Finns det liv på Jupiters månar och hur kan det se ut?

Den största planeten i solsystemet har 95 månar, samt ett ringsystem som kallas Jupiters ringar. Denna gasjättes månar är av stort intresse för forskare, och några av dem anses till och med vara potentiellt lämpliga för liv. Så, under uppdraget «Juno» Astronomer kunde genomföra en detaljerad studie av atmosfären på Jupiters iskalla måne Europa, och resultaten från en av de senaste studierna, publicerad i tidskriften Nature Astronomy, visade att ytan på denna måne producerar mindre syre än man tidigare trott. Låt oss komma ihåg att uppgifterna från «Galileo» bekräftade närvaron av ett hav under Europas is som innehåller ungefär dubbelt så mycket vatten som jordens hav. Dessutom visar modeller baserade på data att Europas havsbotten är i kontakt med stenar, vilket gör den till en främsta kandidat för sökandet efter liv. Men hur kan det här livet se ut och vad vet forskarna redan?

Finns det liv på Jupiters månar och hur kan det se ut? Jupiters iskalla måne Europa är en potentiellt beboelig värld. Foto.

Icy Moon of Jupiter Europa – en potentiellt beboelig värld

Innehåll

  • 1 Jupiters och Saturnus månar
  • 2 Livet i Europa
  • 3 Vad letar astronomer efter på Jupiters måne?
  • 4 potentiellt beboeliga världar i solsystemet

Jupiters och Saturnus månar

Trots en rad fantastiska upptäckter om storleken på universum och himmelska föremål i dess vidd, är vi fortfarande ensamma – idag finns det inga övertygande bevis för att det finns liv bortom jorden. Och eftersom interplanetära och interstellära resor ligger precis före mänskligheten, är det nödvändigt att söka efter levande organismer inom solsystemet med hjälp av robotfordon. Och detta är redan en stor bedrift.

Så på kort tid har vi lärt oss mycket om vår stjärna och planeterna i systemet, där steniga världar som Jorden och Mars samexisterar med gasjättar som Jupiter och Saturnus. Många rymduppdrag som skickats till dessa relativt närliggande planeter har gjort det möjligt för forskare att avbilda sina satelliter eller månar, himlakroppar som potentiellt skulle kunna försörja liv.

Jupiters och Saturnus satelliter. Jupiters största och mest kända satelliter. Foto.

Jupiters största och mest kända satelliter

Detta är intressant: En mystisk källa till kol upptäcktes på ytan på Jupiters satellit

Men trots överflöd av satelliter från Jupiter och Saturnus finns det för närvarande inga övertygande bevis för att liv kan existera på en av dessa månar. Men vi vet att under Europas isiga skal ligger ett hav av flytande vatten – en av de väsentliga ingredienserna för alla levande organismer. Många forskare tror att detta enorma subglaciala hav kan hysa mikroorganismer som till storlek och komplexitet liknar bakterier som finns på jorden.

Livet på Europa

NASA:s rymdteleskop James Webb gjorde nyligen en monumental upptäckt, hitta spår av liv på Europa. Infraröda kamerabilder av denna månens unika kalla landskap avslöjar ett överflöd av koldioxid, antyder den möjliga närvaron av liv under dess isiga yta.

Denna banbrytande upptäckt, publicerad i tidskriften Science den 21 september 2023, var resultatet av en gemensam ansträngning av två oberoende team av astronomer. Deras noggranna studie tyder pånärvaron av koldioxidpå Europa, ett viktigt byggmaterial.

Livet på Europa. Europa är en unik satellit för gasjätten. Foto.

Europa är en unik satellit för gasjätten

Visste du att NASA kan skicka ditt namn till en måne av Jupiter? Detaljer här!

NASA-forskare varnar dock för att närvaron av koldioxid inte är tillräckligt för att livet ska trivas, eftersom ett så komplext fenomen kräver en energikälla, organiska näringsämnen och en konstant tillförsel av organiska molekyler. Upptäckten stimulerar dock intresset för ytterligare studier av denna mystiska isiga måne.

Författarna till arbetet ägnade särskild uppmärksamhet åt Taro Regio-regionen på Europa – en hård terräng rik på is, där en betydande koncentration av koldioxid upptäcktes. Efter att ha studerat uppgifterna föreslog forskare att ämnen från havets djup troligen flöt upp till ytan och förde med sig viktig information om Europas dolda biosfär.

Livet på Europa. Webbs nära-infraröda spektrograf bestämde förekomsten av koldioxid på Europas yta. Foto.

Webbs nära-infraröda spektrograf identifierade närvaron av koldioxid på Europas yta

Samantha Trumbo, forskare vid Cornell University, tror också att koldioxid kommer från Europas havsdjup. Låt oss komma ihåg att tidigare data erhållits med hjälp av rymdteleskopet Hubble identifierade salter av oceaniskt ursprung i samma region, vilket ytterligare stärker idén om att kol, en grundläggande del av biologiskt liv, troligen flöt upp till ytan tillsammans med salterna.

Vill du alltid vara medveten om de senaste nyheterna från vetenskapens och högteknologins värld? Prenumerera på vår kanal på Telegram – så att du definitivt inte missar något intressant!

