Var annars finns smaklökar förutom tungan och varför behövs de?

Många typer av celler i vår kropp har en mycket begränsad lista med uppgifter. Det gäller till exempel de fotoreceptorer som upptäcker ljusvågor i våra ögon, det vill säga de är endast avsedda för syn. Men sådana mycket riktade celler finns inte bara i de delar av kroppen där de utför sin uppgift, utan också i många andra. Samma fotoreceptorer finns i hela nervsystemet, inte bara i ögonen. Detsamma gäller smaklökarna, som sitter på tungan, och genom vilka vi kan smaka mat. För inte så länge sedan upptäckte forskare att de finns i hela vår kropp, där de utför specifika uppgifter.

Var annars finns smaklökar förutom tungan och varför behövs de? Smaklökar finns inte bara på tungan utan även i andra delar av kroppen. Foto.

Smaklökar finns inte bara på tungan utan också i andra delar av kroppen

Hur smaklökarna fungerar

Smaklökar är speciella celler, eller snarare — molekyler i celler som upptäcker näringsämnen i mat som kommer in i munnen. Samtidigt skickar de signaler om dessa ämnen till smakbarken, det vill säga hjärnans smakcentrum. Hjärnan omvandlar i sin tur dessa impulser, som ett resultat av vilket vi känner smak. Faktum är att alla receptorer fungerar enligt denna princip, inklusive de luktreceptorer som vi pratade om tidigare.

Hur smaklökar fungerar. Smaklökar överför signaler om smaken av mat till hjärnan. Foto.

Smaklökarna sänder signaler om matens smak till hjärnan< /p>

När det gäller smaklökar i andra delar av kroppen utför de samma åtgärd — bestämma näringsämnen. Vi kan dock inte smaka på dessa ämnen eftersom dessa receptorer inte är kopplade till den del av hjärnan som upptäcker smak. Detta väcker frågan, varför behövs de överhuvudtaget i det här fallet?

Vilka uppgifter utför smaklökarna utanför tungan

När forskare upptäckte nya molekyler med en ny funktion på tungan kallade de dem “smaklökar”. Men nu kommer forskare till slutsatsen att detta namn inte är helt korrekt. Som nämnts ovan finns smaklökar långt bortom tungan. Till exempel kantar de människans tarmar, där de även upptäcker vissa kemikalier, vilket gör att tarmarna kan reglera matsmältningen.

Tungan och tarmarna har dock det gemensamt att de tillhör matsmältningssystemet. Därför var upptäckten av smaklökar i denna del av kroppen inte förvånande. Men sedan började forskare hitta dem i andra delar av kroppen.

Vilka uppgifter utför smaklökar utanför tungan. Smaklökar upptäcktes i tarmarna. Foto.

Smakreceptorer hittades i tarmarna

Till exempel hittades sötsmakreceptorer i betacellerna i bukspottkörteln . De har visat sig hjälpa till att reglera insulin, vilket rapporterades i en studie från 2014. Men bukspottkörteln, liksom tarmarna, frigör kemikalier som svar på kemiska signaler som tas emot från smaklökarna. Därför är deras närvaro här också ganska logisk.

Sedan gick forskarna ännu längre — började forska och upptäcka smaklökar i de mest oväntade delarna av kroppen, till exempel i hjärtmuskeln, fettavlagringar, skelettmuskler, urinblåsa, hjärna, luftstrupe och lungor, etc.

Dessutom utför de i vart och ett av organen en eller annan uppgift. Till exempel är bitter smakreceptorer som hittades i luftvägarna hos möss associerade med reglering av andning. Forskare upptäckte också receptorer för bitter smak och umamismak i testiklarna. När de stängdes av började mössens spermieantal minska.

Vilka uppgifter utför smaklökarna utanför tungan. Smaklökar finns även i luftvägarna. Foto.

Smaklökar finns även i luftvägarna

Allt detta indikerar att smaklökar inte är begränsade till någon funktion och inte enbart kan kallas för smaksensorer. Bestämma matens smak — detta är bara en av de många uppgifter de utför i kroppen.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett för dig en massa intressant, spännande material tillägnat vetenskapen.

Det måste sägas att upptäckten av smaklökar utanför tungan inte bara ger mer information om vår kropp, utan har också praktisk betydelse . Till exempel gör detta det tydligt varför sötningsmedel, i motsats till vad många tror, ​​faktiskt inte hjälper dig att gå ner i vikt om de ersätter socker. Anledningen kan vara att inte bara vår tunga identifierar dem som socker, utan också våra tarmar, vilket gör att matsmältningssystemet börjar fungera på liknande sätt.

Låt oss slutligen påminna dig om att forskare har nyligen upptäckt ett samband mellan alla receptorer. Det faktum att en persons luktsinne påverkar smaken har till exempel varit känt under lång tid. Men, som det visade sig nyligen, beror synen också på luktsinnet. Dessutom har forskare upptäckt att även ljud påverkar uppfattningen av smak. Som vi tidigare har berättat för dig, för att maten ska smaka bättre måste du äta den i tysthet.


Date:

by