Hvorfor klares skyer på himlen under en solformørkelse?

En solformørkelse, når Månen dukker op mellem Solen og Jorden, er altid fascinerende, da det pludselig bliver mørkt midt på dagen. Nyere forskning tyder dog på, at en formørkelse kan forårsage dybere ændringer på Jorden end blot nogle få øjeblikke af mørke. For eksempel har videnskabsmænd opdaget, at i dette øjeblik forsvinder skyer på himlen. De begynder at forsvinde fra det øjeblik, Solen kun overlapper Månen med 15 % og fortsætter med at gøre det, indtil Solen igen begynder at dukke mere end 15 % op. Det gælder ganske vist ikke for alle typer skyer, men kun for dem, der er tættest på jorden.

Hvorfor forsvinder skyer på himlen under en solformørkelse? Under en solformørkelse begynder skyer at forsvinde. Foto.

Under en solformørkelse begynder skyer at forsvinde

Hvad skyer forsvinder under solformørkelsen

Det er meget svært at finde ud af, hvordan skyer opfører sig under en formørkelse på jordens overflade, da formørkelser er sjældne og passerer meget hurtigt. Den længste formørkelse observeret af videnskabsmænd varede 74 minutter. Dette resultat blev dog opnået takket være en flyvning på et supersonisk Concorde-fly, som bogstaveligt talt “jagtede” Solen. Du kan læse mere om dette eksperiment, udført i 1974, på linket. I en normal situation varer en formørkelse mindre end to minutter.

Forskere fra Royal Netherlands Meteorological Institute og Delft University of Technology fandt dog ud af, at små cumulusskyer (dem, der danner bizarre former, ofte ligner forskellige figurer) hurtigt forsvinder i dette øjeblik. Lad os huske, at der ud over dem er andre typer skyer, for eksempel cirrus, stratus, lentikulær, Kelvin. Men alle disse typer skyer stammer højere i atmosfæren end cumulus.

Hvilke skyer forsvinder under en solformørkelse. Cumulusskyer antager ofte bizarre former, der minder om forskellige figurer. Foto.

Cumulusskyer antager ofte bizarre former, der ligner forskellige figurer

Iagttagelse af skyer under en solformørkelse

Skylagene er normalt ret komplekse, og de er konstant i bevægelse. Derfor er det meget svært at få de nødvendige oplysninger ved at observere dem under solformørkelser fra Jorden.

Mere information kan opnås ved at observere skyer fra satellitter, men tidligere tog forskerne ikke højde for Månens skygge under en formørkelse, når de beregnede reflektiviteten af ​​deres øvre grænse. Som følge heraf var data, inklusive skytykkelse, unøjagtige. For at eliminere disse unøjagtigheder har videnskabsmænd fundet en måde at korrigere måneskyggens indflydelse på overfladen af ​​skyer på et eller andet tidspunkt over et bestemt område af Jorden.

Forfatterne af papiret anvendte derefter deres metoder til data opnået under tre tidligere solformørkelser over Afrika mellem 2005 og 2016. Som et resultat fandt de ud af, at cumulusskyerne nærmest jorden begyndte at forsvinde hurtigt. Som nævnt ovenfor begynder dette at ske i det øjeblik, hvor Månen kun dækker 15 procent af Solen, og fortsætter indtil slutningen af ​​formørkelsen. Det rapporterer forskere i tidsskriftet Communications Earth & Miljø.

Observationer af skyer under en solformørkelse. Under en solformørkelse falder intensiteten af ​​konvektionsstrømme. Foto.

Under en solformørkelse falder intensiteten af ​​konvektionsstrømme

< h2>Hvorfor forsvinder skyer under en solformørkelse

Årsagen til forsvinden af ​​cumulusskyer, baseret på satellitdata, var ikke klar. Derfor brugte forskerne en computermodelleringsmetode. Undersøgelsen viste, at når sollys blokeres, afkøles overfladen, hvilket resulterer i et fald i opstrømningen af ​​varm luft fra jordens overflade.

Det er varme opstrømninger, der bidrager til dannelsen af ​​cumulusskyer, da de fører vanddamp, som i store højder kondenserer til dråber, der danner skyer. Da cumulusskyer ikke kan genopbygge fugt under en solformørkelse, forsvinder de, indtil opstrømningen genoptages. Faktisk er det af denne grund, at cumulusskyer normalt forsvinder om aftenen selv uden nogen solformørkelse. Sandt nok observeres denne effekt kun over land, da havet afkøles meget længere, så en kortvarig formørkelse er ikke nok til, at intensiteten af ​​opstrømningen falder væsentligt. Desuden kan de over havet og havet observeres selv om natten.

Som videnskabsmænd selv siger, er det vigtigt at observere skyer under en formørkelse. Faktum er, at forskerne betragter en solformørkelse ved hjælp af teknologiske løsninger som en af ​​måderne til at bekæmpe klimaopvarmning. At reducere mængden af ​​skyer kan delvist modvirke den tilsigtede effekt af klimateknik, da skyer reflekterer sollys og dermed hjælper med at afkøle Jorden.

Hvorfor forsvinder skyer under en solformørkelse. Kunstig mørkfarvning af Solen vil have negative konsekvenser for klimaet. Foto.

Kunstig mørklægning af Solen vil have negative konsekvenser for klimaet

Derudover kan blokering af sollys have en negativ indvirkning på Jordens vejrforhold. Sandt nok er cumulusskyer ikke i sig selv nimbus, det vil sige, at de ikke forårsager regn, men de kan forvandle sig til regnskyer.

Følg linket til vores ZEN-KANAL. Vi har forberedt en masse interessante, spændende materialer dedikeret til videnskab til dig.

Lad os endelig minde dig om, at forskere også overvejer andre klimatekniske teknologier, der kan have mindre negative konsekvenser. For eksempel foreslår forskere at gøde havet. Dette vil give havet mulighed for at absorbere mere kuldioxid fra miljøet.


Date:

by