Et usædvanligt dyr, der uddør i flere måneder hvert år

Der er ét unikt dyr på Jorden, der dør fuldstændigt ud hvert år, men genfødes hver gang. Desuden er denne udryddelse ikke forbundet med en reduktion i befolkningen, men er et evolutionært træk, der gjorde det muligt for dette væsen at tilpasse sig miljøforholdene. Vi taler om et krybdyr kendt som Laborde-kamæleonen (Furcifer Labordi), som lever i den sydvestlige del af Madagaskar. Levetiden for dette dyr overstiger ikke 4-5 måneder, mens denne art i flere måneder om året simpelthen ikke eksisterer. På grund af deres korte levetid er Labordes kamæleoner også en af ​​de kortestlevende firbenede hvirveldyr.

Et usædvanligt dyr, der uddør i flere måneder hvert år. Furcifer Labordi kamæleoner uddør i flere måneder hvert år. Foto.

Labordes kamæleoner begynder deres liv ved at klækkes synkront fra deres æg i begyndelsen af ​​regntiden i november. De når voksen størrelse i januar. På mindre end to måneder vokser kamæleoner i størrelse 4-5 gange, hvilket gør dem til rekordholdere for den hurtigste vækstrate.

Furcifer Labordi når seksuel modenhed i en alder af mindre end to måneder, som rapporteret i en undersøgelse fra 2017. Hannernes kropslængde når 9 cm, og hunnerne bliver op til 7 cm lange.

Labordes kamæleoner er truede firben. Hannerne Furcifer Labordi når 9 cm i længden. Foto.

Furcifer Labordi-hann bliver 9 cm i længden

Efter parring begynder kamæleoner at ældes hurtigt, og i slutningen af regntiden, som kommer i marts, dør de ud i massevis. Således udvikler disse skabningers æg længere, end deres liv på jorden varer.

Hvorfor er Labordes kamæleoner ved at uddø

Ifølge IftScince dør hunnerne kun få timer efter, at de har lagt deres æg og dækket dem med sand. Årsagen er, at de bruger al deres energi på at producere æg. Det er klart, at der kræves en masse energi, da æggene skal overleve en lang tørke under jorden. Kamæleoner tilbringer 8-9 måneder i form af et udviklende embryo, det vil sige, som nævnt ovenfor, tilbringer de det meste af deres liv i ægget.

Hvorfor dør Labordes kamæleoner ud? Labordes kamæleoner dør med slutningen af ​​regntiden. Foto.

Labordes kamæleoner dør med slutningen af ​​regntiden

Den korte levetid er en tilpasning af disse væsner til deres miljø. Denne funktion giver dem mulighed for at overleve den varme, tørre sæson. Faktisk springer de det over, idet de er i ægget på dette tidspunkt, hvilket resulterer i, at de ikke oplever nogen vanskeligheder forbundet med pludselige sæsonbestemte klimaændringer.

Det skal siges, at i forskellige regioner af Madagaskar er tidspunktet for udryddelse af disse kamæleoner forskelligt. I varmere, mere fugtige områder lever voksne lidt længere. Og engang opdagede videnskabsmænd endda, at en hun efter en unormalt lang regnsæson var i stand til at leve længere end normalt, hvilket resulterede i, at hun ventede til næste ynglesæson.

Forskere var også i stand til at kunstigt forlænge hannernes liv ved at holde dem under gunstige forhold. Men i naturen dør alle voksne som regel ud efter reproduktion. Derfor er der i flere måneder af året ingen Furcifer Labordi kamæleoner i verden.

Hvorfor dør Labordes kamæleoner ud? I dødsøjeblikket skinner huden på Labordes kamæleoner i forskellige farver. Foto.

I dødsøjeblikket glitrer huden på Laborde-kamæleonen i forskellige farver

Kamæleoner ændrer hudfarve, når de dør

En dag, da videnskabsmænd ville spore hele livscyklussen for en kamæleon og filme den på kamera, opdagede de en usædvanlig egenskab, som aldrig var blevet observeret i naturen før. I de sidste minutter af dens liv blev kamæleonens hud dækket af kaotiske flerfarvede mønstre. Som Live Science rapporterer, før døden, glitrer en kamæleons hud og skifter farve, ligesom fyrværkeri.

Denne funktion har en ret simpel forklaring. For at ændre hudfarve udvider eller trækker kamæleoner sig sammen med specielle celler, der indeholder nanokrystaller. Dette ændrer den måde, disse nanokrystaller reflekterer lys på. Lad os minde dig om, at ved at bruge dette princip har videnskabsmænd endda skabt et specielt materiale, der kan ændre farve.

Et usædvanligt dyr, der uddør i flere måneder hvert år. Kamæleoner skifter hudfarve, når de dør. Foto.

Når dyret dør, begynder nervesignaler at blive overført kaotisk og ændre formen på hudceller, hvilket resulterer i kaotisk multi- farvede mønstre. Ifølge videnskabsmænd ser det ud til, at kamæleoner i de sidste minutter af livet, ændrer farven på deres hud, siger deres sidste ord.

Følg linket til vores ZEN-KANAL. Vi har forberedt en masse interessante, spændende materialer dedikeret til videnskab til dig.

Til sidst foreslår vi, at du gør dig bekendt med en anden lige så usædvanlig kamæleon. Dens ejendommelighed ligger i dens størrelse. Længden af ​​dette dyr overstiger ikke 25 millimeter. Disse væsner blev i øvrigt også opdaget på øen Madagaskar.


Date:

by