Det verkar också som att vattenstrålar periodvis bryter ut från Europas hav. Det finns fortfarande vissa bevis på närvaron av grundläggande kemiska element på ytan, inklusive väte, kväve, syre, fosfor och svavel, som är aktivt närvarande på jorden. Även om Europa har tre grundläggande ingredienser – vatten, de nödvändiga kemiska elementen och en värmekälla – vet vi ännu inte om det har bildats liv i den här världen.

Vad letar astronomer efter på Jupiters måne?

Bland de berömda rymduppdragen till Jupiter utmärker sig Juno-sonden, som har de bästa instrumenten för att mäta riktningen och sammansättningen av laddade partiklar på satellitens yta. Tidigare har liknande instrument på Saturnus och Titan upptäckt toliner där, en typ av organisk substans.

Under uppdraget upptäcktes även absorberande joner – planeternas atmosfärer består av neutrala partiklar, men den övre delen av atmosfären blir «joniserad» (det vill säga förlorar elektroner) när den utsätts för solljus och som ett resultat av kollisioner med andra partiklar, bildar den joner (laddade atomer som har förlorat elektroner) och fria elektroner.

Vad letar astronomer efter på Jupiters satellit? För oss okända organismer kan leva i Europas subglaciala hav. Foto.

Organismer som är okända för oss kan leva i Europas subglaciala hav

Mer om ämnet: NASA:s Juno-sond hittade en annan möjlig vulkan på Jupiters måne Io

När plasma – en laddad gas – materiens fjärde tillstånd efter fast, flytande och gas – passerar atmosfären med nybildade joner, stör det atmosfären med elektriska fält som kan påskynda skapandet av nya, fångade joner. Dessa joner går sedan i spiral runt planetens magnetfält och försvinner vanligtvis från atmosfären, medan andra joner når ytan.

Som forskare har funnit, upplever Europa också en fångstprocess. Nya mätningar visar tydliga bevis på infångningen av molekylärt syre och vätejoner från ytan och atmosfären. Vissa av dem lämnar Europa, medan andra hamnar på den isiga ytan, vilket ökar mängden syre på och under ytan.

Vad letar astronomer efter på Jupiters måne? Astronomer använde Webb-teleskopet för att observera Jupiters iskalla måne Europa. Foto.

Astronomer använde Webb-teleskopet för att observera Jupiters iskalla måne Europa

Detta bekräftar att syre och väte verkligen är huvudbeståndsdelarna i Europas atmosfär – enligt fjärranalysdata. Mätningar visar dock att mängden producerat syre som släpps ut av ytan till atmosfären är lägre än man tidigare trott. Detta tyder på att ytan på Jupiters isiga måne är utsatt för mycket lite erosion.

Därmed förlorar Europa ständigt syre på grund av absorptionsprocesser, och endast en liten mängd av ytterligare syre frigörs från ytan för att fylla på det och återvänder så småningom tillbaka till ytan, förklarar forskarna.

Men vad säger all denna information oss om den möjliga existensen av liv på Europa? Enligt forskare kan en del av syret som fångas vid ytan hamna i det underjordiska havet och mata allt liv som finns där. Detaljer och förhoppningsvis definitiva svar på dessa och andra frågor kommer att avslöjas av NASA:s Europa Clipper-uppdrag, som lanseras senare i år, och Juice-uppdraget, som kommer att göra två förbiflygningar av Europa på väg till Ganymedes omloppsbana. Dessa robotenheter kommer att kunna ge mycket mer information om lämpligheten hos gasjättens satellit för livet.

Du kanske är intresserad: Artificiell intelligens avråder från att skicka signaler ut i rymden – det kan kosta oss livet

Potentiellt beboeliga världar i solsystemet

Lyckligtvis är Europa inte den enda satellit som astronomer tittar på. Den andra potentiellt beboeliga planeten i solsystemet är Mars, vilket innebär att huvuduppdraget för Rosalind Franklin-rovern (2028) kommer att vara att söka efter mikroorganismer. Forskare konstaterar att liv kan ha sitt ursprung på Mars samtidigt som på jorden, men sedan försvann på grund av klimatförändringarna.

En tredje potentiellt beboelig värld är Saturnus måne Enceladus. Anledningen till att forskare visar ökat intresse för denna måne är resultaten av Cassini-Huygens-uppdraget, som upptäckte vattenstrålar från det underjordiska salta havet, också i kontakt med havsbottens stenar.

Potentiellt beboeliga världar i solsystemet. Det finns många potentiellt beboeliga planeter i solsystemet, vilket är goda nyheter! Foto.

Det finns många potentiellt beboeliga planeter i solsystemet, vilket är goda nyheter!

Då kommer det majestätiska Titan med sin täta atmosfär av organiska föreningar, inklusive kolväten och organiska ämnen – toliner, födda i de övre lagren av atmosfären. Sedan går de ner till ytan och täcker den med ingredienser som är lämpliga för livets utveckling.

Vi pratade mer om studiet av Titan här, jag rekommenderar att du läser det!


Date:

by