Hur länge sittande ökar din risk att dö – du skulle bli förvånad

Teknikutvecklingen har lett till att människor på senare tid har mindre behov och lust att ägna sig åt fysisk aktivitet, men samtidigt måste de sitta länge. På dagarna sitter folk på jobbet och när de kommer hem sitter de framför tv:n eller datorn. Samtidigt vet alla att sittande under lång tid är skadligt för hälsan, eftersom människokroppen inte är designad för detta. Vi kan säga att vår kropp behöver rörelse. Men hur farligt är det att sitta under långa stunder, och hur mycket tid att sitta kan vara livsfarligt? Denna fråga besvarades av forskare vid University of California i San Diego, som genomförde en storskalig studie.

Hur mycket långvarigt sittande ökar risken för dödsfall — du kommer att bli förvånad. Forskare har tagit reda på hur mycket långvarigt sittande ökar risken för dödsfall. Foto.

Forskare har tagit reda på hur länge sittande ökar risken för dödsfall

Hur farligt att sitta länge är för livet

K I sitt arbete rekryterade författarna nästan 6 000 kvinnor i åldrarna 63 till 99 år. Alla bar en aktivitetsmonitor under en vecka, som visade hur mycket tid de satt och i allmänhet hur aktiv livsstilen var. Forskarna följde sedan alla deltagare i tio år. Under denna tid dog 1 733 kvinnor.

Med hjälp av artificiell intelligens jämförde forskarna tiden deltagarna satt med risken att dö. Det visade sig att kvinnor som satt 11 timmar om dagen eller mer varje dag hade en 57% ökad risk att dö jämfört med de som satt mindre än 9,5 timmar om dagen. Forskare rapporterar detta i Journal Of American Heart Association.

Hur långtidssittande är livsfarligt. Långvarigt sittande leder till bildning av blodproppar, förhöjt blodsocker och andra störningar. Foto.

Långvarigt sittande leder till bildning av blodproppar, förhöjt blodsocker och andra störningar

Är det möjligt att kompensera långvarigt sittande och fysisk aktivitet

Det finns situationer när en person tvingas sitta länge och inte kan förändra situationen. Men är det möjligt att eliminera hälsorisken i det här fallet? Tyvärr, som rapporterats i en studie av amerikanska forskare, kvarstår den ökade risken för död i alla fall, oavsett hur mycket en person tränar efter att ha tillbringat en lång tid i stillasittande ställning.

En annan studie publicerad 2019 fann också att ökad träningsmängd inte eliminerade risken för sjukdomar som typ 2-diabetes, hjärtinfarkt och stroke, som uppstår på grund av för mycket sittande. Och detta är ganska logiskt. Om en person till exempel har blodproppar hjälper inte fysisk aktivitet att bli av med dem. Därför kvarstår fortfarande risken för dödsfall på grund av bristning av blodpropp.

Det finns dock en studie gjord av australiensiska forskare som visade att att ta cirka 10 tusen steg om dagen varje dag fortfarande hjälper till att minska risken för för tidigt död även hos människor som sitter mycket. Men som Science Alert rapporterar kanske studien från australiensiska forskare inte är korrekt eftersom den felaktigt uppskattade hur lång tid deltagarna satt under dagen.

Går det att kompensera för långvarigt sittande med fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet minskar inte den ökade risken för dödsfall på grund av långvarigt sittande. Foto.

Fysisk aktivitet minskar inte den ökade risken för dödsfall på grund av långvarigt sittande

Studien av amerikanska forskare verkar mer tillförlitlig, och den understryker behovet av att sitta mindre. Detta sammanfaller också med Världshälsoorganisationens rekommendationer, som rekommenderar att man begränsar tiden och bryta upp långa sittperioder.

Hur länge att sitta är livshotande

Hur länge kan du sitta innan det är säkert för livet? En studie visade att även 7 timmar om dagen — det är för mycket. Dessutom finns det många studier som visat att man inte ska sitta mer än 30 minuter åt gången. Annars ökar blodtrycket och blodsockernivåerna.

Hur länge att sitta är livsfarligt. Det är tillrådligt att inte sitta kontinuerligt längre än 30 minuter. Foto.

Det är tillrådligt att inte sitta kontinuerligt längre än 30 minuter

Det följer att du behöver ta pauser med jämna mellanrum, till exempel stå upp och ta åtminstone några steg. Smarta prylar som rapporterar långvarig inaktivitet kan hjälpa till med detta. Om du inte har möjlighet att gå upp, till exempel på jobbet eller i skolan, måste du åtminstone göra övningar med händerna. En studie publicerad 2020 visade att handträning kan sänka blodsockernivån hos rullstolsanvändare.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett för dig en hel del intressant, spännande material dedikerat till vetenskap.

Låt oss slutligen påminna dig om att det inte bara är långvarigt sittande som avsevärt ökar risken för dödsfall. Sömnbrist har ungefär samma negativa effekt på kroppen. Tyvärr har konstant sömnbrist blivit ett annat inslag i det moderna livet.


Date:

by