Varför kyssar var dödligt på stenåldern

Våra förfäder, som levde på stenåldern, hade det svårt. Deras liv var en ständig kamp för överlevnad och sökande efter mat under svåra klimatförhållanden. Miljön där de levde var full av faror. De hotades av våldsamma rovdjur, förgiftad mat eller smutsigt vatten och konstigt nog kyssar. Den slutsatsen drogs av anställda vid Stockholms universitet och Naturhistoriska riksmuseet, som studerat patogena mikroorganismer som cirkulerade bland människor på stenåldern i Skandinavien. Studieförfattarna analyserade mikrobiomet hos nästan 40 personer som tillhörde jägare- och samlarsamhällen, såväl som neolitiska bönder (den nya stenåldern, som började på det sjunde årtusendet f.Kr. och slutade på 1700-talet f.Kr.).

Varför var kyssar på stenåldern dödliga. Dödliga sjukdomar kunde överföras genom en kyss på stenåldern. Foto.

Vilka bakterier hotade forntida människor

Författarna till studien identifierade mer än 600 olika typer av mikroorganismer från forntida människors mikrobiom . Som det visade sig var de vanligaste bakterierna vid den tiden Yersinia enterocolitica och Salmonella enterica. Båda orsakar matförgiftning från dåligt tillagat kött eller förorenad mat som inte är ordentligt tvättad.

För närvarande är matförgiftning i de flesta fall en extremt obehaglig men kortvarig sjukdom. Ändå dör 420 tusen människor av dem varje år i världen, som tidigare rapporterats av WHO. På stenåldern, när det inte fanns några antibiotika och modern medicin, var matförgiftning ännu farligare och mer dödlig.

Vilka bakterier hotade forntida människor. Människor på stenåldern dog av bakterien som orsakar salmonella. Foto.

Rester av två personer som smittats med salmonella hittades på en gravplats som kallas Bergsgraven, rapporterar studieförfattarna. Troligtvis var denna infektion orsaken till deras död. Det måste sägas att Salmonella enterica och andra farliga bakteriepatogener som upptäcktes i forntida människors mikrobiomet för närvarande behandlas med antibiotika.

Vad var faran med att kyssas för forntida människor

En annan vanlig bakterie som hittas bland prover tagna från forntida människor var Neisseria meningitidis, som orsakar meningokocksjukdom. Enligt officiell statistik lever denna infektion hos cirka 10% av befolkningen i halsen och näshålan, men skadar inte hälsan. Men hos vissa människor kan det orsaka en allvarlig och farlig sjukdom som till och med kan vara dödlig. En särskilt hög risk uppstår vid försvagad immunitet. Till exempel i USA 2022 registrerades ett utbrott av meningokockinfektion med dödlig utgång bland personer med icke-traditionell sexuell läggning.

Infektionen sprids genom nära kontakt med personer som är infekterade med bakterie. Det är särskilt hög risk för infektion vid kyssar. Därför bar de uppenbarligen på stenåldern en dödlig fara. Forskare rapporterar detta i tidskriften Scientific Reports.

Vad var faran med att kyssas för forntida människor. På stenåldern kunde människor bli smittade av meningokockinfektion genom en kyss. Foto.

På stenåldern kunde människor bli smittade av meningokockinfektion genom kyssar

Men meningokockinfektion var dock inte den enda sjukdom som överfördes genom kyssar i det gamla förflutna. En annan patogen var herpesviruset, som än idag är extremt vanligt. Enligt officiell statistik är 3,7 miljarder människor infekterade med herpes, det vill säga nästan hälften av världens befolkning.

Men smittades forntida människor verkligen genom att kyssas eller var det inte vanligt? Nu är det omöjligt att exakt svara på denna fråga, eftersom skrivandet precis började växa fram under stenåldern. Det är dock känt att tusentals år senare var kyssar en del av det intima livet för människor i det antika Mesopotamien för 4 500 år sedan. Skriftliga källor talar om detta. Det är fullt möjligt att kyssar var vanligt även tidigare, det vill säga på stenåldern.

Vad var faran med att kyssas för forntida människor. Forntida människor led av pest, herpes och andra sjukdomar. Foto.

Forntida människor led av pest, herpes och andra sjukdomar

På stenåldern led människor av pest

< p>Under studien upptäckte forskare att en av de gamla människorna var infekterad med bakterien Yersinia pestis, som orsakar pest. Av detta skulle man kunna anta att pesten var den allvarligaste faran för de gamla människorna som bodde i Skandinavien. Resultaten visade dock att matförgiftning var mycket vanligare. Därför medförde de troligen en mycket större fara, med tanke på att det inte fanns några droger för dem vid den tiden.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett en hel del intressant och spännande material för vetenskapen.

Och slutligen erbjuder vi ett annat intressant ämne om forntida människor. Genom att klicka på länken kan du ta reda på när kläderna dök upp först. Forskare upptäckte nyligen detta tack vare lössens DNA. Utvecklingen av dessa insekter var nära relaterad till människans utveckling.


Date:

by