Hvad vil der ske med menneskeheden, hvis en supervulkan går i udbrud?

Hvert 100 tusinde år bryder en supervulkan ud på Jorden. Dette er den fælles betegnelse for vulkaner, som gennem deres aktivitet kan forårsage klimaændringer på hele kloden. Under et udbrud kaster de enorme mængder aske og støv i luften. De forårsager også miljøforurening med gasser som svovlbrinte og svovldioxid, der er farlige for alle levende tings sundhed. Ifølge nogle videnskabsmænd, hvis en supervulkan går i udbrud på nuværende tidspunkt, bliver folk nødt til at udholde en vulkansk vinter – aske kan dække hele himlen og blokere for sollys, hvilket vil føre til alvorlig afkøling. Men for nylig har forskere undersøgt virkningerne af tidligere supervulkanudbrud og fundet ud af, at jordens klima ikke bliver for koldt. Men alle mennesker uden undtagelse har brug for gasmasker.

Hvad vil der ske med menneskeheden, hvis en supervulkan går i udbrud. Resultaterne af en ny undersøgelse har vist, at et supervulkanudbrud sandsynligvis ikke vil føre til menneskehedens død. Foto.

Resultaterne af en ny undersøgelse har vist, at et supervulkanudbrud sandsynligvis ikke vil føre til menneskehedens død

Hvad er en supervulkan med enkle ord

Udtrykket “supervulkan” har ingen videnskabelig oprindelse. Dette ord blev første gang brugt i 2000 i den populærvidenskabelige serie Horizon. Ved at bruge den udpegede forfatterne meget kraftige vulkanudbrud, der kan påvirke Jordens klima.

Siden da er supervulkaner blevet kaldt vulkaner, der er i stand til at smide 1000 kubikmeter magma ud i et udbrud. For at forstå, hvor meget det er, kan du forestille dig 100 lastbiler fyldt til randen med smeltet masse. Også dette volumen kan sammenlignes med to skyskrabere 400 meter høje fuldstændig fyldt med magma.

Hvad er en supervulkan med enkle ord. Enhver vulkan kaster en enorm mængde aske og anden forurening op i himlen. Foto.

Enhver vulkan kaster en enorm mængde aske og anden forurening op i himlen

Denne mængde magma er nok til at dække hele himlen og begrænse adgangen af ​​sollys til vores planets overflade. I dette tilfælde vil Jorden blive kold, og derfor mener forskerne, at supervulkaner kan ændre klimaet.

Læs også:De største vulkanudbrud i menneskehedens historie

Hvilke supervulkaner er der på Jorden

Supervulkaner, der kan ændre hele verden, har ikke bjergtoppe. De er normalt store kratere kaldet calderaer.

Der har været 15 supervulkanudbrud i løbet af de sidste 2,5 milliarder år. Mange af dem er allerede gået ud, men nogle udgør stadig en stor fare for mennesker og alle andre levende væsener.

Den mest berømte supervulkan i verden ligger i det nordvestlige USA – Yellowstone calderaen. Det dækker et område, der måler 55 gange 72 kilometer, hvilket er et bakket område omgivet af bjerge. Det menes, at det brød ud for første gang for 2,1 millioner år siden, da emissionerne steg til en højde på 50 kilometer. Også Yellowstone-supervulkanen brød ud for 1,3 millioner år siden. Det tredje udbrud fandt sted for 640 tusind år siden og var to gange svagere end det første. Forskere lærer jævnligt nye ting om disse udbrud.

Hvilke supervulkaner er der på Jorden. Yellowstone caldera i USA. Foto.

Yellowstone Caldera i USA

En anden farlig supervulkan ligger på den japanske ø Kyushu's territorium – det er kaldet Aira. Det brød sidst ud for 22 tusind år siden. I dag ligger lige ved den byen Kagoshima, hvor der bor cirka 500 tusinde mennesker.

Hvilke supervulkaner er der på Jorden. Udsigt over Aira-calderaen fra oven. Foto.

Udsigt over Aira-calderaen fra oven

Taupo supervulkanen ligger i New Zealand. På den indonesiske ø Sumatra er der Toba-calderaen. Valles Volcano ligger i den amerikanske delstat New Mexico. Generelt er der mange af dem, og hver af dem udgør en vis grad af fare for alt levende.

Artikel om emnet:De 5 farligste vulkaner, der truer menneskeheden

Hvad vil der ske under et supervulkanudbrud

Som nævnt ovenfor forventer nogle videnskabsmænd, at når en supervulkan bryder ud, vil en lang vinter begynde på Jorden. Det kan føre til udryddelse af mange dyrearter og endda hele menneskeheden.

Men for nylig besluttede forskere fra NASA og Columbia University at finde ud af, hvad der ville ske under et supervulkanudbrud i den moderne verden. For at finde ud af det undersøgte de konsekvenserne af tidligere katastrofer af denne art.

Hvad vil der ske, når en supervulkan går i udbrud. En supervulkan vil gå i udbrud en dag - det er videnskabsmænd sikre på. Foto.

En supervulkan vil gå i udbrud en dag – det er videnskabsmænd sikre på

Computermodellering har vist, at uanset mængden af ​​aske og gasser, vil de under nuværende forhold ikke være i stand til at føre til en vulkansk vinter. Store mængder svovldioxid vil blive frigivet til miljøet, som ligesom aske kan blokere for sollys. Men det vil hurtigt sætte sig og vil også fungere som en slags “tæppe”, der forhindrer varmen i at forlade hurtigt. Glem heller ikke, at vi i dag allerede lever i en periode med global opvarmning, som også kan “beskytte” os mod koldt vejr.

Ved du, at vi har en Telegram-chat? Der kan du chatte med andre læsere af vores side og også deltage i quizzer!

Men gasemissioner vil i høj grad komplicere menneskeliv. For at undgå at blive skadet af dem, skal alle bære en gasmaske og en beskyttelsesdragt. Uden tvivl vil supervulkaner forårsage mange dødsfald, men det er usandsynligt, at menneskeheden vil uddø. Men for tusinder af år siden forsvandt neandertalere, ifølge en version, netop på grund af en supervulkan.


Date:

by