Næsten alle edderkopper på Jorden er giftige, men mennesker er godt beskyttet

På planeten Jorden er der cirka 50 tusind arter af edderkopper, som skræmmer et stort antal mennesker med deres udseende. Blandt dem er der både store væsner som taranteller og små edderkopper som heste. Det menes, at mange arter af edderkopper ikke er giftige, men det er faktisk ikke tilfældet – alle arter, med et par undtagelser, har giftproducerende kirtler. Når vi taler om giftige arter, mener vi oftest, at de er farlige for mennesker. For eksempel de mere og mere almindeligesorte enkerDe kan bide så meget, at smerte vil plage offeret i to uger. Andre typer edderkopper, selv de mindste, der bor i vores huse og lejligheder, er også giftige. Men giftens sammensætning og koncentration er sådan, at den ikke kan skade os. Dette kan være en stor åbenbaring for mange, så lad os tale om det mere detaljeret.

Næsten alle edderkopper på Jorden er giftige, men mennesker er godt beskyttet. Kun et par edderkoppearter mangler giftkirtler. Foto.

Giftkirtler er kun fraværende hos et par arter af edderkopper

Indhold

  • 1 De farligste edderkopper for mennesker
  • 2 Hvad er edderkoppegift lavet af
  • 3 Hvorfor er edderkopper giftige
  • < li>4 Er husedderkopper farlige for mennesker

De farligste edderkopper for mennesker

Næsten alle edderkopper er giftige, men kun et par dusin arter er farlige for mennesker. Den ovennævnte sorte enke fandtes kun i de varme hjørner af vores planet, men i flere år i træk er indbyggere i Rusland stødt på det. De er ikke aggressive i sig selv, men hvis de bliver provokeret, kan biddet sjældent undgås. De sprøjter stoffer ind i offerets krop, der forårsager alvorlig smerte på bidstedet, kvalme, kramper og endda lammelser.

De farligste edderkopper for mennesker. Sort enkeedderkop. Foto.

Sort enkeedderkop

Et andet farligt væsen er denbrune eneboeredderkop. Disse giftige små findes oftest i USA og er omkring 2 centimeter lange. De kan godt lide at kravle ind i sprækker i væggene i huse, så de går ofte ubemærket hen. Deres bid er ikke umiddelbart mærkbart – det føles som en myg. Men efter 3-4 timer opstår hovedpine og kvalme. Efterfølgende begynder nekrose, det vil sige, at kropsvæv begynder at nedbrydes. Uden lægehjælp kan en person dø.

De farligste edderkopper for mennesker. Brun eneboer edderkop. Foto.

Brun eneboeredderkop

En af de mest berømte edderkopper, der udgør en stor trussel mod mennesker, er taranteller. Dette er ikke en art, men en hel slægt, som omfatter cirka 200 arter. De fleste taranteller er ikke farlige, men der er arter, der kan give frygtelige smerter med deres bid.

De farligste edderkopper for mennesker. Nogle taranteller er mindre giftige end andre. Foto.

Nogle taranteller er mindre giftige end andre

Du kan være interesseret:I Thailand er der edderkopper, der “gløder af elektricitet”

Hvad er edderkoppegift lavet af

Edderkoppers gift består ligesom slanger af en blanding af forskellige stoffer. For eksempel indeholder det ofte neurotoksiner – de påvirker ofrenes nervesystem og gør dem ofte ude af stand til at bevæge sig. Også giften fra nogle edderkopper indeholder cytotoksiner, der forårsager nekrose, det vil sige død af kropsceller. Efter et edderkoppebid kommer der ofte kemiske forbindelser ind i kroppen, som gør blodet tykt, hvilket ofte fører til døden.

Hvad består edderkoppegift af? Strukturen af ​​en edderkop. Foto.

En edderkops struktur

En anden interessant artikel

strong> De mest giftige planter i verden

Hvorfor er edderkopper giftige

Edderkopper producerer ikke gift for at dræbe mennesker. De har kun brug for det for ikke at dø af sult – giften er med til hurtigt at dræbe insekter, som de fleste edderkopper lever af.

Edderkoppejagt efter insekter er en proces, der består af mange trin. De fanger primært bytte ved hjælp af fælder lavet af edderkoppespind. Nogle typer edderkopper angriber insekter og andre væsner fra at gemme sig.

Hvorfor er edderkopper giftige? Hver type edderkop har sin egen jagtstrategi. Foto.

Hver type edderkop har sin egen jagtstrategi

Herefter kaster edderkopperne deres hugtænder (chelicerae) ind i byttets krop. Stofferne indeholdt i giften immobiliserer insekter og gør også indmaden til en flydende pulp. Edderkopper absorberer simpelthen denne blanding af næringsstoffer i sig selv. Efter at have spist, smider edderkoppen enten resterne af sit bytte ud eller efterlader dem direkte på nettet.

Læs også: Hvor farlige er tarantula-edderkopper, og hvorfor har de brug for kropshår

< h2>Er husedderkopper farlige for mennesker

Selv små edderkopper, der bor i vores hjem, jager på denne måde. Og de har også gift i kroppen, men dens koncentration er så lav, at den kun rammer små insekter. Derudover har små edderkopper chelicerae så små, at de ikke kan bide gennem menneskelig hud. Repræsentanter for nogle arter formår at bide, men på grund af den lave koncentration af giften vil en person højst føle smerte og opleve hævelse.

Er husedderkopper farlige for mennesker? Nærbillede af en husedderkop. Foto.

Husedderkop nærbillede

Ifølge statistikker dør mennesker hvert år fra edderkoppebid i verden kun et par dusin mennesker. Hvis dette er sandt, så er edderkopper ikke mere farlige væsner end bier og hvepse. I nogle tilfælde kan disse summende insekter være mere dødelige, fordi stofferne i deres gift nogle gange forårsager alvorlige allergier, der kan føre til døden.

Sørg for at abonnere på vores Zen-kanal. På denne måde går du ikke glip af noget vigtigt!

Videnskaben om at studere edderkopper kaldes araknologi. Eksperter på dette område deler ofte interessante opdagelser. For eksempel ved de en masse interessante ting om edderkopper, der væver spind under vandet og spiser hunner efter parring.


Date:

by