Två meter långa “terrorfåglar” – Antarktis viktigaste rovdjur för 50 miljoner år sedan

Antarktis är för närvarande inte särskilt rikt på fauna, eftersom det är en isig kontinent med ett extremt klimat. Mest av allt är det förknippat med ofarliga pingviner som vaggar längs isen vid kusten. Antarktis var dock inte alltid så kallt och livlöst. För ungefär 50 miljoner år sedan var kontinenten grön med ett överflöd av olika djur och fåglar. Bland dem fanns det en fruktansvärd varelse – en två meter lång rovfågel, som kallades “skräckfågeln” eller “skräckmonster”. Kanske var det det grymmaste och farligaste rovdjuret i Antarktis.

Två meter långa

«Fågel av skräck» var Antarktis farligaste rovdjur för miljoner år sedan

Forntida rovfågel från Antarktis

Ett team av forskare grävde ut La Meseta-formationen, ett eocent sediment på Seymour Island i Antarktis. Här påträffades vanligtvis fossil av små däggdjur, som var vanliga på ön. Dessa var främst pungdjursinsektätare. Det fanns också små rovfåglar, men forskare hade aldrig hittat rester av stora rovdjur.

Men någon gång snubblade forskare över något ovanligt – två fossiliserade klor 8 centimeter långa. De antog omedelbart att klorna tillhörde en icke-flygande varelse känd som “skräckens fågel”. Forskare gav detta namn till fåglar i den utdöda familjen Phorusrhacidae (Phorusrhacidae). De var huvudsakligen stora och aktiva rovdjur.

En gammal rovfågel från Antarktis. Fororacos-fåglar var stora och smidiga rovdjur. Foto.

Fororacos-fåglar var stora och smidiga rovdjur

Fororacos-fåglar

Phororacids, eller phooracider, är utdöda rovfåglar som levde för mellan 62 och 0,1 miljoner år sedan. Deras höjd nådde tre meter. En av de största arterna, känd som Titanis walleri, levde i Nordamerika tills den dog ut för 2 miljoner år sedan.

Den största arten av fororacos är clenken. Denna fågel växte upp till tre meter och hade den största skallen bland fåglar – 75 centimeter. De levde för 15 miljoner år sedan på det moderna Argentinas territorium. De sista representanterna för fororacos dog ut för ungefär 100 tusen år sedan.

Förmodligen sprang fåglarna snabbt. De hade inte en särskilt kraftfull bitkraft, men de kunde slå. Därför kom Fororacos troligen ikapp sitt byte och slog det med öronbedövande slag.

Fororacos-fåglar. Skräckfåglar växte upp till tre meter i höjd. Foto.

Terrorfåglar växte upp till tre meter höga

Antarktis ekosystem< /p>

Antarktis ekosystem

h2>

Tyvärr, förutom klorna, hittade forskare inte andra delar av skelettet. Därför är det omöjligt att exakt bestämma deras ägare. Fossilernas karaktäristiska egenskaper och ålder tyder dock på att rovfågeln specifikt tillhörde Fororacosidae eller en grupp nära dem.

Enligt forskare var fågeln cirka 2 meter lång och vägde cirka 100 kilo. Hon var en grym jägare som livnärde sig huvudsakligen på små och medelstora ryggradsdjur. Stora klor och krokade näbbar gjorde att de kunde fånga klöv- och pungdjur som bebodde ön. Forskarnas författare rapporterar detta i tidskriften Palaeontologia Electronica.

Forskare spekulerar i att fågeln som benen tillhörde var överst i näringskedjan. Denna upptäckt, tror de, förändrar förståelsen av tidiga eocena Antarktis kontinentala ekosystem. Som nämnts ovan, före denna upptäckt, antog forskare att ekosystemen inte innehöll så stora rovdjur.

Ekosystemet i det antika Antarktis. Forskare kan bara gissa hur de gamla fåglarna såg ut. Foto.

Forskare kan bara gissa hur forntida fåglar såg ut

Forskare hoppas att de ska kunna hitta andra fossil som ska ge mer information om “terrorfåglarna” och miljön där de levde för miljoner år sedan. För närvarande hjälper erosion och klimatuppvärmning till med detta. Låt oss komma ihåg att smältningen av glaciärer och permafrost gör det möjligt för forskare att göra arkeologiska och paleontologiska fynd.

Enligt forskarna själva är de antarktiska öarna utsatta för betydande erosion, på grund av vilken nya fossiler upptäcks varje år . Som ett resultat ges en unik möjlighet att lära sig mer om forntida ekosystem.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett en hel del intressant och spännande material för vetenskapen.

Låt oss slutligen påminna dig om att många fantastiska och mycket stora rovfåglar lever på jorden än i dag. Vi pratade nyligen om skonäbben — en varelse som blir upp till en och en halv meter hög och liknar en pterosaurie till utseendet. Den här fågeln livnär sig huvudsakligen på fisk, men ibland kalasar även små krokodiler.


Date:

by