Vad händer med mänskligheten om en supervulkan får ett utbrott?

Vart 100 tusen år får en supervulkan ett utbrott på jorden. Detta är det vanliga namnet för vulkaner, som genom sin aktivitet kan orsaka klimatförändringar över hela planeten. Under ett utbrott kastar de enorma mängder aska och damm i luften. De orsakar också miljöföroreningar med gaser som svavelväte och svaveldioxid som är farliga för allt levandes hälsa. Enligt vissa forskare, om en supervulkan får ett utbrott för närvarande, kommer människor att få utstå en vulkanisk vinter – aska kan täcka hela himlen och blockera solljus, vilket kommer att leda till kraftig nedkylning. Men nyligen har forskare studerat effekterna av tidigare supervulkanutbrott och funnit att jordens klimat inte kommer att bli för kallt. Men alla människor utan undantag kommer att behöva gasmasker.

Vad händer med mänskligheten om en supervulkan får utbrott. Resultaten av en ny studie har visat att ett supervulkanutbrott sannolikt inte kommer att leda till mänsklighetens död. Foto.

Resultaten av en ny studie har visat att ett supervulkanutbrott sannolikt inte kommer att leda till död av mänskligheten

Vad är en supervulkan med enkla ord

Termen “supervulkan” har inget vetenskapligt ursprung. Detta ord användes första gången år 2000 i den populärvetenskapliga serien Horizon. Med hjälp av det utpekade författarna mycket kraftfulla vulkanutbrott som kan påverka jordens klimat.

Sedan dess har supervulkaner kallats vulkaner som kan kasta ut 1000 kubikmeter magma i ett utbrott. För att förstå hur mycket detta är kan man föreställa sig 100 lastbilar fyllda till brädden med smält massa. Dessutom kan denna volym jämföras med två skyskrapor 400 meter höga helt fyllda med magma.

Vad är en supervulkan i enkla ord. Vilken vulkan som helst kastar en enorm mängd aska och andra föroreningar upp i himlen. Foto.

Varje vulkan som helst kastar enorma mängder aska och annan förorening upp i himlen

< p> Denna mängd magma är tillräckligt för att täcka hela himlen och begränsa tillgången av solljus till vår planets yta. I det här fallet kommer jorden att bli kall, vilket är anledningen till att forskare tror att supervulkaner kan förändra klimatet.

Läs också:De största vulkanutbrotten i mänsklighetens historia

Vilka supervulkaner finns det på jorden

Supervulkaner som kan förändra hela världen har inga bergstoppar. De är vanligtvis stora kratrar som kallas calderas.

Det har varit 15 supervulkanutbrott under de senaste 2,5 miljarder åren. Många av dem har redan gått ut, men vissa utgör fortfarande en stor fara för människor och alla andra levande varelser.

Den mest kända supervulkanen i världen ligger i nordvästra USA – Yellowstone-calderan. Det täcker ett område som mäter 55 gånger 72 kilometer, vilket är ett kuperat område omgivet av berg. Man tror att det bröt ut för första gången för 2,1 miljoner år sedan, då utsläppen steg till en höjd av 50 kilometer. Dessutom bröt supervulkanen Yellowstone ut för 1,3 miljoner år sedan. Det tredje utbrottet inträffade för 640 tusen år sedan och var två gånger svagare än det första. Forskare lär sig regelbundet nya saker om dessa utbrott.

Vilka supervulkaner finns det på jorden. Yellowstone-calderan i USA. Foto.

Yellowstone Caldera i USA

En annan farlig supervulkan ligger på den japanska ön Kyushu – det är kallas Aira. Det bröt ut senast för 22 tusen år sedan. Idag, precis vid den, ligger staden Kagoshima, där cirka 500 tusen människor bor.

Vilka supervulkaner finns det på jorden. Utsikt över Aira-calderan från ovan. Foto.

Utsikt över Aira Caldera från ovan

Supervulkanen Taupo ligger i Nya Zeeland. På den indonesiska ön Sumatra finns Toba-calderan. Valles Volcano ligger i den amerikanska delstaten New Mexico. I allmänhet finns det många av dem, och var och en av dem utgör en viss fara för allt levande.

Artikel om ämnet:De 5 farligaste vulkanerna som hotar mänskligheten

Vad kommer att hända under ett supervulkanutbrott

Som nämnts ovan förväntar sig vissa forskare att när en supervulkan får ett utbrott kommer en lång vinter att börja på jorden. Det kan leda till utrotning av många djurarter och till och med hela mänskligheten.

Men nyligen bestämde sig forskare från NASA och Columbia University för att ta reda på vad som skulle hända under ett supervulkanutbrott i den moderna världen. För att ta reda på det studerade de konsekvenserna av tidigare katastrofer av detta slag.

Vad kommer att hända när en supervulkan får utbrott. En supervulkan kommer att få ett utbrott en dag - forskarna är säkra på det. Foto.

En supervulkan kommer att få ett utbrott en dag – forskarna är säkra på det

Datormodellering har visat att oavsett mängden aska och gaser kommer de under nuvarande förhållanden inte att kunna leda till att en vulkanisk vinter börjar. Stora mängder svaveldioxid kommer att släppas ut i miljön, som liksom aska kan blockera solljus. Men det kommer snabbt att lägga sig och kommer också att fungera som ett slags “filt”, vilket förhindrar att värmen lämnar snabbt. Glöm inte heller att vi idag redan lever i en period av global uppvärmning, som också kan “skydda” oss från kallt väder.

Vet du att vi har en Telegram-chatt? Där kan du chatta med andra läsare av vår sida, och även delta i frågesporter!

Men gasutsläppen kommer att komplicera människolivet avsevärt. För att undvika att ta skada av dem kommer alla att behöva bära en gasmask och en skyddsdräkt. Utan tvekan kommer supervulkaner att orsaka många dödsfall, men mänskligheten kommer sannolikt inte att dö ut. Men för tusentals år sedan försvann neandertalarna, enligt en version, just på grund av en supervulkan.


Date:

by