Hvert 2,4 millioner år bliver Jorden ekstremt varm på grund af Mars

Mars tyngdekraft er 62 % svagere end Jordens tyngdekraft. Dette forhindrer dog ikke Den Røde Planet i at påvirke Jorden, så meget at selv klimaet ændrer sig dramatisk på grund af det. Spor af en sådan indflydelse blev opdaget af videnskabsmænd i sedimenter på havbunden. Desuden kan Mars efter deres mening have en meget stærkere indflydelse på klimaet end selv menneskelige handlinger relateret til drivhusgasemissioner. Sandt nok er klimacyklusser meget lange — er 2,4 millioner år gamle. Ifølge forskere er årsagen til en sådan kolossal påvirkning af klimaet Jordens forskydning tættere på Solen.

Hvert 2,4 millioner år opvarmes Jorden meget på grund af Mars. Mars forårsager periodisk alvorlig klimaopvarmning på Jorden. Foto.

Mars forårsager periodisk alvorlig klimaopvarmning på Jorden

< h2 >Hvordan Mars påvirker Jorden

Mars gravitationseffekt på Jorden er lille, og vi mærker den slet ikke. Men nogle gange har selv en lille påvirkning alvorlige konsekvenser. Ifølge personalet fra University of Sydney, der udførte undersøgelsen. Tyngdefelterne på solsystemets planeter ændrer hinandens excentricitet, det vil sige hvor tæt deres baner er på cirkulære. Denne effekt kaldes normalt resonans.

På grund af dette påvirkning er der en cyklus på 2,4 millioner år, hvor Jorden på grund af Mars' tyngdekraft ændrer sin bane og begynder at modtage mere sollys. Og selvom disse ændringer er små, fører de til betydelig opvarmning af planeten. Selvfølgelig sker disse ændringer meget langsomt, da den tidsperiode, hvor baneændringerne finder sted, er meget lang. Derfor giver resultaterne af denne undersøgelse endnu en forklaring på det regelmæssigt skiftende klima på vores planet.

Hvordan Mars påvirker Jorden. På grund af Mars bevæger vores planet sig tættere på Solen. Foto.

På grund af Mars bevæger vores planet sig tættere på Solen

Mars påvirker havstrømmene på Jorden

At opdage klimaændringscyklusser som denne er meget vanskelig, da der er mange andre faktorer, som vi talte om tidligere. For eksempel en ændring i kredsløbets excentricitet hvert 96.000 år, en ændring i planetens hældningsvinkel til Solen hvert 41.000 år, såvel som Jordens præcession med en periode på 20 tusinde år.

Derudover er der andre faktorer, såsom kraftige vulkanudbrud, som allerede har ført til lange istider. Forskere har dog opdaget en klimaændringscyklus forbundet med Mars i det dybe hav. Mere præcist opdagede de perioder, hvor sedimenter holder op med at samle sig. Dette sker hvert 2,4 millioner år, som forskere rapporterer i tidsskriftet Nature Communications.

Ifølge videnskabsmænd opstår sådanne pauser på grund af intensiveringen af ​​hvirvler i det dybe hav. De forhindrer simpelthen aflejringer i at akkumulere. Whirlpools opstår i varme perioder, hvor mere energi kommer ind i atmosfæren, og vinden øges. De resulterende hvirvler “renser” havbunden. Disse perioder falder sammen med perioden med ændring i orbital excentricitet forbundet med indflydelsen fra Mars.

Mars påvirker havstrømmene på Jorden. Havstrømmene aftager på grund af klimaopvarmningen. Foto.

Havstrømme langsomme på grund af klimaopvarmning

Ocean strømme intensiveres med klimaopvarmning

Hvis videnskabsmænd har ret i deres resultater, kan dette være gode nyheder for Jordens fremtid. Som vi sagde tidligere, lider havstrømmene på grund af den globale opvarmning. For eksempel foreslår nogle videnskabsmænd, at Atlantic Meridional Overturning Circulation kan gå i stå i de kommende årtier.

At stoppe cirkulationsstrømmene vil have katastrofale konsekvenser for Jorden. Først og fremmest vil havene miste deres evne til at optage kuldioxid og tilbageholde det på store dybder. Derudover vil der være et tab af ilt på store dybder, hvilket vil føre til udryddelse af dybhavsbeboere. Samtidig vil de øverste vandlag ikke indeholde næringsstoffer, der stiger op fra bunden, hvilket også vil påvirke livet i havet negativt.

Derudover omfordeler havstrømme varme over hele planeten. Uden dem vil nogle områder opvarmes meget hurtigere. Men hvis forskerne ikke tager fejl i deres konklusioner, kan det antages, at den nuværende klimaopvarmning vil føre til fremkomsten af ​​nye vinddrevne havstrømme, der vil forhindre vandet i havene i at stratificere.

Havstrømme intensiveres, efterhånden som klimaet opvarmes. Måske har Jorden også påvirket klimaet på Mars. Foto.

Måske har Jorden også påvirket Mars klima

< p >Ifølge forskere er der nu endda nogle tegn på, at det allerede sker. Men ifølge forfatterne til undersøgelsen vil vindstrømme ikke være lige så effektive som for eksempel AMOC. Spørgsmålet om, hvor hurtigt de vil opstå, og hvor effektive de vil være, ligger dog uden for undersøgelsens rammer.

Følg linket til vores ZEN-KANAL. Vi har forberedt en masse interessante, spændende materialer dedikeret til videnskab til dig.

Baseret på denne undersøgelse kan vi drage en anden konklusion — Hvis Mars påvirker klimaet på Jorden på denne måde, så påvirker vores planet også klimaet på Mars. Det er dog endnu ikke muligt at drage konklusioner om, hvilke klimatiske konsekvenser denne påvirkning har ført til.


Date:

by