Ryssland och Kina kommer att bygga en kärnreaktor på månen

Den ryska rymdorganisationen Roscosmos har meddelat planer på att bygga en kärnreaktor på månen i samarbete med Kina. Enligt planen kommer den att behöva tillhandahålla energi till den framtida rysk-kinesiska månbasen. Bygget kommer att utföras utan närvaro av människor. Det bör noteras att tillkännagivandet av avsikten att gemensamt bygga en internationell månforskningsstation (ILRS) gjordes redan 2021. Det kallades internationellt av den anledningen att projektet är “öppet för alla intresserade”, som det står i uttalandet.

Ryssland och Kina kommer att bygga en kärnreaktor på månen. Ryssland och Kina kommer att bygga en kärnreaktor på månen för en framtida månbas. Foto.

Ryssland och Kina kommer att bygga en kärnreaktor på månen för en framtida månbas

Varför behövs en kärnreaktor på månen

Närvaron av en pålitlig och konstant energikälla är en av de viktigaste förutsättningarna för konstruktionen av månbaser. För närvarande fungerar solpaneler som en energikälla för rymdfarkoster, inklusive månlandningsmoduler. De är dock effektiva bara när solen skiner.

Kom ihåg att på månen varar natten 14 jorddagar, så det är svårt att lagra energi i batterier under så lång tid. Dessutom är det osannolikt att solpaneler kommer att kunna generera tillräckligt med energi för att möta månbasens behov och samtidigt ladda ett stort antal batterier.

Varför behövs en kärnreaktor på månen? Reaktorn kommer att ge el till månbasen. Foto.

Reaktorn kommer att ge el till månbasen

En kärnreaktor är den optimala lösningen som energikälla på månen. Det måste sägas att redan i september 2023 tillkännagav brittiska forskare sina planer på att skapa en kompakt kärnreaktor som skulle drivas av små bränsleelement. Efter testning kommer NASA även att använda den för framtida uppdrag, inklusive månuppdrag.

När kärnreaktorn är byggd

Roscosmos meddelade att man kommer att försöka bygga en kärnreaktor tillsammans med China National Space Administration (CNSA) tisdagen den 5 mars. Enligt Roscosmos generaldirektör Yuri Borisov ska projektet genomföras vid årsskiftet 2033-2035. Han tillade också att arbetet med största sannolikhet kommer att utföras utan närvaro av människor. Dessutom är de nödvändiga tekniska lösningarna för detta nästan klara. Men inga tekniska detaljer om reaktorn och dess konstruktionsteknik är ännu kända.

För att leverera all nödvändig last planerar Roscosmos att använda kraftfulla kärnkraftsdrivna raketer. Byrån har dock ännu inte räknat ut hur man ska säkerställa säkerheten för sådana missiler. Det aktuella problemet är kärnreaktorns kylsystem, så byrån letar efter en lösning på detta problem, som rapporterats av Reuters.

När kommer kärnreaktorn att byggas? Kina har utforskat månens yta sedan 2013. Foto.

Kina har utforskat månens yta sedan 2013

< h2>Kinas närvaro på månen< /h2>

Kina har funnits på månen sedan 2013, då Chang'e 3-uppdraget landade en landare som bar en rover för månutforskning. Detta följdes av ytterligare två uppdrag, Chang'e-4 2019 och Chang'e-5 2020. De var också framgångsrika, som ett resultat av vilket rymdfarkosterna levererades till månen. Dessutom, som en del av det sista uppdraget, levererades prover av månjord till jorden.

Förresten, i år planerar CNSA att återigen leverera månjord till jorden för vidare forskning. Således har Kina aktivt utforskat månen i mer än 10 år och har gjort många viktiga upptäckter. Till exempel har kinesiska forskare upptäckt många gigantiska grottor. Enligt deras åsikt kan de användas för att bygga månbaser.

Kom ihåg att för närvarande, förutom Kina, endast fyra länder har lyckats skicka sina fordon till månen, eftersom detta än i dag är en svår uppgift. I synnerhet kraschade den ryska rymdfarkosten Luna-25 och lämnade efter sig en tio meter lång krater.

Kinas närvaro på månen. Kina planerar att landa på månen 2030. Foto.

Kina planerar att landa på månen 2030

Den kinesiska rymdförvaltningen förbereder också aktivt för landningen av astronauter på månen, vilket bör äga rum 2030. Under de kommande två åren kommer CNSA att börja skjuta upp gigantiska återanvändbara raketer som senare kommer att användas för bemannade uppdrag.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett många intressanta, spännande material tillägnat vetenskap åt dig.

Men Kina är kanske inte det första landet som landar människor på månen sedan slutet av Apollo-uppdraget. NASA arbetar för att komma före CNSA. Den amerikanska myndigheten förlitar sig för närvarande på privata uppdrag för att ta med nödvändig utrustning till månen som förberedelse för att landa människor. Det finns också för närvarande en rymdfarkost redan tillgänglig för flygning. Det första bemannade uppdraget, Artemis, har dock skjutits upp till 2026.


Date:

by