Vi kunde se levande mammutar så tidigt som 2028

Nyheter om att forskare vill återuppliva mammutar dyker upp nästan varje år. Ett av huvudföretagen som gör detta är Colossal Biosciences. Bioteknologerna som arbetar där försöker ta reda på vilka mammutgener som var ansvariga för deras motståndskraft mot kyla, och försåg dem också med en stor skalle och böjda betar. Sedan kommer dessa gener att användas för att föda asiatiska elefanter som är så lika de gamla jättarna som möjligt. Det verkar som att deras arbete äntligen har börjat bära frukt – det tillkännagavs nyligen attmänskligheten kommer att kunna se levande mammutar redan 2028Genom att återuppliva mammutar vill forskare inte bara demonstrera vetenskapens storhet och underhålla människor, utan också täcka de kalla platserna på vår planet med gräs. Detta kan hjälpa till att rädda livet på många djurarter, samt förhindra de fruktansvärda konsekvenserna av den globala uppvärmningen.

Vi kommer att kunna se levande mammutar redan 2028. Bioteknologer kommer att kunna visa oss levande mammutar om några år, men bara om allt går enligt planerna. Foto.

Bioteknologer kommer att kunna visa oss levande mammutar om några år, men bara om allt går enligt plan

Mammut kloningsföretag

Colossal Biosciences grundades nyligen 2021. Hennes främsta mål är att återuppliva ulliga mammutar med hjälp av asiatiska elefanter. För att återföra mammutar till jorden behövs representanter för just denna djurart – studier har visat att På genetisk nivå är asiatiska elefanter och mammutar 99 % lika.

Ett företag som klonar mammutar. Asiatiska elefanter är mycket nära släktingar till mammutar. Foto.

Asiatiska elefanter är mycket nära släktingar till mammutar

Ny vetenskaplig upptäckt:Elefanter begraver sina släktingar på nästan samma sätt som människor

Hur forskare kommer att återuppliva mammutar

Det säger sig självt att återupplivande av mammutar är en mycket svår uppgift eftersom det involverar genteknik. Men vad forskare vill göra kan förklaras steg för steg, med enkla ord.

För att återuppliva mammutar kommer forskarna att göra följande:

  • de kommer att ta reda på vilka gener som gav mammutar tjockt hår, ett tjockt lager av fett, långa betar och en stor skalle (tidigare hade forskare redan skapat ett embryo med genetiska data från forntida släktingar till elefanter);
  • de hittade generna kommer att infogas i asiatiska elefanters DNA, varefter stamceller bildas som kan omvandlas till vilken vävnad som helst i kroppen;
  • De resulterande stamcellerna kommer att placeras i livmodern på en kvinna eller en konstgjord livmoder för att utveckla ett embryo och föda en mammut.

Hur forskare kommer att återuppliva mammutar. Med hjälp av genteknik vill forskare förvandla asiatiska elefanter till sådana jättar. Foto.

Med hjälp av genteknik vill forskare förvandla asiatiska elefanter till sådana jättar

Detta är den mest förenklade förklaringen till vad Colossal Biosciences vill göra. För närvarande vet forskarna inte exakt hur de nya generna kommer att påverka asiatiska elefanter. Men det finns hopp om att embryona ska växa till enorma djur med långa betar och tjock päls. De kommer inte att vara samma mammutar som levde för tiotusentals år sedan, men de kommer att likna dem både externt och genetiskt.

Läs också:Huvudorsaken till mammutarnas utrotning har nämnts – forntida människor hade inget med det att göra

Hur mammutar kommer att rädda jordens klimat

Forskare vill återuppliva mammutar inte bara för att demonstrera vetenskapliga framsteg. De vill göra detta för att rädda planeten från global uppvärmning och djurutrotning.

Enligt företagsrepresentanter, om du släpper ut de återupplivade mammutarna i Sibiriens vidd, kommer de att må bra där. Det är kallt där, men ett tjockt lager fett och tjock ull värmer dem lätt.

Hur mammutar kommer att rädda jordens klimat. Mammutar, liksom elefanter, är växtätare. Foto.

Mammutar, liksom elefanter, är växtätare

I de kalla områdena på vår planet kommer de säkert att leva som sina avlägsna förfäder. På jakt efter saftiga grenar kommer de att slå ner träd, som det finns många av i Sibirien. Detta kommer att skapa mer utrymme för gräs att växa, vilket föder många arter av inhemska djur. Deras avfallsprodukter kommer att vara ett utmärkt gödningsmedel för att påskynda tillväxten. Genom sina handlingar kommer mammutar också att hjälpa jorden att behålla växthusgaser, vilket gör att medeltemperaturen på vår planet stiger – forskare har länge fruktat att smältningen av permafrost i Sibirien kommer att frigöra en enorm mängd koldioxid.

I dag är detta allt det viktigaste du behöver veta om forskarnas planer på att återuppliva mammutar. Vi måste ha tålamod och vänta på nyheter – som det stod i början av artikeln kan det dyka upp redan 2028. För att undvika att missa något, prenumerera på vår Zen-kanal.

Glöm inte heller vår Telegram-kanal. Där arrangerar vi intressanta frågesporter!

Under tiden kan du läsa om nya vetenskapliga upptäckter angående dinosaurier. Min kollega Andrei Zhukov skrev särskilt mycket om detta ämne. Till exempel talade han i maj 2023 om varför mammutar med jämna mellanrum gick berserk. Och i november samma år publicerade vi en artikel om upptäckten av mammutben i Nizhny Novgorod-regionen. Om du är intresserad av paleontologi, se till att läsa!


Date:

by