Hur polisen ska utreda brott som begås i rymden

Under de närmaste åren kommer USA att återföra människor till månen. Efter detta har NASAs flyg- och rymdbyrå planer på att skapa en permanent månstation – den kommer att tillåta astronauter att flyga till Mars. Samtidigt tar många privata företag stora framsteg mot att skicka ut turister i rymden. I allmänhet kommer människor i framtiden att befinna sig utanför vår planet oftare. Hittills har det inte förekommit några sådana fall, men det är troligt att brott kommer att begås i rymden. Naturligtvis screenas astronauter för psykiska problem, men rymdturister screenas inte lika noggrant. Dessutom kan människor fortfarande vara oförutsägbara och grymma mot andra. Forskare förbereder sig redan för att utreda brott i rymden.

Hur polisen kommer att utreda brott som begås i rymden. I framtiden kommer det att finnas fler människor i rymden, så brott är inte uteslutna. Foto.

I framtiden kommer det att finnas fler människor i rymden, så brott är möjliga

Brott i rymden

Enligt kriminalteknisk professor Graham Williams kommer experter inom området astroforensik att vara involverade i att lösa brott i rymden. Idag är denna disciplin i sin linda – att studera bevis i rymden kommer att se helt annorlunda ut än på jorden. Och allt för att gravitationen i rymden inte är så stark. Det finns också mycket kosmisk strålning, vilket också kan påverka bevisningen.

Brott i rymden. Astro-kriminalteknik är ett av de yngsta verksamhetsområdena. Foto.

Astroforensics är ett av de yngsta verksamhetsområdena

Naturligtvis kommer det sannolikt att ske stölder under rymdresor. Men den här typen av brott är inte särskilt allvarligt – fall av mord kommer att kräva en mycket mer ingående utredning. Vid en attack mot människor flyger oftast bloddroppar till marken, vilket är en av de viktigaste ledtrådarna. Baserat på blodfläckarnas placering och form kan kriminologer berätta exakt hur och med vad offret drabbades, vid vilken tidpunkt och så vidare.

Gillar du kriminalprogram och tv-serier? Forskare vet varför

Nytt experiment med noll gravitation

Men, som nämnts ovan, finns det ingen stark gravitation i rymden. Därför kommer blod i ett sådant utrymme att bete sig helt annorlunda än på jorden. Nyligen beslutade forskare att genomföra en studie för att analysera strukturen av blodfläckar i rymden. Resultaten av det vetenskapliga arbetet publicerades i den vetenskapliga tidskriften Forensic Science International: Reports.

Under experimentet gick forskare ombord på ett flygplan som är kapabelt att återskapa förhållanden med låg gravitation. För att uttrycka det enkelt, under flygningen börjar den helt enkelt ett okontrollerat fall och passagerarna har cirka 20 sekunder på sig att känna sig viktlösa.

Ett nytt experiment med noll gravitation. Noll gravitationsförhållanden kan återskapas inne i ett flygplan. Foto.

Nullgravitationsförhållanden kan återskapas inne i ett flygplan

Som en del av studien drog forskare konstgjort blod i en spruta, som imiterar äkta blod i alla dess egenskaper. I synnerhet har denna vätska samma fysikaliska egenskaper som viskositet och ytspänning. Under den fria flygningen klämdes “blodet” på ett vitt pappersark som mätte 20 gånger 20 centimeter. Detta ser inte ut som en rekonstruktion av ett verkligt brott, men som en del av deras vetenskapliga arbete var forskare intresserade av hur blod skulle falla på papper under rymdförhållanden.

Läs också: > Varför efter 1980 blev världen färre seriemördare

Undersöker brott i rymden

Som väntat var det stor skillnad mellan blodfläckarna på jorden och i rymden. På jorden faller blod nedåt under påverkan av gravitationen tills det når ytan. Under förhållanden med låg gravitation tog det längre tid för vätskan att röra sig i en rak linje och nådde pappersarket utan mycket nedåtgående avböjning.

När en droppe blod faller ner under markförhållanden bryts den på ytan och bildar en liten våg – varefter en fläckform bildas. Vanligtvis är fläcken mycket stor. Under låga gravitationsförhållanden verkar blodfläckar vara små.

Utredning av brott i rymden. Blod på månen beter sig helt annorlunda än på jorden. Foto.

Blod på månen beter sig helt annorlunda än på jorden

Experimentet som utförs kan anses vara det första inom området astro-kriminalteknik. Han bevisade tydligt att blodfläckar i rymden bildas helt annorlunda än på jorden. Naturligtvis kommer sådan kunskap inte ensam att hjälpa till att lösa brott i rymden, så forskare behöver göra mer vetenskapligt arbete. Det finns gott om tid för detta – det finns hopp om att vi inte kommer att höra nyheterna om det första brottet i rymden snart.

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. På så sätt missar du inte en enda intressant artikel!

Om du ser in i en avlägsen framtid kanske det till och med finns rymdpoliser i världen. Trots att det låter som något ur science fiction går allt verkligen åt det här hållet. Eller så kanske artificiell intelligens kommer att vara inblandad i att lösa brott – neurala nätverk överraskar oss regelbundet med sina färdigheter. Till exempel talade vi 2022 om ett system som förutsäger brott med 90 % träffsäkerhet.


Date:

by