Hvilke sygdomme led de gamle egyptere af – de var værre end en forkølelse?

Under udgravninger i Egypten finder arkæologer tusindvis af mumier af forskellige mennesker. Det menes, at de gamle egyptere mumificerede kroppe ved hjælp af salt, olie og bandager for at bevare dem over tid. Indbyggerne i det gamle Egypten troede på livet efter døden, og for at det skulle være evigt, blev menneskekroppen beskyttet med alle midler mod nedbrydning. Den egyptiske tilgang til mumificering var meget effektiv, takket være hvilke kroppe flere tusinde år gamle blev perfekt bevaret til denne dag. I løbet af deres undersøgelse afslører videnskabsmænd mange interessante detaljer om faraoerne og almindelige indbyggere i det gamle Egypten. For eksempel kan de allerede nu fortælle dig, hvilke sygdomme de led af. Livet dengang var tydeligvis ikke let, for vi taler ikke om en almindelig forkølelse.

Hvilke sygdomme led de gamle egyptere af - de var værre end en forkølelse. Indbyggerne i det gamle Egypten led af mange frygtelige sygdomme. Foto.

Indbyggerne i det gamle Egypten led af mange frygtelige sygdomme

Indhold

  • 1 sygdomme i det gamle Egypten
  • 2 Hvad led de gamle egyptere af
    • 2.1 Malaria i det gamle Egypten
    • 2.2 Kattebåren sygdom
    • 2.3 Visceral leishmaniasis
    • 2.4 Infektion med parasitorme

Sygdomme i det gamle Egypten

Indbyggerne i det gamle Egypten led af forskellige sygdomme, og mange af dem findes også hos moderne mennesker. For eksempel led mange mænd og kvinder af tandpine – de spiste brød og andre fødevarer, der forårsager huller i tænderne, og medicinen til at behandle det var ikke veludviklet. På grund af tungt fysisk arbejde led de gamle egyptere ofte af sygdomme i knogler og led. Mangel på mad førte ofte til problemer relateret til vitamin- og mineralmangel. For eksempel på grund af dette blev folks hud forringet, eller de oplevede ofte træthed.

Sygdomme i det gamle Egypten. Tandpleje blev udviklet i det gamle Egypten, men det var meget barsk. Foto.

Tandpleje blev udviklet i det gamle Egypten, men det var meget barskt

Samtidig led de gamle egyptere også fra sygdomme, der kun er karakteristiske for dem. I den moderne verden er sådanne sygdomme mindre almindelige takket være udviklet medicin og forbedrede levevilkår.

Læs også:Forskere har genskabt ansigterne på indbyggerne i det gamle Egypten mere end 2000 år gammel

Hvad de gamle egyptere var sygeForskere lærer oftest om, hvilke sygdomme indbyggerne i det gamle Egypten led af ved at studere deres mumificerede kroppe. Forfatterne til den videnskabelige publikation IFL Science talte for nylig om dette.

Malaria i det gamle Egypten

I Egypten er der en klippekløft kaldet Kongernes Dal. For tusinder af år siden blev faraoernes grave bygget der, hvori arkæologer faktisk fandt herskernes mumificerede kroppe. De testede dem for spor af bakterien Plasmodium falciparum, som forårsager malaria hos mennesker. Denne infektionssygdom overføres til mennesker gennem stik fra inficerede myg og forårsager symptomer som feber, kulderystelser, hovedpine, træthed og så videre. Hvis malaria ikke behandles, forårsager det komplikationer, der kan føre til døden.

Malaria i det gamle Egypten. Gamle egyptiske mumier har spor af malaria. Foto.

