När började gamla människor bära kläder?

Människor uppstod från apaliknande förfäder som hade hår över hela kroppen. Vid något tillfälle kom de ner från träden, började gå på två ben och tappade samtidigt håret. Följaktligen behövde de skydd mot vädret, eftersom klimatet periodvis förändrades och blev mycket hårt. Men när började forntida människor först använda kläder? Tyvärr är denna fråga svår att besvara, eftersom kläder, till skillnad från verktyg eller ben, inte är bevarade. Naturligtvis kan vissa slutsatser dras baserat på indirekta bevis, som djurben med spår av flåing, gamla syredskap etc. Men dessa artefakter kommer sannolikt inte att ge ett exakt svar på den ställda frågan. Därför vände sig forskare också till lössens utveckling genom att studera deras DNA.

När forntida människor började bära kläder. Forskare har inte exakta uppgifter om när människor började bära kläder, men tidsperioden då detta hände är känt. Foto.

När lössen anpassade sig för att leva på människokroppen

Det verkar som om förhållandet mellan utvecklingen av löss och att bära kläder kan vara? Saken är att dessa insekter har en egenskap – de är endast anpassade till deras begränsade livsmiljö. Till exempel kan löss, som utvecklats för att leva på huvudet, inte överleva i könshår. De kan inte heller överleva i mänskliga kläder på det sätt som utvecklade klädsömmar kan. De senare är på något sätt universella, eftersom de kan leva på fibrer av olika slag.

Innan mänskliga förfäder tappade sitt hår, strövade löss troligen runt i kroppen, snarare än att bara leva på huvudet. För att reda ut den evolutionära historien för dessa insekter undersökte forskare deras DNA. Resultaten visade att huvudlöss och blygdlöss delade sig i två olika typer för cirka tre miljoner år sedan. Mänsklig genetik visar att kroppshår tappades för cirka 1,2 miljoner år sedan.

Sammantaget indikerar ovanstående studier ett antal gånger då mänskliga förfäder tappade hår. Folk började dock inte bära kläder direkt, utan efter en tid.

När löss anpassade sig till att leva på människokroppen. Kroppslöss berättade för forskare när folk började bära kläder. Foto.Kroppslöss berättade för forskare när folk först började bära kläder

När folk först började bära kläder

För att ta reda på när människor först började bära kläder, analyserade författarna DNA från huvud- och kroppslöss, och fann att de senare avvek för cirka 170 000 år sedan, under den näst sista istiden, som rapporterats i studien. Man kan dra slutsatsen att under denna tidsperiod började folk bära kläder.

Det finns dock bevis för att homininer (gruppen som inkluderar moderna människor och deras närmaste utdöda släktingar) började bära kläder mycket tidigare. Detta bevisas av skärsår på benen av en björn som upptäcktes på en plats för forntida människor i Tyskland. Dessa data indikerar att människor började använda björnskinn för ungefär 300 tusen år sedan, som vi beskrev tidigare.

Som forskare förklarar lämnar flåing flest skärsår på revbenen, skallen och tassarna. Författarna till studien började studera djurben som upptäckts i olika delar av världen med anor från ungefär samma tid, och de hittade också karakteristiska märken från flåing.

När började folk bära kläder? Folk började använda björnskinn för kläder för cirka 300 tusen år sedan. Foto.

Folk började använda björnskinn för kläder för ungefär 300 tusen år sedan

Det är sant att människors användning av björnskinn inte betyder att de bar kläder. Skinnarna skulle till exempel kunna användas för att bygga skyddsrum. Men med tanke på de låga temperaturerna på den tiden, och det faktum att människor ägnade sig åt insamling och jakt, fungerade skinn fortfarande som material för kläder.

Varför kom kroppslöss senare än kläder?

Från allt ovanstående uppstår frågan — Varför anpassade lössen sig till att leva i mänskliga kläder bara 130 tusen år efter att människor började använda kläder gjorda av skinn? Faktum är att löss bara kunde utvecklas när kläder blev en permanent egenskap hos människor. Om människor bar kläder då och då, skulle insekter inte kunna överleva på dem, eftersom de hela tiden måste äta.

Troligtvis bar folk för 300 tusen år sedan inte kläder hela tiden. Dessutom har förmodligen olika grupper av människor börjat och slutat bära kläder många gånger under sin primitiva historia. Till exempel är det känt att för mellan 32 000 och 12 000 år sedan gömde sig tasmanska aboriginer för kylan i grottor och bar kläder. Detta bevisas av bensyllar, hudskrapor och andra artefakter.

Varför dök kroppslöss upp senare än kläder? Aboriginerna i Tasmanien bar kläder fram till slutet av den senaste istiden. Foto.

Aboriginerna från Tasmanien bar kläder fram till slutet av den senaste istiden

Men efter istidens slut När klimatet blev varmare slutade de bära kläder. Istället bar de smycken och målade helt enkelt sina kroppar. Därför är tidsskillnaden mellan användningen av björnskinn och utvecklingen av kroppslöss inte förvånande.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett många intressanta, spännande material för vetenskap åt dig.

Låt oss slutligen påminna dig om att efter kläder började folk också ha skor. Detta hände för mellan 79 000 och 148 000 år sedan. Genom att följa länken kan du lära dig mer om det och ta reda på hur det har utvecklats.


Date:

by