Rusland og Kina vil bygge en atomreaktor på Månen

Den russiske rumfartsorganisation Roscosmos har annonceret planer om at bygge en atomreaktor på Månen i samarbejde med Kina. Ifølge planen skal den levere energi til den fremtidige russisk-kinesiske månebase. Byggeriet vil blive udført uden tilstedeværelse af mennesker. Det skal bemærkes, at meddelelsen om hensigten om i fællesskab at bygge en international måneforskningsstation (ILRS) blev offentliggjort tilbage i 2021. Det blev kaldt internationalt af den grund, at projektet er “åbent for alle interesserede”, som det hedder i erklæringen.

Rusland og Kina vil bygge en atomreaktor på Månen. Rusland og Kina vil bygge en atomreaktor på Månen til en fremtidig månebase. Foto.

Rusland og Kina vil bygge en atomreaktor på Månen til en fremtidig månebase

Hvorfor er der brug for en atomreaktor på Månen

Tilstedeværelsen af ​​en pålidelig og konstant energikilde er en af ​​de vigtigste betingelser for konstruktionen af ​​månebaser. I øjeblikket tjener solpaneler som en energikilde til rumfartøjer, herunder månelandingsmoduler. De er dog kun effektive, når Solen skinner.

Husk, at på Månen varer natten 14 jorddage, så det er svært at gemme energi i batterier i så lang tid. Derudover er det usandsynligt, at solpaneler er i stand til at generere nok energi til at opfylde månebasens behov og samtidig oplade et stort antal batterier.

Hvorfor er der brug for en atomreaktor på Månen? Reaktoren vil levere elektricitet til månebasen. Foto.

Reaktoren vil levere elektricitet til månebasen

En atomreaktor er den optimale løsning som energikilde på Månen. Det skal siges, at tilbage i september 2023 annoncerede britiske videnskabsmænd deres planer om at skabe en kompakt atomreaktor, der ville blive drevet af bittesmå brændselselementer. Efter afprøvning vil NASA også bruge det til fremtidige missioner, inklusive månemissioner.

Når atomreaktoren bygges

Roscosmos meddelte, at de vil forsøge at bygge en atomreaktor sammen med China National Space Administration (CNSA) tirsdag den 5. marts. Ifølge Roscosmos generaldirektør Yuri Borisov skulle projektet være implementeret ved årsskiftet 2033-2035. Han tilføjede også, at arbejdet højst sandsynligt vil blive udført uden tilstedeværelse af mennesker. Desuden er de nødvendige teknologiske løsninger til dette næsten klar. Der kendes dog endnu ingen tekniske detaljer vedrørende reaktoren og dens konstruktionsteknologier.

For at levere al den nødvendige last planlægger Roscosmos at bruge kraftige atomdrevne raketter. Agenturet har dog endnu ikke fundet ud af, hvordan man sikrer sikkerheden af ​​sådanne missiler. Det aktuelle problem er atomreaktorens kølesystem, så agenturet leder efter en løsning på dette problem, som rapporteret af Reuters.

Hvornår skal atomreaktoren bygges? Kina har udforsket Månens overflade siden 2013. Foto.

Kina har udforsket Månens overflade siden 2013

< h2>Kinas tilstedeværelse på Månen< /h2>

Kina har været på månen siden 2013, da Chang'e 3-missionen landede en lander, der bar en måneudforskningsrover. Dette blev efterfulgt af yderligere to missioner, Chang'e-4 i 2019 og Chang'e-5 i 2020. De havde også succes, hvilket resulterede i, at rumfartøjerne blev leveret til Månen. Desuden blev der som en del af den sidste mission leveret prøver af månejord til Jorden.

I øvrigt planlægger CNSA i år igen at levere månejord til Jorden for yderligere forskning. Kina har således aktivt udforsket Månen i mere end 10 år og har gjort mange vigtige opdagelser. For eksempel har kinesiske videnskabsmænd opdaget mange gigantiske huler. Efter deres mening kan de bruges til konstruktion af månebaser.

Husk på, at det på nuværende tidspunkt, udover Kina, kun er lykkedes for fire lande at sende deres køretøjer til Månen, da dette den dag i dag er en vanskelig opgave. Især det russiske rumfartøj Luna-25 styrtede ned og efterlod et ti meter stort krater.

Kinas tilstedeværelse på Månen. Kina planlægger at lande på Månen i 2030. Foto.

Kina planlægger at lande på månen i 2030

Den kinesiske nationale rumadministration forbereder sig også aktivt på landingen af astronauter på månen, som skulle finde sted i 2030. I løbet af de næste to år vil CNSA begynde at opsende kæmpe genanvendelige raketter, der senere vil blive brugt til bemandede missioner.

Følg linket til vores ZEN-KANAL. Vi har forberedt en masse interessante, spændende materialer dedikeret til videnskab til dig.

Men Kina er muligvis ikke det første land, der lander mennesker på Månen siden slutningen af ​​Apollo-missionen. NASA arbejder på at komme foran CNSA. Det amerikanske agentur er i øjeblikket afhængig af private missioner for at bringe vigtigt udstyr til Månen som forberedelse til landing af mennesker. Der er også i øjeblikket et rumfartøj allerede tilgængeligt til flyvning. Den første bemandede mission, Artemis, er dog blevet udskudt til 2026.


Date:

by