Ett ovanligt djur som dör ut i flera månader varje år

Det finns ett unikt djur på jorden som helt dör ut varje år, men som föds på nytt varje gång. Dessutom är denna utrotning inte förknippad med en minskning av befolkningen, utan är en evolutionär egenskap som gjorde det möjligt för denna varelse att anpassa sig till miljöförhållanden. Vi talar om en reptil känd som Labordi-kameleonen (Furcifer Labordi), som lever i den sydvästra delen av Madagaskar. Livslängden för detta djur överstiger inte 4-5 månader, medan denna art helt enkelt inte existerar under flera månader om året. På grund av sin korta livslängd är Labordes kameleoner också en av de kortlivade fyrbenta ryggradsdjuren.

Ett ovanligt djur som dör ut i flera månader varje år. Furcifer Labordi kameleoner dör ut i flera månader varje år. Foto.

Labordes kameleonter börjar sina liv med att kläckas synkront från sina ägg i början av regnperioden i november. De når vuxenstorlek i januari. På mindre än två månader ökar kameleonterna i storlek med 4-5 gånger, vilket gör dem till rekordhållare för den snabbaste tillväxttakten.

Furcifer Labordi når sexuell mognad vid en ålder av mindre än två månader, som rapporterats i en studie från 2017. Hanarnas kroppslängd når 9 cm, och honorna blir upp till 7 cm långa.

Labordes kameleoner är utrotningshotade ödlor. Furcifer Labordihanar blir 9 cm långa. Foto.

Furcifer Labordi-hanar blir 9 cm långa

Efter parning börjar kameleoner åldras snabbt och i slutet av regnperioden, som kommer i mars, dör de ut i massor. Således utvecklas äggen hos dessa varelser längre än deras liv på jorden varar.

Varför håller Labordes kameleonter på att dö ut

Enligt IftScince dör honorna bara timmar efter att de lagt sina ägg och täcker dem med sand. Anledningen är att de lägger all sin energi på att producera ägg. Uppenbarligen krävs mycket energi, eftersom äggen behöver överleva en lång torka under jorden. Kameleoner tillbringar 8-9 månader i form av ett embryo under utveckling, det vill säga, som nämnts ovan, tillbringar de större delen av sitt liv i ägget.

Varför dör Labordes kameleonter ut? Labordes kameleonter dör i slutet av regnperioden. Foto.

Labordes kameleonter dör i slutet av regnperioden

Den korta livslängden är en anpassning av dessa varelser till sin miljö. Denna funktion gör att de kan överleva den varma, torra årstiden. Faktum är att de hoppar över det, eftersom de är i ägget vid denna tidpunkt, vilket gör att de inte upplever några svårigheter i samband med plötsliga säsongsbetonade klimatförändringar.

Det måste sägas att i olika regioner på Madagaskar är tiden för utrotningen av dessa kameleoner olika. I varmare, fuktigare områden lever vuxna något längre. Och en gång upptäckte forskare till och med att en hona, efter en onormalt lång regnperiod, kunde leva längre än vanligt, vilket ledde till att hon väntade till nästa häckningssäsong.

Forskare kunde också förlänga hanarnas liv på konstgjord väg genom att hålla dem under gynnsamma förhållanden. Men i det vilda dör som regel alla vuxna ut efter reproduktion. Därför finns det inga Furcifer Labordi-kameleoner i världen under flera månader om året.

Varför dör Labordes kameleonter ut? I dödsögonblicket skimrar huden på Labordes kameleont i olika färger. Foto.

I dödsögonblicket skimrar huden på Laborde-kameleonten i olika färger

Kameleoner ändrar hudfärg när de dör

En dag, när forskare ville spåra hela livscykeln för en kameleont och filma den på kamera, upptäckte de en ovanlig egenskap som aldrig tidigare observerats i naturen. Under de sista minuterna av sitt liv blev kameleontens hud täckt av kaotiska flerfärgade mönster. Som Live Science rapporterar, före döden, skimrar en kameleonts hud och ändrar färg, som fyrverkerier.

Denna funktion har en ganska enkel förklaring. För att ändra hudfärg expanderar kameleoner eller drar ihop speciella celler som innehåller nanokristaller. Detta förändrar hur dessa nanokristaller reflekterar ljus. Låt oss påminna dig om att med denna princip skapade forskare till och med ett speciellt material som kan ändra färg.

Ett ovanligt djur som dör ut i flera månader varje år. Kameleoner ändrar hudfärg när de dör. Foto.

När djuret dör börjar nervsignaler överföras kaotiskt och ändra formen på hudceller, vilket resulterar i kaotiska multi- färgade mönster. Enligt forskare, under de sista minuterna av livet, när de ändrar färgen på sin hud, verkar kameleoner säga sina sista ord.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett för dig en hel del intressant, spännande material dedikerat till vetenskap.

Slutligen föreslår vi att du bekantar dig med en annan lika ovanlig kameleont. Dess egenhet ligger i dess storlek. Längden på detta djur överstiger inte 25 millimeter. Förresten, dessa varelser upptäcktes också på ön Madagaskar.


Date:

by