Lång sömn hjälper till att minska sjukdomar – nu har det bevisats

Alla har säkert hört att man under en sjukdom, som förkylning eller influensa, behöver sova mycket för att återhämta sig snabbare. Och det här är inte tomma ord – sömn är verkligen väldigt viktig för att bekämpa infektioner. Dessutom visar medicinsk statistik att människor som sover långa timmar är mindre benägna att bli sjuka. Det finns också bevis som tyder på att långvarig sömn ökar effektiviteten hos vacciner. Med tanke på allt detta kan vi dra slutsatsen att sömn på något sätt är kopplad till vår immunitet. Låt oss komma ihåg att det senare är ett komplext system som består av många mekanismer som syftar till att bekämpa patogener och maligna celler. Därför uppstår frågan: vilka immunmekanismer påverkas av sömn, och hur hjälper det kroppen att skydda sig mot sjukdomar? Svaret erhölls av tyska forskare som i detalj studerade sambandet mellan sömn och immunsystemets funktion.

Lång sömn hjälper dig att bli sjuk mer sällan — detta har nu bevisats. Lång sömn gör en persons immunförsvar mer effektivt. Foto.

Långvarig sömn gör en persons immunitet effektivare

Hur sömn påverkar immuniteten

I sin studie mätte författarna antalet T-lymfocyter hos män och kvinnor under en 24-timmarsperiod. Övervakning genomfördes både under vaken och medan människor sov. Kom ihåg att T-celler spelar en nyckelroll för att tillhandahålla cellulär immunitet. Deras uppgift är att förstöra virus och bakterier, kämpa mot maligna celler och även bilda cellulärt minne, tack vare vilket immunsystemet i framtiden känner igen en patogen som kommer in i kroppen och omedelbart förstör den.

Studien visade att under sömnen svarar T-celler mer aktivt på signalproteinet kemokin CCL19, som syntetiseras i lymfkörtlarna. Detta protein leder T-celler till lymfkörtlarna och uppmuntrar dem att migrera. I studien blandade forskare tredjeparts T-lymfocyter med blodplasma från sovande människor. Som ett resultat upptäckte de att främmande immunceller också visade en vilja att interagera med CCL19-proteinet och migrera dit det kom ifrån. Studieförfattarna rapporterar detta i tidskriften Brain, Behavior, and Immunity. Detta tyder på att ingenting händer med immuncellerna själva under sömnen, och förändringarna påverkar uteslutande lymfan.

Hur sömn påverkar immuniteten. Immunceller T-lymfocyter. Foto.

Immunceller T-lymfocyter

Varför fungerar immunförsvaret mer effektivt i sömnen

Så vi kan säga att tack vare sömnen blir immuncellerna mer “mobila”, kapabla att svara på kemokinproteinet CCL19. Men vad händer med lymfan? Under sömnen ökar nivån av vissa kemiska föreningar i blodet, vilket gör att T-lymfocyter blir mer mottagliga och ”lydiga”.

Sådana föreningar är främst hormonerna somatotropin och prolaktin. Deras blodnivåer beror på sömn-vakna cykler. Men varför är T-lymfocyternas förmåga att migrera till lymfkörtlar som svar på signalvägen som bildas av kemokinproteinet CCL19 så viktig?

Varför fungerar immunförsvaret mer effektivt under sömnen? Under sömnen ökar nivån av kemiska föreningar i blodet, vilket ökar immunförsvarets effektivitet. Foto.

Under sömnen ökar nivån av kemiska föreningar i blodet, vilket ökar immunsystemets effektivitet< /p>

Varför är lymfkörtlar viktiga för immunceller

Faktum är att T-lymfocyter är en del av adaptiv immunitet. Det vill säga att de inte reagerar på alla patogener som kommer in i kroppen, utan bara på specifika virus eller bakterier. Det vill säga, de behöver vissa molekylära egenskaper som skiljer en viss patogen från andra patogener.

För att upptäcka och komma ihåg molekylära signaturer måste T-celler självständigt “utforska” patogenens molekyler och jämföra dem med “immunminne”, det vill säga data från andra immunceller. Som ett resultat uppstår ett utbyte av intercellulära signaler, som ett resultat av vilket hotet bekräftas och klargörs. Lymfkörtlar kan beskrivas som vissa träningscentra för T-lymfocyter, eftersom lymfan samlar främmande molekyler från den intercellulära vätskan i vävnader och levererar dem till lymfkörtlarna. Bland dessa molekyler finns naturligtvis delar av patogener. Som ett resultat får T-celler i lymfkörtlarna de nödvändiga proverna, på vilka de lär sig och förstår exakt vad de behöver för att bekämpa.

Varför är lymfkörtlar viktiga för immunceller? I lymfkörtlarna «lär sig immunceller» känna igen patogener. Foto.

I lymfkörtlarna «lär sig immunceller» känna igen patogener

Detta gör det tydligt varför sömn ökar effektiviteten hos vacciner. Även om patogenen inte är verklig, ger immunanalys i lymfkörtlarna, som sker mest aktivt under sömnen, den nödvändiga effekten. Enkelt uttryckt lär sig immunsystemet i en dröm att bekämpa vissa virus.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett många intressanta, spännande material tillägnat vetenskap åt dig.

Detta är ytterligare en anledning till att få en god natts sömn. Låt oss påminna dig om att sömnbrist inte bara förvärrar immunförsvaret, utan också har en rad andra negativa konsekvenser för kroppen. Det påskyndar till exempel åldrandet och ökar risken för dödsfall med 50 %. Denna studie tillåter oss dock att dra en annan slutsats — Immunitetens effektivitet kan ökas artificiellt med hjälp av somatotropin och prolaktin. Men för att bekräfta denna slutsats behövs ytterligare kliniska studier.


Date:

by