Varför Mars hade en bättre chans till liv än jorden

Livet på vår planet kunde ha sitt ursprung tack vare organiska molekyler som bars av asteroider. Men enligt nyare forskning fanns samma molekyler på Mars, och de introducerades för 4,5 miljarder år sedan. Dessutom hade planeten stora vattenreserver. Det betyder att den röda planeten också hade allt som behövs för livets uppkomst. Dessutom, enligt forskare, var förhållandena här ännu bättre än på jorden. Det betyder att sökandet efter spår av liv på den röda planeten har en god chans att krönas med framgång.

Varför hade Mars en bättre chans att uppstå livet än jorden? På Mars fanns det bättre förutsättningar för livets uppkomst än på jorden. Foto.

På Mars fanns det bättre förutsättningar för livets ursprung än på jorden

Forntida asteroider är lättare att studera på Mars

Solsystemet har ett asteroidbälte, samt fyra steniga planeter, inklusive jorden och Mars. Strax efter bildandet av dessa planeter började de utsättas för allvarliga bombardement, när en ström av asteroider bokstavligen började falla in i den inre delen av solsystemet.

Forskare kan nu utforska dessa asteroider tack vare Mars. Tyvärr ger inte vår planet en sådan möjlighet. Detta beror på det faktum att rymdobjekt som faller på planeten med tiden blir en del av dess skorpa. Det är dock känt att jordskorpan innehåller många tektoniska plattor som är i rörelse. Av denna anledning flyttade forntida meteoriter djupt in i planetens tarmar. Mars yta är orörlig, eftersom dess skorpa är fast. Det betyder att forntida asteroider och meteoriter som kraschade in i planeten bevarades i samma position och på samma platser där de befann sig för flera miljarder år sedan.

Forntida asteroider är lättare att studera på Mars. Det finns inga litosfäriska plattor på Mars, vilket är anledningen till att meteoriter och asteroider har bevarats. Foto.

Det finns inga litosfäriska plattor på Mars, vilket är anledningen till att meteoriter och asteroider har bevarats

Som ett resultat kunde forskare analysera mer än 30 gamla Mars-meteoriter. Med denna studie ville författarna svara på ett antal viktiga frågor om deras ursprung. Särskilt var forskarna intresserade av var de kom ifrån – från den inre eller yttre delen av solsystemet. Dessutom var det viktigt att ta reda på om asteroider och meteoriter innehöll organiskt material som kunde ge livets ursprung.

Asteroider tog med sig material för livets uppkomst till Mars

Genom att studera kromisotoper upptäckte forskare att meteoriterna var kolhaltiga kondriter som anlände till Mars från det yttre solsystemet. Med tanke på antalet av dessa asteroider på den röda planeten, liksom det faktum att 10 % av dem är gjorda av is, har forskare kommit fram till att det fanns tillräckligt med vatten på planeten för att liv skulle kunna uppstå.

Som ett resultat av “bombardement”-asteroiderna kunde Mars vara helt täckt med ett vattenlager 307 meter tjockt. Förresten, forskare upptäckte nyligen reserver av is på den röda planeten, som är tillräckligt för att översvämma hela ytan med vatten.

Asteroider förde material för livets ursprung till Mars. Asteroider förde stora mängder vatten och organiska molekyler till Mars. Foto.

Asteroider levererade stora mängder vatten och organiska molekyler till Mars

Studien visade också att asteroider förde organiska molekyler, inklusive aminosyror, till det inre solsystemet. Dessa material är nödvändiga för bildandet av RNA och DNA. Därför tror forskare att de tjänade som råmaterial för livets ursprung.

Studien fann också att Mars drabbades av massiva asteroidnedslag under de första 100 miljoner åren av dess evolution. Dessutom innehöll de organiska molekyler. Det vill säga, den röda planeten hade allt som behövs för livets ursprung. Forskare rapporterar detta i tidskriften Science Advances.

Varför liv kunde ha sitt ursprung på Mars

Enligt forskare var förhållandena på unga Mars idealiska för livets ursprung, till skillnad från jorden. Även om vår planet också hade allt som behövs för livets uppkomst, upplevde den en katastrofal händelse som inte lämnade någon chans för forntida mikroorganismer att överleva.

Varför liv kunde ha sitt ursprung på Mars. Jordens kollision med planeten Theia skulle ha förstört det framväxande livet. Foto.

En kollision mellan jorden och planeten Theia skulle ha förstört framväxande liv

Vi pratar om en kollision med planeten Theia, som var ungefär lika stor som Mars. Låt oss komma ihåg att månen dök upp som ett resultat av denna händelse. Förmodligen hände detta för 4,46 miljarder år sedan. Låt oss komma ihåg att vår planets ålder är 4,54 miljarder år.

Så, om liv uppstod före kollisionen med Thya, måste det bildas igen efter denna händelse. I Mars historia fanns det inga katastrofer av den här storleken förrän planeten förlorade sitt magnetfält.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett för dig många intressanta, spännande material dedikerade till vetenskap.

Förresten, månen bidrog indirekt till mättnaden av jordens atmosfär med syre. Därför kan vi säga att utan vår planets kollision med planeten Theia, skulle intelligent liv knappast kunna existera för närvarande.


Date:

by