Genetiska mutationer som gör människor vackra

Många människor associerar ordet “mutation” med något dåligt. I de flesta fall är detta verkligen inte särskilt bra, eftersom förändringar i genetisk information orsakar allvarliga sjukdomar. Till exempel, med en mutation i WRN-genen, diagnostiseras en person medWerners syndrom– redan vid 20 års ålder ser sådana människor ut som äldre och lider av åldersrelaterade sjukdomar. Många genetiska sjukdomar orsakar problem hos personer med psykisk hälsa, motorisk kontroll och så vidare. Men vissa förändringar i gener ger män och kvinnor egenskaper som ger dem unik skönhet. Låt oss ta reda på vilka mutationer som gör människor vackra, och se till detta genom att titta på fotografierna.

Genetiska mutationer som gör människor vackra. Vissa mutationer ger människor unik skönhet. Foto.

Vissa mutationer ger människor unik skönhet

Innehåll

  • 1 Mutation av blå ögon
  • 2 Mutation av olika ögonfärger
  • 3 Mutation av fräknar i ansiktet och på kroppen
  • < li>4 vita hårstrån på huvudet
  • 5 Två rader ögonfransar i en person

Mutation av blå ögon

Alla primitiva människor var brunögda och blå ögonfärg är en mutation. För cirka 6 000–10 000 år sedan ändrade en av våra avlägsna förfäder OCA2-genen, som begränsar produktionen av melanin i iris. Melanin är ett färgämne, och ju högre koncentrationen är, desto mörkare är en persons ögon. Blåögda människor har lite av detta färgämne, vilket är anledningen till att deras ögon är slående i sin klarhet.

Mutation för blå ögon. Alla blåögda människor har en gemensam förfader. Foto.

Alla blåögda människor har en gemensam förfader

Mutation för blå ögon. På grund av brist på melanin är blåögda människor känsligare för ljus. Foto.

På grund av brist på melanin är blåögda människor känsligare för ljus

< p>Människor tycker att blå ögon är attraktiva eftersom de är sällsynta – män och kvinnor med havsvattenögon är mycket sällsynta för de flesta. Denna nyans av ögon lockar omedelbart uppmärksamhet och ibland är det omöjligt att ta blicken från dem.

Mutation av blå ögon. Resultaten av en nyligen genomförd studie visade att blåögda människor ser bättre än andra. Foto.

Resultaten av en nyligen genomförd studie visade att blåögda människor ser bättre än andra

< p>Läs också:5 föga kända fakta om blåögda människor som kommer att överraska dig

Mutation av olika ögonfärger

Ibland begränsar förändringar i OCA2-genen melaninproduktionen i endast ett öga. I det här fallet uppvisar personen heterokromi—var och en av hans ögon har sin egen, individuella färg. Vissa män och kvinnor upplever också sektorheterokromi, där ett öga är färgat i två färger samtidigt.

Mutation av olika ögonfärger. Tjej med heterokromi. Foto.

Flicka med heterokromi

Mutation av olika ögonfärger. Heterokromi hos ett barn. Foto.

Heterokromi hos ett barn

Mutation av olika ögonfärger. Ett exempel på sektorsheterokromi. Foto.

Exempel på sektorheterokromi

Personer med heterokromi är också mycket attraktiva eftersom denna mutation gör dem unika. Män och kvinnor med olika ögonfärger är till och med ovanligare än blåögda människor. Denna mutation är också vanlig hos djur, särskilt katter och hundar.

Mutation av olika ögonfärger. Heterokromi hos katter. Foto.

Heterokromi hos katter

Mutation av fräknar i ansiktet och på kroppen

Vissa människor har fräknar i ansiktet, axlarna, armarna och andra delar av kroppen. Dessa är små pigmentfläckar på huden som är mörkgula till färgen. Tidigare trodde man att de uppträder enbart på grund av exponering för solljus. Och bara nyligen har forskare upptäckt att fräknar är resultatet av en mutation.

Mutation av fräknar i ansiktet och på kroppen. Fräknar har inte varit ett problem på länge - de är en vacker egenskap. Foto.

Fräknar har inte varit ett problem på länge – de är en vacker egenskap

< p>Förändringar i MC1R-genen gör att människokroppen producerar mindre melanin. Detta färgämne mörknar inte bara ögonen utan också huden – det är nödvändigt för skydd mot solljus. Med brist på melanin har vissa områden av huden en ojämn färg. Fräknar uppträder vanligtvis på utsatta delar av kroppen, eftersom solen fortfarande spelar en viss roll i denna process.

Mutation av fräknar i ansiktet och på kroppen. Fräknar i ansiktet på skådespelerskan Emma Watson. Foto.

Fräknar i ansiktet på skådespelerskan Emma Watson

Många människor brukade skämmas över sina fräknar. Men idag uppfattas det som en del av naturlig skönhet – många kändisar har fräknar, och de verkar betona sin skönhet.

Läs också:Hur, på grund av en sällsynt genmutation, en kvinna anklagades för seriemord och benådades sedan

Vit hårstrå på huvudet

Vissa människor har en vit hårstrå som växer på huvudet hela livet. Denna mutation kallas piebaldismoch är associerad med förändringar i KIT-genen, som bestämmer färgen på en persons hud, hår och ögon under fosterutvecklingen. På grund av denna mutation saknar ett hårstrå färg, och detta ger en person ett ovanligt utseende som drar till sig uppmärksamhet.

En vit hårstrå på huvudet. Ett exempel på piebaldism hos en mor och ett barn. Foto.

Ett exempel på piebaldism hos mor och barn

Piebaldism är ett sällsynt fenomen som förekommer 1 person bland 17 tusen människor. Mutationen ärvs och visar sig i mycket tidig ålder.

Två rader ögonfransar hos en person

En annan vacker mutation är distichiasis. Om en person har en mutation i FOXC2-genen växer en extra rad ögonfransar på ögonlocken. Tack vare detta blir utseendet väldigt uttrycksfullt. Den mest kända kvinnan med denna mutation var skådespelerskan Elizabeth Taylor. Det är känt att hennes föräldrar som barn ofta kallades till skolan för att deras dotter “använde smink”. Men flickans frodiga ögonfransar var naturliga.

Två rader med ögonfransar på en person. Ögonfransar av skådespelerskan Elizabeth Taylor. Foto.

Ögonfransar hos skådespelerskan Elizabeth Taylor

Disticiasis är vanligare inte hos människor, men hos hundar. Till exempel kan en andra rad ögonfransar ses hos bulldoggar, pekingeser, pudlar och Yorkshireterrier. Många ägare får reda på detta först efter att ha besökt en veterinär. Du kan känna igen distichiasis hos ett husdjur genom att det ofta kliar sig i ögonen och de ofta blir röda.

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. På så sätt missar du inget intressant!

På vår webbplats finns en annan liknande artikel “5 avvikelser i utseende som gör människor unika.” Vi rekommenderar starkt att läsa!


Date:

by