Den längsta vägen i världen sträcker sig över 30 000 kilometer och förbinder många länder

År 2023 genomförde forskare en studie och fann att längden på alla vägar på jorden når 21 miljoner kilometer. Det största antalet vägar som bilar kan färdas på är anlagda i USA – deras total längd är 3 miljoner kilometer. På listan över länder med de längsta vägarna hamnar Ryssland på femte plats med 1,5 miljoner kilometer. I de flesta fall är vägar för att köra bilar täckta med asfalt, men i vissa stater föredras betongbeläggning – det är dyrare, men har en längre livslängd. Kanske har du någonsin undratvilken är den längsta vägen i världenVi har svaret på denna fråga, och det finns många mycket långa vägar på jorden.

Den längsta vägen i världen sträcker sig över 30 000 kilometer och förbinder många länder. Pan-American Highway ingår i Guinness rekordbok som den längsta vägen i världen. Foto.

The Pan-American Highway ingår i Guinness rekordbok som den längsta vägen i världen

Innehåll

  • 1 De längsta motorvägarna
  • 2 panamerikanska Motorväg
  • 3 Asiatisk väg AH1
  • 4 Australian Highway 1

De längsta motorvägarna

Om du söker på Internet efter namnet på jordens längsta väg kommer källorna att ge olika resultat. Faktum är att det inte finns något tydligt svar på denna fråga. Vissa vägar anses vara långa, men avbryts periodvis i flera kilometer. Det finns också långa rutter som är mycket svåra att resa med bil. Och när vi pratar om vägar menar vi vanligtvis transporter.

De längsta motorvägarna. Karta över alla vägar på jorden. Foto.

Karta över alla vägar på jorden

Artikel om ämne: Dessa 10 kartor kommer att ändras din världsbild upp och ner

Pan-American Highway

Enligt de flesta källor är den längsta vägen på planeten Jorden Pan-American Highway. Den förbinder Syd- och Nordamerika ochsträcker sig 30 000 kilometer.

Den panamerikanska motorvägen börjar i Alaska, i oljestaden Prudhoe Bay. När de kör längs den passerar människor genom många klimat- och ekologiska regioner. Till exempel kan en bil under flera kilometer vara omgiven av öknar, och sedan av täta djungler och till och med bergspass. När man reser längs den panamerikanska motorvägen kan folk se Kanada, Chile, Bolivia, Costa Rica och många andra länder. Vägen slutar i de sydligaste regionerna i Sydamerika.

Pan-American Highway. Längd på Pan-American Highway. Foto.

Längden på den panamerikanska motorvägen

Idén om att bygga en panamerikansk motorväg dök upp första gången 1923. Enligt den officiella versionen ville författarna till projektet förena flera länder med denna väg. Men det finns också en version som med hjälp av denna rutt ville USA öka försäljningen av amerikanska bilar – det är mycket lättare att leverera dem till Latinamerika.

Bygget av Pan-American Highway visade sig vara en mycket lång process, vilket var väntat. Än 1970 var vägen inte helt byggd, och än idag är den inte klar.

Pan-American Highway. Pan-American Highway i Atacamaöknen. Foto.

Pan-American Highway i Atacamaöknen

< p>Till exempel, på rutten för den panamerikanska motorvägen finns en 87 kilometer lång sektion känd som Darién Gap. Den börjar i Panamakanalen och sträcker sig till den nordvästra delen av Colombia.

Pan American Highway. Pan American Highway i Ecuador. Foto.

Pan-American Highway i Ecuador

Detta område ligger i djungeln och det finns ingen väg. Anledningen till detta var att lokalbefolkningen protesterade av rädsla för sin kulturs säkerhet. I synnerhet fruktade de förstörelsen av nationalparker. Utöver allt detta är detta område fortfarande en mycket farlig plats. Faktum är att det ofta besöks av medlemmar i farliga grupper och knarklangare. Så det kanske är bra att det inte finns någon väg för bilar i Darya Gap.

Pan-American Highway. Darien gap på kartan. Foto.

Darién-gapet på kartan

Trots gapet som är flera tiotals kilometer långt ingår Pan-American Highway i Guinness rekordbok som “den längsta motorvägen.”

Läs också:Varför anses den 100 kilometer långa Maya-vägen vara ett tekniskt underverk?

Asiatisk rutt AH1

Vissa källor listar den asiatiska rutten AH1 som den längsta vägen. Den börjar i Tokyo, Japan, passerar genom den koreanska halvön, Sydostasien, Indien och många andra länder. Vägens ände ligger på gränsen mellan Turkiet och Bulgarien. Längden på den asiatiska rutten AH1når 20 557 kilometer.

Asia-rutt AH1. Asiatisk rutt AH1 på kartan. Foto.

Asiatiska vägen AH1 på kartan

Men som med Pan-American Highway, slutar denna väg. Faktum är att mellan Japan och Sydkorea finns en 942 kilometer lång havssträcka. Dessutom är zonen som skiljer Sydkorea och Nordkorea stängd för de flesta vanliga medborgare.

Mysteriet löst:Varför Anderna är de längsta bergen i världen

< h2>Australian Highway 1

Australian Highway 1 anses vara den längsta sammanhängande vägen. Den fortsatte 1955 och har en längd på 14 500 kilometer.Det är den längsta nationella motorvägen i världen och täcker alla befintliga stater i Australien utom Brisbane och Darwin. Nyligen satte extremsportentusiaster från Highway 1 to Hell-teamet rekord genom att segla runt hela Australien på 5 dagar, 13 timmar och 43 minuter.

Australian Highway 1. Australian Highway 1 på kartan. Foto.

Australian Highway 1 på kartan

Obligatorisk prenumerera på vår Zen-kanal för att inte missa intressanta artiklar. Gå också med i vår Telegram-kanal!

Sammanfattningsvis bör det noteras att det finns en annan liknande artikel på vår webbplats. Den heter “De 10 längsta broarna i världen” och rekommenderas varmt för alla nyfikna!


Date:

by