Vart 2,4 miljoner år blir jorden extremt varm på grund av Mars

Mars gravitation är 62 % svagare än jordens gravitation. Detta hindrar dock inte den röda planeten från att påverka jorden, så mycket att även klimatet förändras dramatiskt på grund av det. Spår av sådan påverkan upptäcktes av forskare i sediment på havsbotten. Dessutom, enligt deras åsikt, kan Mars ha ett mycket starkare inflytande på klimatet än till och med mänskliga handlingar relaterade till utsläpp av växthusgaser. Det är sant att klimatcyklerna är väldigt långa — är 2,4 miljoner år gamla. Enligt forskare är orsaken till en sådan kolossal påverkan på klimatet jordens förskjutning närmare solen.

Varje 2,4 miljoner år värms jorden upp kraftigt på grund av Mars. Mars orsakar periodvis kraftig klimatuppvärmning på jorden. Foto.

Mars orsakar periodvis kraftig klimatuppvärmning på jorden

< h2 >Hur Mars påverkar jorden

Mars gravitationseffekt på jorden är liten, och vi känner den inte alls. Men ibland får även en liten påverkan allvarliga konsekvenser. Enligt University of Sydneys personal som genomförde studien. Gravitationsfälten på solsystemets planeter förändrar varandras excentricitet, det vill säga hur nära deras banor är cirkulära. Denna effekt brukar kallas resonans.

På grund av denna påverkan finns det en cykel på 2,4 miljoner år där jorden, på grund av Mars gravitation, ändrar sin bana och börjar ta emot mer solljus. Och även om dessa förändringar är små, leder de till betydande uppvärmning av planeten. Naturligtvis sker dessa förändringar mycket långsamt, eftersom den tidsperiod under vilken omloppsförändringarna sker är mycket lång. Därför ger resultaten av denna studie ytterligare en förklaring till det regelbundet föränderliga klimatet på vår planet.

Hur Mars påverkar jorden. På grund av Mars rör sig vår planet närmare solen. Foto.

På grund av Mars rör sig vår planet närmare solen

Mars påverkar havsströmmar på jorden

Att upptäcka klimatförändringscykler som denna är mycket svårt, eftersom det finns många andra faktorer som vi pratade om tidigare. Till exempel en förändring i omloppsbanans excentricitet vart 96 tusen år, en förändring av planetens lutningsvinkel mot solen vart 41 tusen år, såväl som jordens precession med en period på 20 tusen år.

Dessutom finns det andra faktorer, som kraftiga vulkanutbrott, som redan har lett till långa istider. Forskare har dock upptäckt en klimatförändringscykel associerad med Mars i djuphavet. Mer exakt upptäckte de perioder när sediment slutar samlas. Detta händer vart 2,4 miljoner år, som forskare rapporterar i tidskriften Nature Communications.

Enligt forskare uppstår sådana avbrott på grund av intensifieringen av bubbelpooler i djuphavet. De förhindrar helt enkelt insättningar från att ackumuleras. Bubbelpooler uppstår under varma perioder, då mer energi kommer in i atmosfären och vindar ökar. De resulterande virvlarna “rensar” havsbotten. Dessa perioder sammanfaller med den period av förändring i orbital excentricitet som är förknippad med Mars inflytande.

Mars påverkar havsströmmar på jorden. Havsströmmar saktar ner på grund av klimatuppvärmningen. Foto.

Havströmmar långsamma på grund av klimatuppvärmningen

Havet strömmar ökar med klimatuppvärmningen

Om forskarna har rätt i sina resultat kan detta vara goda nyheter för jordens framtid. Som vi sa tidigare lider havsströmmarna på grund av den globala uppvärmningen. Till exempel antyder vissa forskare att Atlantic Meridional Overturning Circulation kan stanna under de kommande decennierna.

Att stoppa cirkulationsströmmar kommer att få katastrofala konsekvenser för jorden. Först och främst kommer haven att förlora sin förmåga att ta upp koldioxid och hålla kvar den på stora djup. Dessutom kommer det att finnas en förlust av syre på stora djup, vilket kommer att leda till att djuphavsinvånare utrotas. Samtidigt kommer de övre vattenlagren inte att innehålla näringsämnen som stiger upp från botten, vilket också kommer att påverka det marina livet negativt.

Dessutom omfördelar havsströmmar värme över hela planeten. Utan dem kommer vissa områden att värmas upp mycket snabbare. Men om forskarna inte har fel i sina slutsatser kan det antas att den nuvarande klimatuppvärmningen kommer att leda till uppkomsten av nya vinddrivna havsströmmar som kommer att förhindra att vattnet i haven skiktas.

Havsströmmar intensifieras när klimatet värms upp. Kanske har jorden också påverkat klimatet på Mars. Foto.

Kanske har jorden också påverkat Mars klimat

< p >Enligt forskare finns det nu till och med vissa tecken på att detta redan händer. Men enligt författarna till studien kommer vindströmmar inte att vara lika effektiva som till exempel AMOC. Frågan om hur snabbt de kommer att uppstå och hur effektiva de kommer att vara ligger dock utanför studiens ram.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett för dig en hel del intressant, spännande material dedikerat till vetenskap.

Baserat på denna studie kan vi dra en annan slutsats — Om Mars påverkar klimatet på jorden på detta sätt, så påverkar vår planet också klimatet på Mars. Det är dock ännu inte möjligt att dra slutsatser om vilka klimatiska konsekvenser denna påverkan har lett till.


Date:

by