Lang søvn er med til at mindske sygdom – nu er det bevist

Alle har sikkert hørt, at man under en sygdom, såsom forkølelse eller influenza, skal sove meget for at komme sig hurtigere. Og det er ikke tomme ord – søvn er virkelig meget vigtigt for at bekæmpe infektioner. Desuden viser medicinske statistikker, at folk, der sover lange timer, er mindre tilbøjelige til at blive syge. Der er også beviser for, at langvarig søvn øger effektiviteten af ​​vacciner. I betragtning af alt dette kan vi konkludere, at søvn på en eller anden måde er forbundet med vores immunitet. Lad os huske på, at sidstnævnte er et komplekst system, der består af mange mekanismer rettet mod at bekæmpe patogener og ondartede celler. Derfor opstår spørgsmålet: hvilke immunmekanismer påvirkes af søvn, og hvordan hjælper det kroppen med at beskytte sig mod sygdom? Svaret blev opnået af tyske videnskabsmænd, som i detaljer undersøgte forholdet mellem søvn og immunsystemets funktion.

Lang søvn hjælper dig til at blive syg sjældnere — dette er nu blevet bevist. Lang søvn gør en persons immunsystem mere effektivt. Foto.

Langvarig søvn gør en persons immunitet mere effektiv

Sådan påvirker søvn immuniteten

I deres undersøgelse målte forfatterne antallet af T-lymfocytter hos mænd og kvinder over en 24-timers periode. Overvågning blev udført både i den vågne periode og mens folk sov. Husk på, at T-celler spiller en nøglerolle i at give cellulær immunitet. Deres opgave er at ødelægge vira og bakterier, kæmpe mod ondartede celler og også danne cellulær hukommelse, takket være hvilken immunsystemet i fremtiden genkender et patogen, der kommer ind i kroppen og straks ødelægger det.

Undersøgelsen viste, at under søvn reagerer T-celler mere aktivt på signalproteinet kemokin CCL19, syntetiseret i lymfeknuderne. Dette protein leder T-celler til lymfeknuderne og tilskynder dem til at migrere. I undersøgelsen blandede videnskabsmænd tredjeparts T-lymfocytter med blodplasma fra sovende mennesker. Som et resultat opdagede de, at fremmede immunceller også viste en vilje til at interagere med CCL19-proteinet og migrere til, hvor det kom fra. Forfatterne af undersøgelsen rapporterer dette i tidsskriftet Brain, Behavior, and Immunity. Dette tyder på, at der ikke sker noget med selve immuncellerne under søvn, og ændringerne påvirker udelukkende lymfen.

Hvordan søvn påvirker immuniteten. Immunceller T-lymfocytter. Foto.

Immunceller T-lymfocytter

Hvorfor fungerer immunsystemet mere effektivt i søvn

Så vi kan sige, at takket være søvn bliver immunceller mere “mobile”, i stand til at reagere på kemokinproteinet CCL19. Men hvad sker der med lymfen? Under søvn stiger niveauet af visse kemiske forbindelser i blodet, hvilket får T-lymfocytter til at være mere modtagelige og “lydige”.

Sådanne forbindelser er primært hormonerne somatotropin og prolaktin. Deres blodniveauer afhænger af søvn-vågen-cyklusser. Men hvorfor er T-lymfocytternes evne til at migrere til lymfeknuder som reaktion på signalvejen dannet af kemokinproteinet CCL19 så vigtig?

Hvorfor virker immunsystemet mere effektivt under søvn? Under søvn stiger niveauet af kemiske forbindelser i blodet, hvilket øger immunsystemets effektivitet. Foto.

Under søvn stiger niveauet af kemiske forbindelser i blodet, hvilket øger immunsystemets effektivitet< /p>

Hvorfor er lymfeknuder vigtige for immunceller

Faktum er, at T-lymfocytter er en del af adaptiv immunitet. Det vil sige, at de ikke reagerer på alle patogener, der kommer ind i kroppen, men kun på specifikke vira eller bakterier. Det vil sige, at de har brug for visse molekylære egenskaber, der adskiller et bestemt patogen fra andre patogener.

For at detektere og huske molekylære signaturer skal T-celler uafhængigt “udforske” patogenets molekyler og sammenligne dem med “immunhukommelse”, det vil sige data fra andre immunceller. Som et resultat sker der en udveksling af intercellulære signaler, som et resultat af hvilken truslen bekræftes og afklares. Lymfeknuder kan beskrives som visse træningscentre for T-lymfocytter, da lymfe samler fremmede molekyler fra den intercellulære væske i væv og leverer dem til lymfeknuderne. Blandt disse molekyler er der selvfølgelig dele af patogener. Som et resultat modtager T-celler i lymfeknuderne de nødvendige prøver, hvorpå de lærer og forstår, hvad de præcist skal bekæmpe.

Hvorfor er lymfeknuder vigtige for immunceller? I lymfeknuderne «lærer» immunceller at genkende patogener. Foto.

I lymfeknuderne «lærer immunceller» genkende patogener

Dette gør det klart, hvorfor søvn øger effektiviteten af ​​vacciner. Selvom patogenet ikke er ægte, giver immunanalyse i lymfeknuderne, som forekommer mest aktivt under søvn, den nødvendige effekt. Kort sagt lærer immunsystemet i en drøm at bekæmpe visse vira.

Følg linket til vores ZEN-KANAL. Vi har forberedt en masse interessante, spændende materialer dedikeret til videnskab til dig.

Dette er endnu en grund til at få en god nats søvn. Lad os minde dig om, at mangel på søvn ikke kun forværrer immunforsvaret, men også har en række andre negative konsekvenser for kroppen. For eksempel fremskynder det aldringsprocessen og øger risikoen for død med 50 %. Denne undersøgelse giver os dog mulighed for at drage en anden konklusion — Effektiviteten af ​​immunitet kan øges kunstigt ved hjælp af somatotropin og prolaktin. Men for at bekræfte denne konklusion er der behov for yderligere kliniske undersøgelser.


Date:

by