Varför har inte människor kunnat återvända till månen sedan Apollo-uppdraget?

På senare tid har många rymdorganisationer från olika länder försökt skicka sina landningsmoduler till månen. Samtidigt ser vi gång på gång misslyckandena i dessa uppdrag. Endast vissa enheter lyckas landa på månen. Till exempel, för första gången under de senaste 50 åren, landade en rymdfarkost med NASA-utrustning på ytan av jordens naturliga satellit. Men inte ens detta uppdrag gick smidigt — Under landningen vände enheten, och i allmänhet kunde den nå månens yta oskadd endast tack vare en lycklig olycka. Som ett resultat uppstår frågan — Varför har det inte skett några framsteg under det senaste halvseklet? Faktum är att under perioden 1968 till 1972 besökte människor månen 9 gånger, tekniken utvecklas, men det verkar som att det bara har blivit svårare att göra sådana flygningar.

Varför människor inte kan återvända till månen sedan Apollo-uppdraget. Under de senaste 50 åren har det inte blivit en lättare uppgift att flyga till månen, utan snarare tvärtom. Foto.

Under de senaste 50 åren har det inte blivit en lättare uppgift att flyga till månen, utan snarare tvärtom

Innehåll

  • 1 Vad är svårigheten att flyga till månen
  • 2 Varför har inte flyget blivit lättare sedan människor flög till månen?
    • 2.1 Att bemästra ny teknik
    • 2.2 Begränsad finansiering

Vad är svårigheten att flyga till månen

För närvarande har endast fem länder kunnat skicka sina fordon till månen — dessa är USA, Sovjetunionen, Kina, Indien och Japan. Förresten, det japanska månuppdraget var inte helt framgångsrikt, som det amerikanska Odyssey-programmet, som nämndes ovan. Den ryska landningsmodulen Luna-25, liksom ett antal andra, kraschade.

Detta är en tydlig bekräftelse på att även ett halvt sekel efter den sista mänskliga flygningen till månen är det fortfarande en komplex och farlig plats. Men vad är svårigheten att landa på månens yta?

Vad är svårigheten att flyga till månen. NASA:s första månuppdrag under de senaste 50 åren kan inte kallas helt lyckat. Foto.

NASA:s första månuppdrag under de senaste 50 åren kan inte kallas helt lyckat

Det största hindret är bristen på atmosfär på månen. För att vara mer exakt är atmosfären fortfarande närvarande, men den är väldigt subtil och förändras över tiden. Därför är det omöjligt att använda fallskärmar för att landa fartyg på månen. Istället använder enheterna motorer för att gå ner till ytan. Detta gör det mycket svårt att bromsa en rymdfarkost från några kilometer per sekund till helt stopp, eftersom det är nödvändigt att med hög precision kontrollera fartygets position i förhållande till månens yta, dess vertikala rörelse, nedstigningshastighet och höjd

Varför, eftersom människors flykt på Flights to the Moon inte har blivit lättare

Under det senaste halvseklet har teknologin börjat utvecklas med stormsteg, men detta har inte påverkade flygningar till månen. I detta avseende uppstod till och med konspirationsteorier om att amerikanerna faktiskt inte flög till satelliten. Det finns faktiskt flera anledningar till detta.

Varför har det inte blivit lättare att flyga sedan folk flög till månen? Det finns flera anledningar till varför flyg till månen inte har blivit mer tillgängliga än för 50 år sedan. Foto.

Det finns flera anledningar till att flyg till månen inte har blivit mer tillgängliga än för 50 år sedan

Utforskning ny teknologier

Allt har förändrats sedan människor landade på månen, inklusive tekniken som användes av Apollo-uppdragen på 60- och 70-talen. Programvara, sensorer och annan utrustning som användes för 50 år sedan är nu helt värdelös. Detta är en paradox förknippad med teknikens utveckling.

Å ena sidan har tekniken blivit mer avancerad, men å andra sidan — forskare kan nu inte använda tidigare erfarenheter för framtida uppdrag. Dessutom har generationen som arbetade med Apollo-uppdraget redan lämnat branschen, vilket gör att kunskap och erfarenhet i huvudsak går förlorad. Som ett resultat måste rymdorganisationer, inklusive NASA, lära sig från början.

Begränsad finansiering

Teknik spelar förvisso en viktig roll i rymdutforskning, men finansiering är ännu viktigare. På 60- och 70-talen, på höjden av rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen, var Apollo-programmet NASAs kärnuppdrag. Samtidigt sparade inte staten pengar – budgeten var 10 gånger högre än den nuvarande. Mellan 1960 och 1973 spenderade byrån 25,8 miljarder dollar (257 miljarder dollar justerat för inflation). Detta belopp uppgick till nästan 5 % av USA:s totala federala budget.

Begränsad finansiering. Apollo-programmets budget är många gånger högre än budgeten för nuvarande månuppdrag. Foto.

«Apollo»-programbudget många gånger högre än budgeten för nuvarande månuppdrag

För närvarande måste rymdorganisationer arbeta med mycket mindre budgetar, vilket gör uppgiften mycket svårare. Till exempel får NASA mindre än 0,5 % av landets totala federala utgifter, och denna budget spenderas inte bara på månuppdrag utan även på alla andra uppdrag, som byrån också har mycket av.

Att minska kostnaderna kräver att man hittar kostnadseffektiva lösningar. Om NASA tidigare var nöjda med kostnaden för till exempel tiotals miljarder dollar för en rymdfarkost, står nu forskare inför uppgiften att sänka kostnaderna till 100 miljoner dollar. Genom att minska kostnaderna ökar dessutom riskerna för misslyckanden.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett för dig en hel del intressant, spännande material dedikerat till vetenskap.

Men även under sådana förhållanden lyckas forskare nå viss framgång. Till exempel planerar NASA nu att skjuta upp den andra månroboten Griffin under andra halvan av detta år. Samtidigt upphör inte arbetet med utforskningen av Mars. Till exempel planerar byrån i november att skicka en rover till den röda planeten för att söka efter vatten.


Date:

by