Hvorfor Mars havde en bedre chance for liv end Jorden

Livet på vores planet kunne være opstået takket være organiske molekyler, der blev båret af asteroider. Men ifølge nyere forskning var de samme molekyler til stede på Mars, og de blev introduceret for 4,5 milliarder år siden. Derudover havde planeten store reserver af vand. Det betyder, at den røde planet også havde alt det nødvendige for livets oprindelse. Desuden, ifølge videnskabsmænd, var forholdene her endnu bedre end på Jorden. Det betyder, at søgen efter spor af liv på den røde planet har en god chance for at blive kronet med succes.

Hvorfor havde Mars en bedre chance for livets oprindelse end Jorden? På Mars var der bedre betingelser for livets oprindelse end på Jorden. Foto.

På Mars var der bedre betingelser for livets oprindelse end på Jorden

Gamle asteroider er nemmere at studere på Mars

Solsystemet har et asteroidebælte samt fire klippeplaneter, inklusive Jorden og Mars. Kort efter dannelsen af ​​disse planeter begyndte de at blive udsat for alvorlige bombardementer, da en strøm af asteroider bogstaveligt talt begyndte at falde ned i den indre del af solsystemet.

Forskere kan nu udforske disse asteroider takket være Mars. Desværre giver vores planet ikke en sådan mulighed. Dette skyldes det faktum, at rumobjekter, der falder på planeten, med tiden bliver en del af dens skorpe. Jordskorpen er dog kendt for at indeholde mange tektoniske plader, der er i bevægelse. Af denne grund flyttede gamle meteoritter dybt ind i planetens tarme. Mars overflade er ubevægelig, da dens skorpe er fast. Det betyder, at ældgamle asteroider og meteoritter, der styrtede ned på planeten, blev bevaret i samme position og på de samme steder, hvor de var for flere milliarder år siden.

Gamle asteroider er nemmere at studere på Mars. Der er ingen litosfæriske plader på Mars, hvorfor meteoritter og asteroider er blevet bevaret. Foto.

Der er ingen litosfæriske plader på Mars, hvorfor meteoritter og asteroider er blevet bevaret

Som et resultat var videnskabsmænd i stand til at analysere mere end 30 gamle Mars-meteoritter. Med denne undersøgelse ønskede forfatterne at besvare en række vigtige spørgsmål om deres oprindelse. Især interesserede forskerne sig for, hvor de kom fra – fra den indre eller ydre del af solsystemet. Derudover var det vigtigt at finde ud af, om asteroider og meteoritter indeholdt organisk materiale, der kunne give livets oprindelse.

Asteroider bragte materialer til livets oprindelse til Mars

Ved at studere chromisotoper opdagede forskerne, at meteoritterne var kulstofholdige kondritter, der ankom til Mars fra det ydre solsystem. I betragtning af antallet af disse asteroider på den røde planet, samt det faktum, at 10 % af dem er lavet af is, har forskere konkluderet, at der var vand nok på planeten til, at liv kunne opstå.

Som et resultat af “bombardement”-asteroiderne kunne Mars være fuldstændig dækket af et lag vand, der er 307 meter tykt. Forresten har forskere for nylig opdaget reserver af is på den røde planet, som er nok til at oversvømme hele overfladen med vand.

Asteroider bragte materialer til livets oprindelse til Mars. Asteroider bragte store mængder vand og organiske molekyler til Mars. Foto.

Asteroider leverede store mængder vand og organiske molekyler til Mars

Undersøgelsen viste også, at asteroider bragte organiske molekyler, herunder aminosyrer, til det indre solsystem. Disse materialer er nødvendige for dannelsen af ​​RNA og DNA. Derfor mener videnskabsmænd, at de tjente som råmateriale til livets oprindelse.

Undersøgelsen fandt også, at Mars blev ramt af massive asteroider i løbet af de første 100 millioner år af sin udvikling. Desuden indeholdt de organiske molekyler. Det vil sige, at den røde planet havde alt det nødvendige for livets oprindelse. Forskere rapporterer dette i tidsskriftet Science Advances.

Hvorfor liv kunne være opstået på Mars

Ifølge forskere var forholdene på unge Mars ideelle for livets oprindelse, i modsætning til Jorden. Selvom vores planet også havde alt, hvad der var nødvendigt for livets fremkomst, oplevede den en katastrofal begivenhed, der ikke efterlod nogen chance for gamle mikroorganismer til at overleve.

Hvorfor liv kunne være opstået på Mars. Jordens kollision med planeten Theia ville have ødelagt det nye liv. Foto.

En kollision mellem Jorden og planeten Theia ville have ødelagt nye liv

Vi taler om en kollision med planeten Theia, som i størrelse lignede Mars. Lad os huske, at som et resultat af denne begivenhed dukkede Månen op. Formentlig skete dette for 4,46 milliarder år siden. Lad os huske, at vores planets alder er 4,54 milliarder år.

Hvis liv opstod før kollisionen med Thya, måtte det således dannes igen efter denne begivenhed. I Mars' historie var der ingen katastrofer af denne størrelsesorden, før planeten mistede sit magnetfelt.

Følg linket til vores ZEN-KANAL. Vi har forberedt en masse interessante, spændende materialer dedikeret til videnskab til dig.

Månen bidrog i øvrigt indirekte til mætning af Jordens atmosfære med ilt. Derfor kan vi sige, at uden vores planets kollision med planeten Theia, kunne intelligent liv næppe eksistere på nuværende tidspunkt.


Date:

by