Forntida grav som innehåller skatter av ledaren Gran Cocle som hittades i Panama

Enligt öppna källor finns det minst 36 legendariska skattkammare i världen,som ännu inte har hittats av någon. De anses vara förlorade eftersom de är belägna i djungelns djup, i gamla tempel som ligger kvar under jordlager och andra bortglömda platser. Människor är skeptiska till att det finns några av dem. Till exempel är ingen säker på verkligheten av Montezumas guld- den aztekiske kejsarens skattkammare värd 15 miljarder dollar. Men då och då lyckas arkeologer hitta skatter med smycken, och ingen hade ens misstänkt att de fanns tidigare. Nyligen hittades en sådan skattkammare inuti en gammal grav i Panama. Förutom guldsmycken hittade forskare kropparna av representanter för en gammal kultur som fanns före Christopher Columbus ankomst.

En gammal grav som innehåller skatterna från ledaren Gran Cocle har hittats i Panama. Arkeologer studerar antika skatter som hittats i Panama. Foto.

Arkeologer studerar antika skatter som hittats i Panama

Innehåll

  • 1 Var är Panama
  • 2 Vem bor i Panama
  • 3 Culture of the Gran Cocle i Panama
  • 4 Forskare har hittat en grav med skatter

Var är Panama

Panamaär ett land som ligger i Centralamerika. På världskartan ser det ut som en bro, på vars båda sidor finns Karibiska havet och Stilla havet. I väster gränsar detta land till Costa Rica och i öster till Colombia.

Var är Panama. Panama på världskartan. Foto.

Panama på världskartan

Det är en mycket varm och fuktig plats, med temperaturer från 25 till 28 grader Celsius större delen av året. Tack vare de trevliga förhållandena har denna plats ett mycket brett utbud av djur och växter. Till exempel, bara i Panama kan du hitta Atelopus zeteki, en liten groda med ljusgul hud som utsöndrar gift som är farligt för människor.

Var är Panama. Panamas natur. Foto.

Pamas natur

Var är Panama. Atelope ceteca groda. Foto.

Atelope ceteca groda

Läs också:< /strong>Den fruktansvärda lövklättraren är den giftigaste grodan i världen och dödar med en enda knapptryckning

Vem som bor i Panama

I forntida tider beboddes Panama av många indianfolk. Till exempel bodde gamla representanter för Ngobe-Bugle-folket i den västra delen av det nuvarande landet. Deras ättlingar bor fortfarande där – enligt uppgifter från 2010 finns det cirka 156 tusen av dem.

Vem bor i Panama. Moderna representanter för Ngobe-Bugle-folket. Foto.

Moderne representanter för Ngobe-Bugle-folket

< p>Även i Panama bor ättlingarna till indianerna i Choco, Bocas del Toro, Gran Cocle och så vidare. Vart och ett av folken har sin egen kultur, och forskare studerar dem noggrant.

Du kommer att vara intresserad: Hur de forntida mayastammarna förutspådde solförmörkelser – svaret är enklare än du tänk

Gran Cocle-kulturen i Panama

Nyligen lyckades arkeologer hitta Gran Cocle-folkets grav, i vilken en enorm mängd skatter förvarades i många århundraden. Forskare tror att denna antika kultur existerade från 200 f.Kr. till 1550 e.Kr. Representanter för Grand Cocle var mycket utvecklade människor och hanterade skickligt en mängd olika material.

Gran Cocle-kultur i Panama. En av produkterna från Gran Cocle-folket. Foto.

En av produkterna från Gran Cocles invånare< /p>

Till exempel kunde tidigare arkeologer hitta artefakter gjorda av guld och andra metaller, samt ben med snidade bilder och smycken gjorda av ädelstenar. Guldprodukter från Gran Cocle var av så hög kvalitet att de var en värdefull handelsvara – forskare upptäckte dem till och med i Chichen Itza, som var Mayafolkets kulturella centrum.

Läs också :Det rikaste guldet – på denna plats har mänskligheten tjänat miljarder dollar

Forskare har hittat en grav med skatter

Graven som upptäcktes av forskare var tillägnad en av ledarna för Gran Cocle. Han begravdes med ansiktet nedåt ovanpå kvinnans kropp – detta var i enlighet med folkets traditioner. Utöver denna grav har arkeologer upptäckt många andra begravningar med från 8 till 32 kroppar.

Forskare har hittat en grav med skatter. Skatter hittades i en ledares grav. Foto.

Skatter som hittades i ledarens grav

< p>Man tror att alla dessa människor tillhörde samhällets högsta skikt – de offrades för att följa med ledaren i livet efter detta. Bredvid härskarens kropp, som i gravarna i många andra kulturer, upptäckte forskare en imponerande mängd smycken. Vi pratar om både guld och keramik – dessa är värdefulla artefakter för museer och samlare, så de är mycket dyra.

Forskare har hittat en grav med skatter. En av guldplåtarna. Foto.

En av guldplåtarna

< p>Till exempel hittade arkeologer fem bröstplåtar gjorda av guld, bälten med guldpärlor och två örhängen i form av en man och en kvinna. I graven fanns också smycken gjorda av kaskelottänder med guldspetsar, samt armband och kläder med inlägg gjorda av hundtänder. Generellt sett fungerade fantasin hos folket i Grand Cocle mycket bra när det kom till dekorationer.

Forskare har hittat en grav med skatter. Representanter för Cocle-folket visste hur man ger guld en komplex form. Foto.

Representanter för Cocle-folket visste hur man ger guld ett komplex form

För att hålla dig uppdaterad med arkeologiska upptäckter, prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. På så sätt missar du inget viktigt!

Forskare kommer att fortsätta att gräva i Panama, eftersom andra gravar med skatter kan vara gömda i dessa länder. Tyvärr finns det väldigt få skattkartor i världen, som i äventyrsfilmer, och sökare måste agera på måfå. Men ibland finns det ledtrådar till var man ska leta efter smycken. 2023 pratade vi om hur en gammal sten visade sig vara en skattkarta. Inledningsvis väckte den enorma 4 000 år gamla plattan många frågor. Men sedan insåg forskarna att linjerna på den sammanföll med märkena på den riktiga kartan.


Date:

by