mennesker, der tilhørte jæger-samlersamfund, såvel som neolitiske bønder (den nye stenalder, som begyndte i det syvende årtusinde f.Kr. og sluttede i det 18. århundrede f.Kr.).

Hvorfor kys i stenalderen var dødelige. Dødelige sygdomme kunne overføres gennem et kys i stenalderen. Foto.

Hvilke bakterier truede oldtidens mennesker

Forfatterne til undersøgelsen identificerede mere end 600 forskellige typer mikroorganismer fra oldtidens menneskers mikrobiom . Som det viste sig, var de mest almindelige bakterier på det tidspunkt Yersinia enterocolitica og Salmonella enterica. Begge forårsager madforgiftning fra dårligt tilberedt kød eller forurenet mad, der ikke er ordentligt vasket.

I øjeblikket er madforgiftning i de fleste tilfælde en ekstremt ubehagelig, men kortvarig sygdom. Ikke desto mindre dør 420 tusinde mennesker af dem hvert år i verden, som tidligere rapporteret af WHO. I stenalderen, hvor der ikke var antibiotika og moderne medicin, var madforgiftning endnu farligere og mere dødelig.

Hvilke bakterier truede oldtidens mennesker. Mennesker i stenalderen døde af bakterien, der forårsager salmonella. Foto.

Resterne af to personer, der var inficeret med salmonella, blev fundet på et gravsted kendt som Bergsgraven, rapporterer undersøgelsens forfattere. Mest sandsynligt var denne infektion årsagen til deres død. Det skal siges, at Salmonella enterica og andre farlige bakterielle patogener, der blev opdaget i oldtidens menneskers mikrobiom, i øjeblikket behandles med antibiotika.

Hvad var faren ved at kysse for gamle mennesker

En anden almindelig bakterie fundet blandt prøver taget fra gamle mennesker var Neisseria meningitidis, som forårsager meningokoksygdom. Ifølge officielle statistikker lever denne infektion hos cirka 10% af befolkningen i halsen og næsehulen, men forårsager ikke skade på helbredet. Men hos nogle mennesker kan det forårsage en alvorlig og farlig sygdom, der endda kan være dødelig. En særlig høj risiko opstår med svækket immunitet. For eksempel blev der i USA i 2022 registreret et udbrud af meningokokinfektion med dødelig udgang blandt personer med utraditionel seksuel orientering.

Infektionen spredes gennem tæt kontakt med mennesker, der er smittet med bakterie. Der er en særlig høj risiko for infektion, når man kysser. Derfor bar de i stenalderen åbenbart en dødelig fare. Forskere rapporterer dette i tidsskriftet Scientific Reports.

Hvad var faren ved at kysse for gamle mennesker. I stenalderen kunne folk blive smittet med meningokokinfektion gennem et kys. Foto.

I stenalderen kunne folk blive smittet med meningokokinfektion ved at kysse

Meningokokinfektion var dog ikke den eneste sygdom, der blev overført gennem kys i gammel fortid. Et andet patogen var herpesvirus, som stadig er ekstremt almindeligt i dag. Ifølge officielle statistikker er 3,7 milliarder mennesker inficeret med herpes, det vil sige næsten halvdelen af ​​verdens befolkning.

Men blev gamle mennesker virkelig smittet ved at kysse, eller var det ikke almindeligt? Nu er det umuligt at svare nøjagtigt på dette spørgsmål, da skriften lige var begyndt at dukke op i stenalderen. Det er dog kendt, at tusinder af år senere var kysse en del af det intime liv for mennesker i det gamle Mesopotamien for 4.500 år siden. Skriftlige kilder taler om dette. Det er meget muligt, at kys var almindeligt endnu tidligere, altså i stenalderen.

Hvad var faren ved at kysse for gamle mennesker. Gamle mennesker led af pest, herpes og andre sygdomme. Foto.

Gamle mennesker led af pest, herpes og andre sygdomme

I stenalderen led folk af pest

< p>Under undersøgelsen opdagede forskerne, at en af ​​de gamle mennesker var inficeret med bakterien Yersinia pestis, som forårsager pest. Heraf ville man kunne antage, at pest var den alvorligste fare for de gamle mennesker, der levede i Skandinavien. Resultaterne viste dog, at madforgiftning var meget mere almindelig. Derfor bar de højst sandsynligt en meget større fare, da der ikke var nogen stoffer til dem på det tidspunkt.

Følg linket til vores ZEN-KANAL. Vi har forberedt en masse interessante, spændende materialer dedikeret til videnskab til dig.

Og endelig tilbyder vi endnu et interessant emne om oldtidens mennesker. Ved at klikke på linket kan du finde ud af, hvornår tøjet først dukkede op. Forskere har for nylig opdaget dette takket være lusens DNA. Udviklingen af ​​disse insekter var tæt forbundet med udviklingen af ​​mennesker.


Date:

by