Hvornår begyndte oldtidens mennesker at bære tøj?

Mennesker opstod fra abe-lignende forfædre, der havde hår over hele kroppen. På et tidspunkt kom de ned fra træerne, begyndte at gå på to ben og tabte samtidig håret. Derfor havde de brug for beskyttelse mod vejret, da klimaet med jævne mellemrum ændrede sig og blev meget hårdt. Men hvornår begyndte oldtidens mennesker først at bruge tøj? Desværre er dette spørgsmål svært at besvare, da tøj, i modsætning til værktøj eller knogler, ikke er bevaret. Selvfølgelig kan nogle konklusioner drages baseret på indirekte beviser, såsom dyreknogler med spor af flåning, gamle syredskaber osv. Men selv disse artefakter vil næppe give et præcist svar på det stillede spørgsmål. Derfor vendte forskere sig også mod lusens udvikling ved at studere deres DNA.

Da gamle mennesker begyndte at bære tøj. Forskere har ikke nøjagtige data om, hvornår folk begyndte at bære tøj, men tidsperioden, hvor dette skete, er kendt. Foto.

Da lus tilpassede sig til at leve på menneskekroppen

Det ser ud til, hvad der kunne være forholdet mellem udviklingen af ​​lus og at bære tøj? Sagen er, at disse insekter har en funktion – de er kun tilpasset deres begrænsede levested. For eksempel kan lus, som udviklede sig til at leve på hovedet, ikke overleve i kønsbehåringen. De er heller ikke i stand til at overleve i menneskelig beklædning, som de udviklede tøjsømme kan. Sidstnævnte er på nogle måder universelle, da de er i stand til at leve af fibre af forskellige typer.

Før menneskelige forfædre mistede deres hår, strejfede lus højst sandsynligt rundt i kroppen i stedet for kun at leve på hovedet. For at opklare disse insekters evolutionære historie undersøgte videnskabsmænd deres DNA. Resultaterne viste, at hovedlus og kønslus delte sig i to forskellige typer for omkring tre millioner år siden. Menneskelig genetik viser, at kropshår blev tabt for omkring 1,2 millioner år siden.

Tilsammen indikerer ovenstående undersøgelser en række gange, hvor menneskelige forfædre mistede hår. Folk begyndte dog ikke at gå i tøj med det samme, men efter noget tid.

Når lus tilpassede sig til at leve på den menneskelige krop. Kropslus fortalte videnskabsmænd, når folk begyndte at bære tøj. Foto.Kropslus fortalte videnskabsmænd, hvornår folk først begyndte at gå i tøj

Da folk først begyndte at gå i tøj

For at finde ud af, hvornår mennesker først begyndte at bære tøj, analyserede forfatterne DNA'et af hoved- og kropslus og fandt ud af, at sidstnævnte divergerede for omkring 170.000 år siden, under den næstsidste istid, som rapporteret i undersøgelsen. Det kan konkluderes, at i løbet af denne periode begyndte folk at bære tøj.

Der er dog tegn på, at homininer (den gruppe, der omfatter moderne mennesker og deres nærmeste uddøde slægtninge) begyndte at bære tøj meget tidligere. Dette fremgår af snit på knoglerne af en bjørn, der blev opdaget på et sted for gamle mennesker i Tyskland. Disse data indikerer, at folk begyndte at bruge bjørneskind for cirka 300 tusind år siden, som vi beskrev tidligere.

Som videnskabsmænd forklarer, efterlader flåning de fleste sår på ribbenene, kraniet og poterne. Forfatterne af undersøgelsen begyndte at studere dyreknogler opdaget i forskellige dele af verden, der dateres tilbage til omkring samme tid, og de fandt også karakteristiske mærker fra flåning.

Hvornår begyndte folk først at bære tøj? Folk begyndte at bruge bjørneskind til tøj for omkring 300 tusind år siden. Foto.

Folk begyndte at bruge bjørneskind til tøj for omkring 300 tusinde år siden

Det er sandt, at folks brug af bjørneskind ikke betyder, at de bar tøj. Skindene kunne for eksempel bruges til at bygge shelters. Men i betragtning af de lave temperaturer på det tidspunkt, og det faktum, at folk var engageret i indsamling og jagt, tjente skind stadig som materiale til tøj.

Hvorfor opstod kropslus senere end tøj?

Ud fra alt det ovenstående opstår spørgsmålet — Hvorfor tilpassede lus sig til at leve i menneskeligt tøj kun 130 tusind år efter, at folk begyndte at bruge tøj lavet af skind? Faktum er, at lus kun kunne udvikle sig, når tøj blev en permanent egenskab hos mennesker. Hvis folk bar tøj fra tid til anden, ville insekter ikke kunne overleve på dem, da de konstant skal fodre.

Mest sandsynligt bar folk for 300 tusind år siden ikke tøj hele tiden. Derudover er forskellige grupper af mennesker sandsynligvis begyndt og holdt op med at bære tøj mange gange gennem deres primitive historie. For eksempel ved man, at for mellem 32.000 og 12.000 år siden gemte tasmanske aboriginer sig for kulden i huler og bar tøj. Dette fremgår af knoglesyle, hudskrabere og andre artefakter.

Hvorfor opstod kropslus senere end tøj? Aboriginerne i Tasmanien bar tøj indtil slutningen af ​​sidste istid. Foto.

Aboriginerne fra Tasmanien bar tøj indtil slutningen af ​​den sidste istid

Men efter istidens afslutning Da klimaet blev varmere, holdt de op med at have tøj på. I stedet bar de smykker og malede simpelthen deres kroppe. Derfor er tidsforskellen mellem brugen af ​​bjørneskind og udviklingen af ​​kropslus ikke overraskende.

Følg linket til vores ZEN-KANAL. Vi har forberedt en masse interessante, spændende materialer dedikeret til videnskab til dig.

Lad os endelig minde dig om, at efter tøj begyndte folk også at få sko. Dette skete for mellem 79.000 og 148.000 år siden. Ved at følge linket kan du lære om det i detaljer og finde ud af, hvordan det udviklede sig.


Date:

by