Gamle egyptiske mumier har spor af malaria

Af de 16 mumier, der blev testet for malariapatogenet, var fire positive. Den verdensberømte farao Tutankhamon blev inficeret med to stammer på én gang – det menes, at han var en meget syg person, og denne opdagelse er et overbevisende bevis på dette. Men han døde ikke på grund af sygdom, for der er tegn på, at han døde efter at være faldet fra sin vogn. Ifølge professor Piers Mitchell testede de efterfølgende 221 mumier for malaria, og sygdommen blev fundet i 49 af dem. Det viser sig, at denne sygdom var meget almindelig – måske er det årsagen til den høje dødelighed blandt børn i det gamle Egypten.

Det er ikke overraskende, for i Afrika er malaria stadig en meget almindelig sygdom, der overføres gennem insektbid.

Artikel om emnet:Malaria kan blive endnu farligere – videnskabsmænd har opdaget parasitmutationer

Sygdom overført fra katte

Spor af toxoplasmose blev fundet i mange mumier. I hjernen på indbyggerne i det gamle Egypten levede der parasitter, der overføres fra katte – det lyder skræmmende, men mange moderne mennesker har dem også. I de fleste tilfælde er de ikke farlige, men de påvirker stadig vores liv og adfærd. For eksempel kan Toxoplasma være årsagen til, at vi elsker katte så højt. Det er muligt, at katte i det gamle Egypten blev betragtet som hellige dyr netop på grund af infektionen af ​​mennesker med toxoplasmose.

En sygdom, der overføres fra katte. Måske elskede egypterne katte så meget, fordi de var inficeret med toxoplasmose. Foto.

Måske elskede egypterne katte så meget, fordi de var inficeret med toxoplasmose

Også om toxoplasmose: Disse parasitter kan kontrollere menneskers og dyrs sind, vær forsigtig

Visceral leishmaniasis

Ca. 10 % af mumierne viste tegn på infektion med parasitter af slægten Leishmania. De overføres til mennesker gennem bid af sandfluer. Den viscerale leishmaniasis, de forårsager, påvirker indre organer såsom milt, lever og knoglemarv, hvilket forårsager feber såvel som anæmi. Uden behandling kan denne sygdom føre til døden.

Visceral leishmaniasis. Insekter har været og forbliver de vigtigste bærere af sygdomme. Foto.

Insekter var og forbliver de vigtigste bærere af sygdomme

Læs også :< /strong>Forskere finder fælder i gamle grave – sandhed eller myte?

Infektion med parasitorme

Spor af parasitiske orme blev også fundet i nogle mumier. Nogle af dem ødelagde fordøjelsesorganerne, og der er også dem, der trængte direkte ind i muskelvæv. Når de er inficeret med parasitiske orme, oplever folk problemer med fordøjelsessystemet: personen kan opleve mavesmerter, diarré eller forstoppelse. Nogle mennesker oplever svær kolik eller ubehag i maveområdet. Dårlig fordøjelse, tab af appetit og vægttab på grund af utilstrækkelig optagelse af næringsstoffer er også muligt.

I oldtidens egyptiske tider var disse problemer tydeligvis velkendte for alle. Og alt sammen fordi mange fødevarer var forurenede og også var dårligt stegte.

Infektion med parasitorme. I oldtiden var parasitter meget farligere, end de er i dag. Foto.

I oldtiden var parasitter meget farligere end i dag

Selvom det mennesker led ofte af alvorlige sygdomme, medicin i det gamle Egypten var veludviklet, men kun efter sin tids standarder. Ægypterne havde viden om anatomien og funktionerne i forskellige dele af kroppen – denne viden fik de i processen med mumificering af døde mennesker. For at behandle sygdomme brugte de lægeplanter, og nogle gange greb de endda til kirurgiske operationer.

Vidste du, at vi har kanaler på Zen og Telegram? Hvorfor er der allerede mere end 100 tusind af os? Kom med os!

Forskere kender et overraskende antal interessante fakta om indbyggerne i det gamle Egypten. For eksempel afslørede forskere i 2023, hvilke beskidte vittigheder der var populære blandt egyptere.


Date:

by