Humlebier og chimpanser bruger kollektiv intelligens – sådan fungerer det

Når man udforsker verden og får ny viden, stoler folk ikke så meget på deres personlige erfaringer som på andres erfaringer. Desuden begynder dette fra den tidlige barndom og fortsætter resten af ​​livet. For eksempel fortæller forældre deres børn om farerne ved visse handlinger, lærere underviser børn i skolen, voksne læser instruktioner om, hvordan man bruger visse husholdningsapparater osv. Vi kunne tilegne os noget af denne viden på egen hånd, men vi ville bruge meget tid på det. Det er generelt umuligt at opnå anden viden på egen hånd. Den erfaring og information, som samfundet akkumulerer og overføres fra person til person, kaldes normalt kollektiv intelligens. For nylig har forskere opdaget, at det ikke kun er mennesker, der bruger kollektiv intelligens. Aber og endda humlebier har en lignende evne.

Humlebier og chimpanser bruger kollektiv intelligens — hvordan det virker. Humlebier kan bruge kollektiv intelligens til at løse komplekse problemer. Foto.

Humlebier kan bruge kollektiv intelligens til at løse komplekse problemer

Humlebier er i stand til at lære hinanden

Humlebier har længe været kendt for deres høje kognitive evner. For eksempel ved de, hvordan man forbinder symboler med tal, elsker at lege med legetøj og var endda i stand til at lære at spille bold. Men i den aktuelle undersøgelse gik forskerne endnu længere – de lærte humlebier at åbne en puslespilsboks.

Til brug for forsøget blev humlebier placeret på et særligt område, hvor de lugtede en godbid, men det kunne de kun få ved at flytte en lille rød skilleplade. Men for at gøre dette var det først nødvendigt at flytte en anden blå plade. Det vil sige, at problemet skulle løses i to trin.

Humlebier er i stand til at lære hinanden. Puslespil med godbidder til humlebier. Foto.

Pusleboks med godbidder til humlebier

Designet blev testet på tre kolonier af humlebier, men ikke et eneste insekt var i stand til at få adgang til godbidden. Så tog forskerne ni humlebier og lærte dem selv at løse gåden. For at gøre dette opdelte de alle handlingerne i trin, og efter hvert trin gav de en godbid. Som et resultat lærte insekterne selv at fjerne forhindringer og udføre alle handlinger fra start til slut uden mellemliggende godbidder.

Derefter videregav de trænede humlebier deres viden til andre humlebier. Som et resultat lærte de at fjerne forhindringer uden hjælp fra folk. Resultaterne af dette eksperiment blev offentliggjort i tidsskriftet Nature.

Dette arbejde er en yderligere bekræftelse af, at ikke kun mennesker er i stand til at bruge kollektiv intelligens, som tidligere antaget. Det skal bemærkes, at den fælles besiddelse af færdigheder og viden samt evnen til at overføre dem er kulturens hovedegenskab.

Humlebier er i stand til at lære hinanden. Humlebier lærer at løse komplekse problemer af deres kammerater. Foto.

Humlebier lærer at løse komplekse problemer af deres kammerater

Hvordan chimpanser bruger kollektiv intelligens

En anden gruppe videnskabsmænd udførte et eksperiment med to grupper af almindelige chimpanser i Zambia. Forfatterne installerede en maskine, der dispenserede nødder. Desuden var delikatessen synlig, og aben lugtede endda den. Men for at maskinen kunne dispensere nødder, var det nødvendigt at udføre visse handlinger – åbne kassen, placer en trækugle i en speciel fordybning og luk kassen. Kugler til maskinen blev spredt i nærheden i store mængder.

Således skulle chimpansen først undersøge apparatet, derefter bevæge sig væk fra det, samle bolden op og lægge den i kassen. I tre måneder, mens maskinen stod, var ikke en eneste abe i stand til at løse problemet, selvom der blev forsøgt flere gange.

Hvordan chimpanser bruger kollektiv intelligens. Chimpanser kan lære hinanden. Foto.

Chimpanser kan lære hinanden

Så tog forskerne en abe fra hver gruppe og lærte dem at udføre de nødvendige handlinger for at modtage nødder. Efter at de trænede aber blev løsladt til resten af ​​deres brødre, lærte mange af dem også at bruge maskingeværet.

Det skal siges, at forskere tidligere har udført undersøgelser, hvor de afslørede abernes og nogle andre dyrs evne til at lære af hinanden. Tidligere handlede det dog om viden, som dyr selv kunne erhverve sig. Derfor var det ikke helt klart, om dyr virkelig adopterer andres erfaringer eller selv finder en løsning. Der kan ikke være nogen tvivl om resultaterne af den aktuelle undersøgelse, offentliggjort i tidsskriftet Nature Human Behavior.

Følg linket til vores ZEN-KANAL. Vi har masser af interessant, spændende videnskabeligt indhold til dig.

Det er dog uklart, om dyr og insekter kan bruge deres kollektive ekspertise til at løse mere komplekse problemer. Det vil sige, at hvis opgaven bliver lidt mere kompliceret, for eksempel, vil det være nødvendigt at udføre ikke to, men tre trin af samme type, vil insekterne være i stand til at løse det ved hjælp af deres eksisterende færdigheder og viden? Hvis det viser sig, at noget lignende sker hos chimpanser eller humlebier, så kan vi sige, at de er i stand til kulturel ophobning af fælles erfaringer.


Date:

by