Nästan alla spindlar på jorden är giftiga, men människor är väl skyddade

På planeten jorden finns det ungefär 50 tusen arter av spindlar som skrämmer ett stort antal människor med sitt utseende. Bland dem finns både enorma varelser som taranteller och små spindlar som hästar. Man tror att många arter av spindlar inte är giftiga, men det är faktiskt inte så – alla arter, med ett par undantag, har giftproducerande körtlar. När vi pratar om giftiga arter menar vi oftast att de är farliga för människor. Till exempel de allt vanligaresvarta änkornaDe kan bita så mycket att smärta kommer att plåga offret i två veckor. Andra typer av spindlar, även de minsta som bor i våra hus och lägenheter, är också giftiga. Men giftets sammansättning och koncentration är sådan att det inte kan skada oss. Detta kan vara en stor uppenbarelse för många, så låt oss prata om det mer i detalj.

Nästan alla spindlar på jorden är giftiga, men människor är väl skyddade. Endast ett par spindelarter saknar giftkörtlar. Foto.

Giftkörtlar saknas bara hos ett par arter av spindlar

Innehåll

  • 1 De farligaste spindlarna för människor
  • 2 Vad är spindelgift gjord av
  • 3 Varför är spindlar giftiga
  • < li>4 Är husspindlar farliga för människor

De farligaste spindlarna för människor

Nästan alla spindlar är giftiga, men bara några dussin arter är farliga för människor. Den ovan nämnda svarta änkan fanns tidigare bara i de varma hörnen av vår planet, men i flera år i rad har invånare i Ryssland stött på den. De är inte aggressiva av sig själva, men om de provoceras kan bettet sällan undvikas. De injicerar ämnen i offrets kropp som orsakar svår smärta på platsen för bettet, illamående, kramper och till och med förlamning.

De farligaste spindlarna för människor. Svart änka spindel. Foto.

Black widow spindel

En annan farlig varelse är denbruna enstöringsspindeln. Dessa giftiga små finns oftast i USA och är cirka 2 centimeter långa. De tycker om att krypa in i sprickor i husväggarna, så de går ofta obemärkt förbi. Deras bett märks inte direkt – det känns som en mygga. Men efter 3-4 timmar uppstår huvudvärk och illamående. Därefter börjar nekros, det vill säga kroppsvävnader börjar bryta ner. Utan medicinsk vård kan en person dö.

De farligaste spindlarna för människor. Brun enstöring spindel. Foto.

Brun enstöringsspindel

En av de mest kända spindlarna som utgör ett stort hot mot människor är taranteller. Detta är inte en art, utan ett helt släkte, som omfattar cirka 200 arter. De flesta taranteller är inte farliga, men det finns arter som kan orsaka fruktansvärd smärta med sitt bett.

De farligaste spindlarna för människor. Vissa taranteller är mindre giftiga än andra. Foto.

Vissa taranteller är mindre giftiga än andra

Du kanske är intresserad av:I Thailand lever spindlar som “glöder av elektricitet”

Vad är spindelgift gjord av

Spindlarnas gift består liksom ormar av en blandning av olika ämnen. Det innehåller till exempel ofta nervgifter – de påverkar offrens nervsystem och gör ofta att de inte kan röra sig. Dessutom innehåller giftet från vissa spindlar cellgifter som orsakar nekros, det vill säga död av kroppsceller. Efter ett spindelbett kommer ofta kemiska föreningar in i kroppen som gör blodet tjockt, vilket ofta leder till döden.

Vad består spindelgift av? Strukturen hos en spindel. Foto.

Strukturen hos en spindel

En annan intressant artikel

strong> De mest giftiga växterna i världen

Varför är spindlar giftiga

Spindlar producerar inte gift för att döda människor. De behöver det bara för att inte dö av hunger – giftet hjälper till att snabbt döda insekter, som de flesta spindlar livnär sig på.

Spindeljakt på insekter är en process som består av många steg. De fångar främst bytesdjur med fällor gjorda av spindelnät. Vissa typer av spindlar attackerar insekter och andra varelser från att gömma sig.

Varför är spindlar giftiga? Varje typ av spindel har sin egen jaktstrategi. Foto.

Varje typ av spindel har sin egen jaktstrategi

Efter detta kastar spindlarna sina huggtänder (chelicerae) i byteskroppen. Ämnen som finns i giftet immobiliserar insekter och förvandlar även insidan till en flytande massa. Spindlar absorberar helt enkelt denna blandning av näringsämnen i sig själva. Efter att ha ätit kastar spindeln antingen ut resterna av sitt byte eller lämnar dem direkt på nätet.

Läs också: Hur farliga är tarantula spindlar och varför behöver de kroppshår

< h2>Är husspindlar farliga för människor

Även små spindlar som bor i vårt hem jagar på detta sätt. Och de har också gift i kroppen, men dess koncentration är så låg att den bara drabbar små insekter. Dessutom har små spindlar chelicerae så små att de inte kan bita genom mänsklig hud. Representanter för vissa arter lyckas bita, men på grund av den låga koncentrationen av giftet kommer en person på sin höjd att känna smärta och uppleva svullnad.

Är husspindlar farliga för människor? Närbild av en husspindel. Foto.

Husspindelnärbild

Enligt statistik dör människor varje år från spindelbett i världen bara några dussin personer. Om detta är sant, är spindlar inte farligare varelser än bin och getingar. I vissa fall kan dessa surrande insekter vara mer dödliga eftersom ämnena som finns i deras gift ibland orsakar allvarliga allergier som kan leda till döden.

Se till att prenumerera på vår Zen-kanal. På så sätt missar du inget viktigt!

Vetenskapen om att studera spindlar kallas araknologi. Experter inom detta område delar ofta intressanta upptäckter. Till exempel vet de mycket intressant om spindlar som väver nät under vattnet och äter honor efter parning.


Date:

by