Vilka sjukdomar led de gamla egyptierna av – de var värre än en förkylning?

Under utgrävningar i Egypten hittar arkeologer tusentals mumier av olika människor. Man tror att de gamla egyptierna mumifierade kroppar med hjälp av salt, olja och bandage för att bevara dem över tiden. Invånarna i det antika Egypten trodde på livet efter detta och, för att det skulle vara evigt, skyddades människokroppen med alla medel från nedbrytning. Det egyptiska tillvägagångssättet för mumifiering var mycket effektivt, tack vare vilka kroppar som var flera tusen år gamla perfekt bevarade till denna dag. Under sin studie avslöjar forskare många intressanta detaljer om faraonerna och vanliga invånare i det antika Egypten. Till exempel kan de redan nu berätta vilka sjukdomar de led av. Livet på den tiden var helt klart inte lätt, eftersom vi inte pratar om en vanlig förkylning.

Vilka sjukdomar led de forntida egyptierna av - de var värre än en förkylning. Invånarna i det antika Egypten led av många fruktansvärda sjukdomar. Foto.

Invånarna i det antika Egypten led av många fruktansvärda sjukdomar

Innehåll

  • 1 sjukdomar i det forntida Egypten
  • 2 Vad led de forntida egyptierna av?
    • 2.1 Malaria i det antika Egypten
    • 2.2 Kattburen sjukdom
    • 2.3 Visceral leishmaniasis
    • 2.4 Infektion med parasitmask

Sjukdomar i det antika Egypten

Invånarna i det antika Egypten led av olika sjukdomar, och många av dem finns också hos moderna människor. Till exempel led många män och kvinnor av tandvärk – de åt bröd och annan mat som orsakar karies, och medicinen för att behandla det var inte välutvecklad. På grund av tungt fysiskt arbete led de gamla egyptierna ofta av sjukdomar i ben och leder. Brist på mat ledde ofta till problem relaterade till vitamin- och mineralbrist. Till exempel på grund av detta försämrades människors hud eller de upplevde ofta trötthet.

Sjukdomar i det antika Egypten. Tandvård utvecklades i det antika Egypten, men det var mycket hårt. Foto.Tandvård utvecklades i det forntida Egypten, men det var mycket hårt

Samtidigt led också de gamla egyptierna från sjukdomar som är karakteristiska endast för dem. I den moderna världen är sådana sjukdomar mindre vanliga tack vare utvecklad medicin och förbättrade levnadsförhållanden.

Läs också:Forskare har återskapat ansiktena på invånarna i det antika Egypten mer än 2000 år gammal

Vad de gamla egyptierna var sjukaForskare lär sig oftast om vilka sjukdomar invånarna i det antika Egypten led av genom att studera deras mumifierade kroppar. Författarna till den vetenskapliga publikationen IFL Science talade nyligen om detta.

Malaria i det antika Egypten

I Egypten finns en klippig klyfta som kallas kungadalen. För tusentals år sedan byggdes faraonernas gravar där, inuti vilka arkeologer faktiskt hittade härskarnas mumifierade kroppar. De testade dem för spår av bakterien Plasmodium falciparum, som orsakar malaria hos människor. Denna infektionssjukdom överförs till människor genom bett av infekterade myggor och orsakar symtom som feber, frossa, huvudvärk, trötthet och så vidare. Om malaria lämnas obehandlad orsakar den komplikationer som kan leda till döden.

Malaria i det antika Egypten. Forntida egyptiska mumier har spår av malaria. Foto.

Forntida egyptiska mumier har spår av malaria

Av de 16 mumier som testades för malariapatogenen var fyra positiva. Den världsberömda faraon Tutankhamun infekterades med två stammar samtidigt – man tror att han var en mycket sjuk person, och denna upptäckt är övertygande bevis på detta. Men han dog inte på grund av sjukdom, eftersom det finns bevis för att han dog efter att ha fallit från sin vagn. Enligt professor Piers Mitchell testade de därefter 221 mumier för malaria och sjukdomen hittades i 49 av dem. Det visar sig att denna sjukdom var mycket vanlig – kanske är det orsaken till den höga dödligheten bland barn i det antika Egypten.

Detta är inte förvånande, för i Afrika är malaria fortfarande en mycket vanlig sjukdom som överförs genom insektsbett.

Artikel om ämnet:Malaria kan bli ännu farligare – forskare har upptäckt parasitmutationer

Sjukdom som överförs från katter

Spår av toxoplasmos hittades i många mumier. I hjärnan hos invånarna i det antika Egypten levde parasiter som överförs från katter – det låter läskigt, men många moderna människor har dem också. I de flesta fall är de inte farliga, men de påverkar ändå våra liv och beteenden. Till exempel kan Toxoplasma vara anledningen till att vi älskar katter så mycket. Det är möjligt att katter i det forntida Egypten betraktades som heliga djur just på grund av infektionen hos människor med toxoplasmos.

En sjukdom som överförs från katter. Kanske egyptierna älskade katter så mycket eftersom de var infekterade med toxoplasmos. Foto.

Egyptierna kanske älskade katter så mycket eftersom de var infekterade med toxoplasmos

Också om toxoplasmos: Dessa parasiter kan kontrollera människors och djurs sinnen, var försiktig

Visceral leishmaniasis

Ungefär 10 % av mumierna visade tecken på infektion med parasiter av släktet Leishmania. De överförs till människor genom bett av sandflugor. Den viscerala leishmaniasis som de orsakar påverkar inre organ som mjälte, lever och benmärg, vilket orsakar såväl feber som anemi. Utan behandling kan denna sjukdom leda till döden.

Visceral leishmaniasis. Insekter har varit och förblir de främsta bärarna av sjukdomar. Foto.

Insekter var och förblir de främsta bärarna av sjukdomar

Läs också :< /strong>Forskare hittar fällor i forntida gravar – sanning eller myt?

Infektion med parasitmask

Spår av parasitmaskar hittades också i vissa mumier. Några av dem förstörde matsmältningsorganen, och det finns också de som trängde direkt in i muskelvävnaden. När de är infekterade med parasitmaskar upplever människor problem med matsmältningssystemet: personen kan uppleva buksmärtor, diarré eller förstoppning. Vissa människor upplever svår kolik eller obehag i bukområdet. Dålig matsmältning, aptitlöshet och viktminskning på grund av otillräcklig absorption av näringsämnen är också möjliga.

I forntida egyptisk tid var dessa problem tydligt bekanta för alla. Och allt för att många livsmedelsprodukter var förorenade och dessutom var dåligt stekta.

Infektion med parasitmaskar. Förr i tiden var parasiter mycket farligare än de är idag. Foto.

I gamla tider var parasiter mycket farligare än idag

Även om det människor led ofta av allvarliga sjukdomar, medicinen i det antika Egypten var väl utvecklad, men bara enligt sin tids normer. Egyptierna hade kunskap om anatomin och funktionerna hos olika delar av kroppen – de fick denna kunskap i processen för mumifiering av döda människor. För att behandla sjukdomar använde de medicinalväxter och tog ibland till och med till kirurgiska operationer.

Visste du att vi har kanaler på Zen och Telegram? Varför finns vi redan mer än 100 tusen? Gå med oss!

Forskare känner till ett överraskande antal intressanta fakta om invånarna i det antika Egypten. Till exempel, 2023, avslöjade forskare vilka smutsiga skämt som var populära bland egyptier.


Date:

by