Den ældste piercing i verden blev fundet – den ændrede talemåden

Tilbage i 1913 blev et menneskeskalle omkring 12.000 år gammelt fundet i Afrika. Hans tænder var meget slidte, og forskerne troede i begyndelsen, at det skyldtes, at de tyggede hårde planter. Men så var der en antagelse om, at oldtidens mand havde en piercing i munden – en dekoration, der sættes ind i kroppen ved at gennembore huden. Der var ingen overbevisende beviser for dette, men videnskabsmænd begyndte at antage, at folk begyndte at bære piercinger i stenalderen. For nylig, i Tyrkiet, lykkedes det arkæologer at finde uigendrivelige beviser for dette. Ved siden af ​​oldtidens menneskers hoveder opdagede de små smykker, der præcist blev sat ind i huden. Dette blev gjort af en grund, men som et ritual.

Den ældste piercing i verden er fundet - det ændrede måden, de taler på. Oldtidens mennesker bar piercinger, men de var lavet af sten. Foto.

Gamle mennesker bar piercinger, men de var lavet af sten

Den ældste piercing i verden

Smykker lavet af sten og vulkansk glas, som blev brugt af oldtidens mennesker som piercinger, blev fundet på stenalderstedet Boncuklu Tarla. Dette sted ligger 450 kilometer fra Mount Ararat, den højeste top i Tyrkiet.

I alt lykkedes det forskerne at finde 106 smykker. Mange af dem er dårligt bevaret den dag i dag, men 85 eksemplarer viste sig at være intakte nok til forskning. De blev hovedsageligt lavet af kalksten, flodsten eller obsidian. Diameteren af ​​den del af smykket, der blev sat ind i huden, var mindst 7 millimeter. Det betyder, at folk skulle lave ret store huller i huden for at installere piercingen.

Den ældste piercing i verden. Stenpiercing af gamle mennesker. Foto.

Stengennemboring af gamle mennesker

Forskere er ikke i tvivl om, at disse smykker var beregnet specifikt til piercing. Faktum er, at de alle blev fundet i nærheden af ​​kranier fra gamle mennesker. De var i stand til at identificere syv typer smykker, som hver især blev indsat i forskellige dele af kroppen. For eksempel blev nogle sten tydeligt sat ind i ørerne, andre i læberne og så videre. Forskere mener også, at oldtidens mennesker endda dekorerede deres hage, hals og bryst.

Vi vidste, at der i den neolitiske æra (ny stenalder) var artefakter, der ligner øreringe. , de er fundet mange steder. Men vi har endnu ikke fundet noget, der kunne bevise, at de er slidt på kroppen,” forklarede en af ​​undersøgelsens forfattere, Emma Baysal.

Hvorfor piercing blev opfundet

Fortidens menneskers tænder var mærkbart slidt i nogle områder. Ifølge forfatterne til det videnskabelige arbejde kunne et sådant slid ikke være opstået, mens man spiste fast føde. Mest sandsynligt var tænderne slidt ned som følge af konstant friktion mod piercingen på underlæben.

Hvorfor piercing blev opfundet. Måder at bære piercinger af gamle mennesker. Foto.

Måder for gamle mennesker at bære piercinger

Forskerne bemærkede, at piercinger kun blev fundet i voksnes grave. Det vil sige, at disse dekorationer ikke var beregnet til børn. På baggrund af dette foreslog de, at kropsudsmykning var en del af et ritual for en persons overgang fra barndom til voksenliv. Det er muligt, at piercinger ændrede den måde, folk talte på – dette kunne være en bevidst beslutning.

Hvorfor piercinger blev opfundet. Piercinger er blevet fundet i eller nær øregangene eller underkæberne på skeletter. Foto.

Piercinger er blevet fundet i eller nær øregangene eller underkæberne på skeletter

Ifølge Emma Baysal vidste de gamle indbyggere i Boncuklu-Tarli helt sikkert, hvordan de skulle lave kunstfærdige smykker til deres kroppe. For eksempel kunne de lave perler, armbånd og vedhæng af forskellige materialer. I det væsentlige blev smykker brugt som et middel til selvudtryk – det viste, at en person allerede var voksen. I dag bruges piercing også i et lignende scenario.

Læs også:Hvordan vil tatoveringer se ud i alderdommen?

Stenaldermenneskets liv

Så takket være det nye fund har forskerne lært en anden interessant detalje om de gamle mennesker i stenalderen. I 2024 gjorde forskere endnu en interessant opdagelse – det viste sig, at vores forfædre brugte tyggegummi for 10.000 år siden. Det var ikke en velsmagende tyggegummi, men blot et tyktflydende stof lavet af træbark. Mens de studerede fundet, fandt forskerne ud af, at gamle mennesker havde alvorlige problemer med deres tænder og tandkød. Forskerne var også i stand til at bestemme, hvad de spiste. Du kan lære mere om alt dette i vores artikel “10.000-årige tyggegummi afslører meget om stenaldermennesker.”

Stenaldermenneskets liv. Hvert år lærer forskere mere og mere om stenaldermennesker. Foto.

Hvert år lærer videnskabsmænd mere og mere om stenalderens mennesker

Og du abonnerer på vores kanaler i Zen og Telegram? Hvis ikke, er det tid til at rette op på det!

Piercing er meget populær selv i dag. Baseret på alt skrevet ovenfor, viser det sig, at denne metode til at dekorere kroppen har eksisteret i titusinder af år. Mange mennesker finder piercinger smukke, men i nogle tilfælde kan de give helbredsproblemer. For eksempel er nogle mænd og kvinder allergiske over for de anvendte materialer, og nogle gange kan piercinger forårsage infektioner. Du kan læse om dette i vores materiale “Hvordan øreringe og andre piercinger påvirker menneskers sundhed.”


Date:

by