Den äldsta piercingen i världen hittades – det förändrade sättet att tala

Tillbaka 1913 hittades en mänsklig skalle cirka 12 000 år gammal i Afrika. Hans tänder var hårt slitna och forskare trodde först att det berodde på att tugga hårda växter. Men så fanns det ett antagande om att den forntida mannen hade en piercing i munnen – en dekoration som sätts in i kroppen genom att pierca huden. Det fanns inga övertygande bevis för detta, men forskare började anta att människor började bära piercingar på stenåldern. Nyligen, i Turkiet, lyckades arkeologer hitta obestridliga bevis på detta. Bredvid forntida människors huvuden upptäckte de små smycken som var exakt införda i huden. Detta gjordes av en anledning, men som en ritual.

Den äldsta piercingen i världen har hittats - det förändrade sättet de pratar på. Forntida människor bar piercingar, men de var gjorda av stenar. Foto.

Forntida människor bar piercingar, men de var gjorda av stenar

Den äldsta piercingen i världen

Smycken gjorda av sten och vulkaniskt glas, som användes av forntida människor som piercingar, hittades på stenåldersplatsen Boncuklu Tarla. Denna plats ligger 450 kilometer från berget Ararat, den högsta toppen i Turkiet.

Totalt lyckades forskare hitta 106 smycken. Många av dem är dåligt bevarade än i dag, men 85 exemplar visade sig vara intakta nog för forskning. De var huvudsakligen gjorda av kalksten, flodstenar eller obsidian. Diametern på den del av smycket som sattes in i huden var minst 7 millimeter. Det betyder att folk var tvungna att göra ganska stora hål i huden för att installera piercingen.

Den äldsta piercingen i världen. Stenpiercing av forntida människor. Foto.

Stenpiercing av forntida människor

Forskare tvivlar inte på att dessa smycken var avsedda specifikt för piercing. Faktum är att de alla hittades nära skallarna hos forntida människor. De kunde identifiera sju typer av smycken, som var och en fördes in i olika delar av kroppen. Till exempel var vissa stenar tydligt insatta i öronen, andra i läpparna och så vidare. Forskare tror också att forntida människor till och med dekorerade sin haka, hals och bröst.

Vi visste att det under den neolitiska eran (ny stenålder) fanns artefakter som liknade örhängen , de har hittats på många ställen. Men vi har ännu inte hittat något som skulle bevisa att de bärs på kroppen”, förklarade en av studieförfattarna, Emma Baysal.

Varför uppfanns piercing

Forntida människors tänder var märkbart slitna i vissa områden. Enligt författarna till det vetenskapliga arbetet kunde sådant slitage inte ha inträffat när man ätit fast föda. Troligtvis var tänderna nedslitna som ett resultat av konstant friktion mot piercingen på underläppen.

Varför piercing uppfanns. Sätt att bära piercingar av forntida människor. Foto.

Sätten att forntida människor bar piercingar

Forskarna märkte att piercingar endast hittades i vuxnas gravar. Det vill säga, dessa dekorationer var inte avsedda för barn. Baserat på detta föreslog de att kroppsdekoration var en del av en ritual för en persons övergång från barndom till vuxen ålder. Det är möjligt att piercingar förändrade folks sätt att tala – det här kan vara ett medvetet beslut.

Varför uppfanns piercingar. Piercingar har hittats i eller nära hörselgångarna eller underkäkarna på skelett. Foto.

Piercingar har hittats i eller nära hörselgångarna eller underkäkarna på skelett

Enligt Emma Baysal visste de forntida invånarna i Boncuklu-Tarli verkligen hur man gör utarbetade smycken till sina kroppar. Till exempel kunde de tillverka pärlor, armband och hängen av olika material. I huvudsak användes smycken som ett sätt att uttrycka sig själv – det visade att en person redan var vuxen. Idag används piercing även i ett liknande scenario.

Läs också:Hur kommer tatueringar se ut på äldre dagar?

Stenåldersmänniskors liv

Så tack vare det nya fyndet har forskare lärt sig en annan intressant detalj om stenålderns antika människor. År 2024 gjorde forskare ytterligare en intressant upptäckt – det visade sig att våra förfäder använde tuggummi för 10 000 år sedan. Det var inget välsmakande tuggummi, utan bara ett trögflytande ämne gjord av trädbark. Medan de studerade fyndet upptäckte forskare att forntida människor hade allvarliga problem med sina tänder och tandkött. Forskarna kunde också avgöra vad de åt. Du kan lära dig mer om allt detta i vår artikel “10 000-åriga tuggummi avslöjar mycket om stenåldersmänniskor.”

Stenåldersmänniskors liv. Varje år lär sig forskare mer och mer om stenåldersmänniskor. Foto.

Varje år lär sig forskare mer och mer om människorna på stenåldern

Och du prenumererar på våra kanaler i Zen och Telegram? Om inte är det dags att fixa det!

Piercing är mycket populärt än idag. Baserat på allt som skrivits ovan visar det sig att denna metod för att dekorera kroppen har funnits i tiotusentals år. Många tycker att piercingar är vackra, men i vissa fall kan de orsaka hälsoproblem. Till exempel är vissa män och kvinnor allergiska mot de material som används, och ibland kan piercingar orsaka infektioner. Du kan läsa om detta i vårt material “Hur örhängen och andra piercingar påverkar människors hälsa.”


Date:

by