Ord som även en sovande mänsklig hjärna förstår och uppfattar

I den gamla sovjetiska filmen “Big Change” finns det ett ögonblick då Evgeny Leonovs hjälte lyssnade och kom ihåg information i en dröm. Experimentet var framgångsrikt, men istället för ett stycke historia kom han ihåg en radioäventyrshistoria. I den här komediscenen, som det visade sig nyligen, finns det en viss sanning – i en dröm fortsätter vi verkligen att höra, och det vi hör kan påverka hjärnan och hela kroppen. Denna slutsats drogs av personalen vid universitetet i Liège. Under sitt experiment gav de sovande människor att lyssna på olika fraser och spårade vilka och hur kroppen reagerade på dem. Det visade sig att hjärnan bara reagerar på enskilda ord.

Ord som även den sovande mänskliga hjärnan förstår och uppfattar. Hjärnan i en dröm uppfattar vissa ord och till och med reagerar på dem. Foto.

Hjärnan i en dröm uppfattar vissa ord och till och med reagerar på dem

Hjärnan förstår ord i en dröm

I sin studie gav författarna till arbetet sovande människor antingen neutrala ord eller avslappnande och lugnande ord att lyssna på. Volontärernas hjärnor uppfattade och svarade bara på lugnande och avslappnande ord. Som författarna till arbetsrapporten förstärker dessa ord långsamma hjärnaktivitet under den långsamma fasen. Samtidigt blev själva fasen längre. Som ett resultat kände sig folk mer sömniga.

Således hjälper lugnande ord hjärnan att vila. Samtidigt påverkade inte neutrala ord sömnkvaliteten. Författarna till arbetet rapporterar detta i Journal of Sleep Research. Resultatet kom dock inte som en överraskning, eftersom tidigare studier redan har visat en sådan effekt av avslappnande ord. Men nu har forskare bestämt sig för att ta reda på hur ord inte bara verkar på hjärnan utan även på resten av kroppen.

Hjärnan förstår ord i en dröm. I en dröm reagerar hjärnan på lugnande ord. Foto.

I en dröm reagerar hjärnan på lugnande ord

Ord som hörs i en dröm påverkar organens funktion

Under deras experiment registrerade forskare också kardiogrammet av sovande människor. Det visade sig att hjärtfrekvensen saktar ner när en person hör lugnande ord. Det är viktigt att betona att vi pratar om ord, och inte några lugnande ljud eller musik.

Det betyder att hjärnan inte bara måste höra fraserna, utan också förstå deras innebörd, notera och svara därefter. Reaktionen, som nämnts ovan, var en djupare nedsänkning i sömnen och en nedgång i hjärtfrekvensen.

Är det möjligt att lära sig i en dröm

Låt oss nu återgå till hjälten i Evgeny Leonov, som försökte komma ihåg ett kapitel från läroboken i en dröm. Om den mänskliga hjärnan verkligen är kapabel att höra och förstå ord, uppstår frågan, är det möjligt att komma ihåg ny information på detta sätt, som visades i filmen? För att ta reda på det genomförde en annan grupp forskare ett experiment som involverade 20 vuxna.

Är det möjligt att lära sig i en dröm. Den mänskliga hjärnan är verkligen kapabel att komma ihåg information i en dröm. Foto.

Den mänskliga hjärnan är faktiskt kapabel att komma ihåg information under sömnen

Under sömnen fick frivilliga vitt brus att lyssna på , men spelade däremellan vissa ljud. Deltagarna i experimentet var tvungna att känna igen dessa ljud efter att ha vaknat.

Det visade sig att människor verkligen kan komma ihåg vad de hörde i en dröm först när informationen kommer under den snabba sömnfasen, även känd som REM-sömn, när en person gör många ögonrörelser. Som studieförfattarna rapporterar i en artikel publicerad i tidskriften Nature Communications, under den snabba fasen, uppstår vissa vågor i hjärnan som indikerar inlärning. Under andra faser av sömnen uppstår inga vågor som är karakteristiska för inlärning.

Det är dock ännu inte klart om hjärnan minns information specifikt i en dröm, eller om den i detta ögonblick delvis vaknar. Det är redan känt att den mänskliga hjärnan kan sova “i delar”. Därför kan man anta att någon del av hjärnan vaknar i detta ögonblick och kommer ihåg ljudinformationen. Men i alla fall låg deltagarna i experimentet själva och sov när ljuden sändes.

Är det möjligt att lära sig i en dröm. Hjärnan kan inte koppla information som tas emot i en dröm med varandra. Foto.

Hjärnan kan inte koppla information som tas emot i en dröm med varandra

< p>Naturligtvis individuella ljud — Dessa är fortfarande inte fraser eller ens ord. Men det är fullt möjligt att hjärnan kan komma ihåg mer komplex information. Det är dock osannolikt att du kommer att kunna lära dig fullt ut i sömnen, som i filmen “Big Break.” En studie publicerad i Scientific Reports visade att även om hjärnan kan komma ihåg information, kan den inte upprätta kopplingar mellan den mottagna informationen.

Lärande kräver inte bara att höra och komma ihåg data, utan också att förstå hur det är sammankopplat. . Men under denna studie fick människor information att lyssna på under den långsamma fasen av sömnen, och inte under snabb sömn. Därför är det för tidigt att dra slutliga slutsatser.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett för dig många intressanta, spännande material tillägnat vetenskap.

Låt oss slutligen påminna dig om att hjärnan i en dröm faktiskt inte vilar, utan aktivt arbetar och utför vissa handlingar. Som nyligen upptäckts är en av dessa åtgärder att återkalla information som mottagits under dagen. Detta betyder dock inte att en person ska drömma om upprepningar av upplevelsen.


Date:

by