Varför klarnar molnen på himlen under en solförmörkelse?

En solförmörkelse, när månen dyker upp mellan solen och jorden, är alltid fascinerande, eftersom det plötsligt blir mörkt mitt på dagen. Ny forskning tyder dock på att en förmörkelse kan orsaka djupare förändringar på jorden än bara några ögonblick av mörker. Forskare har till exempel upptäckt att moln i detta ögonblick skingras på himlen. De börjar försvinna från det ögonblick då solen överlappar månen med endast 15 % och fortsätter att göra det tills solen igen börjar synas mer än 15 %. Det här gäller visserligen inte alla typer av moln, utan bara de som ligger närmast marken.

Varför skingras moln på himlen under en solförmörkelse? Under en solförmörkelse börjar molnen försvinna. Foto.

Under en solförmörkelse börjar molnen försvinna

Vad moln försvinner under solförmörkelsen

Det är mycket svårt att ta reda på hur moln beter sig under en förmörkelse på jordens yta, eftersom förmörkelser är sällsynta och passerar mycket snabbt. Den längsta förmörkelse som observerats av forskare varade i 74 minuter. Detta resultat uppnåddes dock tack vare en flygning på ett överljudsflygplan från Concorde, som bokstavligen “jagade” solen. Du kan läsa mer om detta experiment, utfört 1974, på länken. I en normal situation varar en förmörkelse mindre än två minuter.

Men forskare från Royal Netherlands Meteorological Institute och Delft University of Technology fann att små cumulusmoln (de som bildar bisarra former, ofta liknar olika figurer) snabbt försvinner i detta ögonblick. Låt oss komma ihåg att förutom dem finns det andra typer av moln, till exempel cirrus, stratus, lentikulär, Kelvin. Men alla dessa typer av moln har sitt ursprung högre i atmosfären än cumulus.

Vilka moln försvinner under en solförmörkelse. Cumulusmoln antar ofta bisarra former, som påminner om olika figurer. Foto.

Cumulusmoln antar ofta bisarra former, som liknar olika figurer

Observationer av moln under en solförmörkelse

Molnskikten är vanligtvis ganska komplexa, och de är ständigt i rörelse. Därför är det mycket svårt att få den nödvändiga informationen genom att observera dem under solförmörkelser från jorden.

Mer information kan erhållas genom att observera moln från satelliter, men tidigare har forskare inte tagit hänsyn till månens skugga under en förmörkelse när de beräknade reflektionsförmågan för deras övre gräns. Som ett resultat var data, inklusive molntjocklek, felaktiga. För att eliminera dessa felaktigheter har forskare hittat ett sätt att korrigera månskuggans påverkan på molnytan vid ett eller annat tillfälle över ett visst område på jorden.

Författarna till uppsatsen tillämpade sedan sina metoder på data som erhölls under tre tidigare solförmörkelser över Afrika mellan 2005 och 2016. Som ett resultat upptäckte de att cumulusmolnen närmast marken började försvinna snabbt. Som nämnts ovan börjar detta hända i det ögonblick då månen bara täcker 15 procent av solen, och fortsätter till slutet av förmörkelsen. Forskare rapporterar detta i tidskriften Communications Earth & Miljö.

Observationer av moln under en solförmörkelse. Under en solförmörkelse minskar konvektionsströmmarnas intensitet. Foto.

Under en solförmörkelse minskar konvektionsströmmarnas intensitet

< h2>Varför försvinner moln under en solförmörkelse

Anledningen till att cumulusmoln försvann, baserat på satellitdata, var inte klarlagd. Därför använde forskarna en datormodelleringsmetod. Studien visade att när solljus blockeras svalnar ytan, vilket resulterar i en minskning av uppströmningen av varm luft från jordens yta.

Det är varma uppströmmar som bidrar till bildandet av cumulusmoln, eftersom de bär med sig vattenånga, som på hög höjd kondenseras till droppar som bildar moln. Eftersom cumulusmoln inte kan fylla på fukt under en solförmörkelse försvinner de tills uppströmningen återupptas. Det är faktiskt av denna anledning som cumulusmoln vanligtvis försvinner på kvällen även utan någon solförmörkelse. Det är sant att denna effekt endast observeras över land, eftersom havet kyls ner mycket längre, så en kortvarig förmörkelse är inte tillräckligt för att intensiteten i uppströmningen ska minska avsevärt. Dessutom kan de över havet och havet observeras även på natten.

Som forskarna själva säger är det viktigt att observera moln under en förmörkelse. Faktum är att forskare betraktar en solförmörkelse med hjälp av tekniska lösningar som ett av sätten att bekämpa klimatuppvärmningen. Att minska mängden moln kan delvis motverka den avsedda effekten av klimatteknik, eftersom moln reflekterar solljus och därmed hjälper till att kyla jorden.

Varför försvinner moln under en solförmörkelse. Artificiell mörkläggning av solen kommer att få negativa konsekvenser för klimatet. Foto.

Artificiell mörkläggning av solen kommer att få negativa konsekvenser för klimatet

Dessutom kan blockering av solljus ha en negativ inverkan på jordens väderförhållanden. Det är sant att cumulusmoln i sig inte är nimbus, det vill säga de orsakar inte regn, men de kan förvandlas till regnmoln.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett många intressanta, spännande material för vetenskap åt dig.

Låt oss slutligen påminna dig om att forskare också överväger andra klimattekniska tekniker som kan ha mindre negativa konsekvenser. Till exempel föreslår forskare att havet ska gödslas. Detta gör att havet kan absorbera mer koldioxid från miljön.


Date:

by