Hvordan politiet vil efterforske forbrydelser begået i rummet

I de næste par år vil USA sende folk tilbage til Månen. Herefter har NASA-luftfartsagenturet planer om at skabe en permanent månestation – den vil give astronauter mulighed for at flyve til Mars. Samtidig gør mange private virksomheder store fremskridt i retning af at sende turister ud i rummet. Generelt vil folk i fremtiden oftere befinde sig uden for vores planet. Indtil videre har der ikke været sådanne tilfælde, men det er sandsynligt, at forbrydelser vil blive begået i rummet. Selvfølgelig bliver astronauter screenet for psykiske problemer, men rumturister bliver ikke screenet lige så grundigt. Derudover kan folk stadig være uforudsigelige og grusomme mod andre. Forskere forbereder sig allerede på at efterforske forbrydelser i rummet.

Hvordan politiet vil efterforske forbrydelser begået i rummet. I fremtiden vil der være flere mennesker i rummet, så forbrydelser er ikke udelukket. Foto.

I fremtiden vil der være flere mennesker i rummet, så forbrydelser er mulige

Forbrydelser i rummet

Ifølge retsmedicinsk professor Graham Williams vil eksperter inden for astroforensik være involveret i at opklare forbrydelser i rummet. I dag er denne disciplin i sin vorden – at studere beviser i rummet vil se helt anderledes ud end på Jorden. Og alt sammen fordi tyngdekraften i rummet ikke er så stærk. Der er også meget kosmisk stråling, som også kan påvirke beviserne.

Forbrydelser i rummet. Astro-forensics er et af de yngste aktivitetsområder. Foto.

Astro-forensics er et af de yngste aktivitetsområder

Selvfølgelig vil der sandsynligvis være tyverier under rumrejser. Men denne form for kriminalitet er ikke særlig alvorlig – sager om drab vil kræve en meget mere detaljeret efterforskning. I tilfælde af et angreb på mennesker flyver dråber af blod normalt til jorden, hvilket er et af hovedsporene. Baseret på placeringen og formen af ​​blodpletter kan kriminologer fortælle præcis, hvordan og med hvad offeret blev ramt, på hvilket tidspunkt og så videre.

Kan du lide krimier og tv-serier? Forskere ved hvorfor

Nyt eksperiment med nultyngdekraft

Men som nævnt ovenfor er der ingen stærk tyngdekraft i rummet. Derfor vil blod i sådan et rum opføre sig helt anderledes end på Jorden. For nylig besluttede forskere at udføre en undersøgelse for at analysere strukturen af ​​blodpletter i rummet. Resultaterne af det videnskabelige arbejde blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Forensic Science International: Reports.

Under eksperimentet gik videnskabsmænd ombord på et fly, der er i stand til at genskabe lavtyngdekraftsforhold. For at sige det enkelt, under flyvningen begynder den simpelthen et ukontrolleret fald, og passagererne har omkring 20 sekunder til at føle sig vægtløse.

Et nyt eksperiment i nultyngdekraft. Nultyngdekraftsforhold kan genskabes inde i et fly. Foto.

Nul tyngdekraftsforhold kan genskabes inde i et fly

Som en del af undersøgelsen trak videnskabsmænd kunstigt blod ind i en sprøjte, som efterligner ægte blod i alle dets egenskaber. Denne væske har især de samme fysiske egenskaber med hensyn til viskositet og overfladespænding. Under den frie flyvning blev “blodet” presset på et hvidt ark papir, der målte 20 gange 20 centimeter. Dette ligner ikke en rekonstruktion af en rigtig forbrydelse, men som en del af deres videnskabelige arbejde var videnskabsmænd interesserede i, hvordan blod ville falde på papiret under rumforhold.

Læs også: > Hvorfor efter 1980 blev verden færre seriemordere

Efterforskning af forbrydelser i rummet

Som forventet var der stor forskel på blodpletterne på Jorden og i rummet. På Jorden falder blod nedad under påvirkning af tyngdekraften, indtil det når overfladen. I forhold med lav tyngdekraft tog væsken længere tid om at bevæge sig i en lige linje og nåede papirarket uden meget nedadgående afbøjning.

Når en bloddråbe falder ned under jordiske forhold, brækker den på overfladen og danner en lille bølge – hvorefter der dannes en pletform. Normalt er stedet meget stort. Under forhold med lav tyngdekraft ser blodpletter ud til at være små.

Efterforskning af forbrydelser i rummet. Blod på Månen opfører sig helt anderledes end på Jorden. Foto.

Blod på Månen opfører sig helt anderledes end på Jorden

Det udførte eksperiment kan betragtes som det første inden for astro-forensics. Han beviste klart, at blodpletter i rummet dannes helt anderledes end på Jorden. Naturligvis vil sådan viden alene ikke hjælpe med at løse forbrydelser i rummet, så videnskabsmænd skal udføre mere videnskabeligt arbejde. Der er masser af tid til dette – der er håb om, at vi ikke snart hører nyhederne om den første forbrydelse i rummet.

Sørg for at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler. På denne måde går du ikke glip af en eneste interessant artikel!

Hvis du ser ind i en fjern fremtid, vil der måske endda være rumpolitifolk i verden. På trods af at det lyder som noget ud af science fiction, går alt virkelig i denne retning. Eller måske vil kunstig intelligens være involveret i at opklare forbrydelser – neurale netværk overrasker os jævnligt med deres færdigheder. For eksempel talte vi i 2022 om et system, der forudsiger forbrydelser med 90 % nøjagtighed.


Date:

by